חשבתם שהרשת היא מרחב חופשי ודמוקרטי? תחשבו שוב
דו"ח חדש חושף כי לפחות 30 ממשלות מעסיקות צבאות מקלדת של מעצבי דעת קהל, שיפעלו ברשתות החברתיות באופן מניפולטיבי, יקדמו ערכים אנטי-דמוקרטיים וישפיעו על מערכות בחירות
על רקע העיסוק הנרחב בסוגיית מידת המעורבות של רוסיה בהטיית מערכת הבחירות לנשיאות ארצות-הברית בשנה שעברה, מתפרסם כעת דו"ח חדש שחושף מניפולציות דומות בקרב כ-30 מדינות, שעושות שימוש בפלטפורמות החברתיות השונות כדי להשפיע על דעת קהל בעניינים פנים-מדינתיים. הדו"ח מטעם ארגון Freedom House - הפועל לקידום ערכים דמוקרטיים ונושאים של זכויות אדם וחברה, מציג ממצאים מקיפים בנוגע למידת החופש של האינטרנט במסגרת מדגם עולמי מייצג של כ-65 מדינות.
הממצאים העיקריים, שהתפרסמו גם ב"גרדיאן" הבריטי, נוגעים לשנה החולפת ועוסקים בין היתר באסטרטגיות למניפולציה ודיסאינפורמציה בהן נוקטות ממשלות במדינות רבות, בכללן ארצות-הברית, להשפעה על דעת הקהל. השיטות הללו עושות שימוש נרחב ברשתות חברתיות להפצה של ערכים אנטי-דמוקרטיים, ניגוח מתנגדים לממשל, קידום אינטרסים ממשלתיים וכמובן הטייה של מערכות בחירות.
ממצאים אלה נוגעים כמובן גם למדינות בהן לא התקיימה מערכת בחירות בשנה האחרונה, ולפיהם ב-30 מתוך 65 המדינות במדגם מעסיקות ממשלות "צבא" של מעצבי דעת קהל שתפקידו להפיץ מידע כוזב ואג'נדה ממשלתית. מדינות אלה כוללות בין היתר את ונצואלה, טורקיה והפיליפינים, שם במסגרת צבאות המקלדת מועסקים אזרחים שבתמורה ל-10 דולר ביום יוצרים חשבונות מזוייפים ברשתות החברתיות ומפיצים באמצעותם מידע כוזב. על פי הדו"ח, ממשלת טורקיה מעסיקה כ-6,000 אנשים שיתערבו בדיונים ויפיצו את האג'נדה הממשלתית, ואילו בסודאן מדובר במחלקה ייעודית בתוך סוכנות הביון הממשלתית שעסוקה בהפצת חדשות מזוייפות ומניפולציה ברשתות החברתיות.
אל השיטות הללו מצטרפים כמובן בוטים שמתוכנתים למקסם את הוויראליות של המידע, חסימות VPN, חסימות שירותי רשת, אפליקציות ואתרים - כלי בו נוקטות ממשלות כדי למנוע גישה חופשית למידע מהאזרחים ושלמעשה מהווה הפרה של זכויות המשתמש. על פי הממצאים, חסימות מהסוג הזה מתבצעות בדרך כלל באזורים בהם ישנו ריכוז גבוה של מיעוטים אתניים או דתיים.
הפרויקט מעסיק חוקרים ומומחים לחופש ברשת המפוזרים ברחבי העולם ועסוקים בניתוח ההיבטים השונים של שימוש חופשי ברשת - בהם תשתיות וגישה בסיסית, חוקים ורגולציה, היבטים טכניים של חסימות אתרים ותוכן, צנזורה וגיוון תקשורתי,זאת לצד נושאים של פרטיות ומעקב אחר אזרחים, אכיפה והגנה על חופש הבעת הדעה והדיבור ברשת. הצוות המחקרי מנתח את הנתונים המגיעים מכל מדינה ומעניק ציון בסולם של 0-100, ומחלק את התוצאות באופן הבא: ציון של 0-30 נקודות פירושו חופש ברשת, 31-60 נקודות פירושם חופש חלקי, ו-61-100 נקודות מעידות על מדינה שבה הרשת אינה מוגדרת מרחב חופשי.
המדינות המובילות בשלילת זכויות משתמשים והגבלת החופש ברשת הן כמובן סין עם ציון של 87, ואחריה סוריה ואתיופיה שתיהן עם 86. אבל מלבד השיאניות, המחקר מציג דעיכה דרמטית במדד החופש בקרב מדינות רבות אחרות, כשלטענת החוקרים השנה החולפת מהווה שנת שיא של דיסאינפורמציה, מניפולציה וניצול לרעה של רשתות חברתיות ושל הפצת חדשות מזוייפות. המחקר בוחן בסך הכל 87 אחוזים מאוכלוסיית העולם המשתמשת ברשת, ומצא כי רק 23 אחוזים מתוך המשתמשים בעולם - עושים זאת במרחב חופשי ומשוחרר.
לדו"ח המלא, ממצאים ושיטות המחקר