נפילתו של הרודן הקשיש בעולם
רוברט מוגאבה בן ה-93 שלט ביד רמה בזימבבואה מאז עצמאותה, עד שהחליט למנות את רעייתו גרייס לסגניתו. הצעד הזה גרם לצבא לתפוס את השלטון ולעצור אותו, במה שנראה כסוף הדרך של המנהיג הקשיש. הערכות: הסגן שהודח יעמוד בראש ממשלה זמנית
ההחלטה של צבא זימבבואה נועדה להכריע ב"קרב הירושה" על מי שיחליף את הרודן בן ה-93. הצבא שיתק אתמול את השלטון אחרי ימים סוערים, בעקבות ההחלטה של הרודן להדיח את סגנו ולמנות במקומו את רעייתו גרייס. הרודן המבוגר בעולם רואה ברעייתו בת ה-52 את היורשת הטבעית שלו – אך מבחינת הצבא הדבר לא בא בחשבון.
רמטכ"ל זימבבואה, קונסטנטינו צ'יוונגה, נמנה על מקורביו של הסגן שהדיח מוגאבה – אמרסון מנאנגאגווה (שקיבל בימיו כלוחם את הכינוי "הקרוקודיל" בזכות האכזריות שלו). אחרי הדחתו הבהיר הרמטכ"ל שהצבא לא יהסס להתערב בקרב הירושה על השלטון.
מנאנגאגווה חזר השבוע לזימבבואה, אחרי שנמלט לדרום אפריקה בעקבות הדחתו מתפקיד סגן הנשיא. גרייס מוגאבה, לפי ההערכות, נמצאת עם בעלה במעצר הבית. דיווחים קודמים ובלתי מאומתים היו שהיא נמצאת בנמיביה.
גרייס מוגאבה בת ה-52 לא אהודה במיוחד על אזרחי זימבבואה, בין השאר בגלל אורח החיים הראוותני שלה שכולל אחוזות פאר, מכוניות יוקרה ותכשיטים. לאחרונה תבעה סוחר יהלומים אחרי ששילמה לו על יהלום 100 קראט ולא קיבלה את מבוקשה. בנוסף היא חלק מקבוצת G-40 שכוללת חברי קבינט ובכירים במדינה, שנגדה פועל צבא זימבבואה במסגרת "השליטה הזמנית" במדינה. איגנטיוס צ'ומבו, שר האוצר וחבר בקבוצה, נעצר גם כן הבוקר.
צבא זימבבואה הדגיש כי מוגאבה בריא ושלם ונשיא דרום אפריקה ג'ייקוב זומה סיפר ששוחח עם השליט, שאמר לו שהוא במצב טוב. זומה, ומנהיגים אפריקנים נוספים, שלחו בכירים כדי לנהל מו"מ עם מוגאבה ובכירי הצבא. ייתכן שיתנהל מו"מ לפרישה מרצון של מוגאבה. לפי הערכות הסגן שהודח, מנאנגאגווה, יעמוד בראש ממשלה זמנית.
בעבר הבטיח מוגאבה שישלוט בזימבבואה עד גיל 100, אך נראה ששלטונו הארוך מסתיים שבע שנים לפני תאריך היעד שהציב. מתנגדי השלטון ויוצאי הצבא קראו לו היום לעזוב את השלטון בהקדם. "צריך שהאיש הזקן ינוח", אמר שר האוצר לשעבר טנדאי ביטי.
מוגאבה, אסיר פוליטי לשעבר, עמד בראש אחת המחתרות שהובילה את זימבבואה לעצמאות ולשחרור משליטת המיעוט הלבן של רודזיה. האיש שנחשב למשחרר זימבבואה מנהיג אותה מאז 1980, אז נבחר לראשות הממשלה.
בתחילת דרכו זכה מוגאבה בשבחים בינלאומיים, כשהנהיג מדיניות של פיוס גזעי ושיפור החינוך ושירותי הבריאות. כעבור כמה שנים תדמיתו השתנתה. באמצע שנות השמונים דיכא מוגאבה ניסיון הפיכה במערב זימבבואה, בעזרת יחידות צבא שהתאמנו בצפון קוריאה – ועורר את זעם הקהילה הבינלאומית. ארגוני זכויות אדם טענו כי 20 אלף איש נהרגו, ומוגאבה הואשם ברצח עם.
אחרי שתי כהונות כראש ממשלה מוגאבה שינה את החוקה ונבחר לנשיא ב-1990. בשנים הבאות הידרדר מצב הכלכלה, והשליט המשיך להיות מואשם בהפרת זכויות אדם ודיכוי מתנגדי המשטר, כשאזרחיו גוועים ברעב. שיעור אבטלה של יותר מ-80% בתחילת שנות האלפיים גרם למיליונים לעזוב את זימבבואה, בעיקר לדרום אפריקה.
מוגאבה סירבה להתנצל על מדיניותו, ואמר כי הוא לאומן אפריקני שנאבק בגזענות ובאימפריאליזם של וושינגטון ולונדון. כשבבריטניה השוו אותו לאדולף היטלר מוגאבה העדיף להתייחס לזה כמחמאה. לדבריו הצורר הנאצי רצה ריבונות, צדק ועצמאות לבני עמו: "אם זה היטלר - אז תנו לי להיות היטלר פי 10".
בבירה הארארה – אליה הגיעו הבוקר טנקים ורכבים משוריינים – נרשמו במהלך היום תורים ארוכים מחוץ לבנקים. התושבים, שרבים מהם לא מכירים מציאות שבה מוגאבה אינו המנהיג, מיהרו למשוך כסף מזומן מהכספומטים, ומייחלים לשינוי.
"אנחנו שמחים ממה שנעשה", אומרת קרסנזיה מויו, עקרת בית בת 65. "אנחנו צריכים שינוי. המצב פתטי. הכלכלה שלנו עגומה כבר הרבה זמן. מה שטוב זה שזה קרה בשפיץ ולא משפיע על העם בשטח. אנשים היו יכולים להרוג אחד את השני".
"מה שאנחנו רוצים זה שהילדים שלנו יוכלו לעבוד ולחיות חיים נורמלים ומאושרים. אנחנו רוצים אוכל על השולחן, ולא שלצד אחד יהיה הכול ואחרים ימותו ברעב. מוגאבה פעם היה אדם טוב – אבל הוא איבד את זה. אנחנו צריכים להתחיל מחדש".