שתף קטע נבחר
 

"נשים מבזבזות שנים על טיפולי פוריות, כשהבעיה היא בגבר"

רק 5 שנים אחרי שאביטל לבני ובעלה החלו את טיפולי הפוריות, נודע להם על בדיקה פשוטה, שבעזרתה, לטענתם, יכלו לגלות כבר בתחילת התהליך שהבעיה היא בזרע של הבעל. "99% מהזוגות שמגיעים להפריות פשוט לא מאובחנים נכון", אומר מנכ"ל מכון לפוריות הגבר, אחד משלושה שבהם ניתן כיום לעבור את הבדיקה

"איך הייתם מרגישים לו הייתם מגלים יום אחד שבדיקה אחת פשוטה הייתה יכולה לחסוך לכם שנים של טיפולי פוריות כושלים, מאות זריקות הורמונים, מספר רב של הרדמות מלאות, עשרות אלפי שקלים ושברון לב מתמשך?"

 

בשאלה הנוקבת הזו נפתח הסיפור של השחקנית והזמרת אביטל לבני, שהתחיל לפני כשמונה שנים, אז החליטו היא ובעלה להביא ילד לעולם. לאחר כשנה של ניסיונות, כשראו שאביטל לא מצליחה להרות, פנו בני הזוג למסלול הרגיל, המוכר לאלפי זוגות בישראל, ומתחיל בבדיקות ובירורים ומסתיים, ברבים מהמקרים, בטיפולי הפריה חוץ גופית.

 

האם היו יכולות להיחסך מאביטל השנים הללו? שברון הלב החוזר חודש אחר חודש, הטיפולים הכואבים והיקרים, הסכנה הבריאותית שמתלווה אליהם? אביטל טוענת שבדיקה אחת פשוטה, שרובם המוחלט של הזוגות כלל לא מודעים לקיומה, הייתה יכולה למנוע ממנה את כל הסבל הזה.

 

החלום להיות הורים. הסיפור של אלפי זוגות בישראל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החלום להיות הורים. הסיפור של אלפי זוגות בישראל(צילום: shutterstock)
 

"כשראינו שאנחנו לא מצליחים, עברנו את המסלול הרגיל של הבדיקות", מספרת אביטל, "צילום רחם, בדיקות דם, וכמובן - גם בדיקות זרע. הכל היה תקין. אמרו לנו שאנחנו משתייכים לשמונת האחוזים שסיבת אי הפוריות שלהם איננה ידועה".

 

בהמשך לבדיקה, הגיעו בני הזוג "תוך זמן קצר", כמו שמתארת אביטל, לאופציה של טיפולי IVF (הפריה חוץ גופית). כבר בתחילת התהליך התברר לאביטל שהיא בורכה ב"פוריות יוצאת דופן", כהגדרתה. "היו לי הרבה ביציות בכל שאיבה", היא נזכרת, "אחוז ההפריות היה מרשים והעוברים היו יפהפיים, עד שקשה היה לי לבחור את מי מהם להחזיר".

 

על אף הנתונים המרשימים, שלושה מחזורי טיפול, וסבבים רבים של החזרת עוברים מוקפאים שלא נקלטו, נדרשו כדי שאביטל תהרה, ותהפוך לאימא גאה לבנה הבכור גל.

 

"הרגשתי איך אני הופכת לשפן ניסיונות של הרופא שלי"

אבל מכיוון שבני הזוג רצו ילדים נוספים, ו"השעון הביולוגי תקתק", במילותיה של אביטל, חזרו בני הזוג כמעט מיד לטיפול IVF. אבל שנה חלפה, ועוד שנה, וכל סבב הסתיים במפח נפש. הלחץ הלך והתגבר.

 

"החלטנו לנסות הכל במטרה להצליח. טיפולי דיקור, 'פיפל' (פציעה מכוונת של רירית הרחם כדי לעודד השרשה), כל סוגי ההורמונים שקיימים בשוק. הרגשתי שאני הופכת לשפן הניסיונות של הרופא שלי - אבל כלום לא עזר", היא מספרת. "ארבע שנים, 12 מחזורי טיפולים, ואני לא מבינה איך זה קורה - איך זה שבחורה בריאה, בכושר טוב, לא שותה, לא מעשנת, עם תזונה מאוזנת ובריאה (בעלי ואני טבעונים) וגנטיקה משובחת מאימי שתחייה - לא מצליחה להיכנס להיריון".

  

מכרה שפגשה לגמרי במקרה, סיפרה לאביטל על רופא שעזר לה להיכנס להיריון על אף ליקוי ממנו סבלה בביציות. באותו יום התקשרה אביטל לאותו רופא וקבעה פגישה. כבר בתחילת הפגישה היא הופתעה לגלות שרוב הסיכויים הם כי הבעיה היא אצל בעלה ולא אצלה.

 

"לא הבנתי איך אני לא נכנסת להיריון". אביטל לבני (צילום משפחתי) (צילום משפחתי)
"לא הבנתי איך אני לא נכנסת להיריון". אביטל לבני(צילום משפחתי)
  

"אמרתי שזה פשוט לא יכול להיות", היא משחזרת, "בכל בדיקת זרע הנתונים שלו היו מצוינים. אבל הרופא אמר שהמיקרוסקופ של מעבדות ה-IVF במכונים של קופות החולים הוא ברזולוציה של פי 400, ושהוא רוצה לשלוח אותנו למכון מיוחד לבדיקת זרע, שבו יש רזולוציה של פי 6,000". אביטל מספרת שהיא הייתה מבולבלת. "אם יש בדיקה כזאת, איך זה שלא שמעתי עליה עד היום?"

 

בני הזוג פנו למכון לפוריות הגבר, ביצעו את הבדיקה האמורה וחיכו במתח לתוצאות. כשהם קיבלו אותן הם נדהמו לגלות שרק שני זרעונים מתוך 200 היו באיכות מורפולוגית גבוהה. "המשמעות של התוצאות האלה הכניסה אותנו להלם", משחזרת אביטל. "בעצם הבנו שכל השנים עשרות זרעונים 'דפוקים' מבחינה גנטית הפרו את הביציות שלי, והגוף החכם שלי פשוט הבין שיש בעיה בעוברים, ולא קלט אותם".

 

-ולא הייתה הקלה שסוף סוף הבנתם מה הבעיה?

"היינו בסערת רגשות. מצד אחד תחושת הקלה ענקית שסוף סוף, אחרי שנים של טיפולים, הבנו מה הייתה הבעיה, ומצד שני תחושת כעס ותסכול על השנים המבוזבזות, על הסבל, הכאב והדמעות. החלטנו לשים את הכל בצד ולהתמקד במטרה. התחלנו סבב טיפולים נוסף, אבל הפעם עם מיון זרע. מבין מיליוני הזרעונים שמוינו תחת המיקרוסקופ נבחרו כ-20 שהיו באיכות גבוהה, ואלו הוחדרו ישירות לביציות שלי בתהליך שנקרא מיקרומניפולציה".

 

ביום ההחזרה התבשרה אביטל שיש לה כמה וכמה עוברים. היא בחרה אחד, "את ההכי יפה", לדבריה, וביקשה שיחזירו אותו. ב-16 באוגוסט השנה נולד רועי - בנם השני של אביטל ובן זוגה.

 

"שנים של טיפולים, עשרות עוברים, וכלום. עובר אחד עם מיון זרע, והצלחנו. ואני תוהה - למה הבדיקה הזאת לא מוצעת כברירת מחדל לזוגות שלא מצליחים להרות? למה המדינה מוציאה עשרות אלפי שקלים על כל מטופלת בלי לבדוק קודם כל אם הבעיה איננה טמונה בזרע? ולמה אף אחד לא מיידע את המטופלות על קיומה של בדיקה כזאת?

 

"לי ולבעלי היה מזל גדול", מסכמת אביטל. "מסענו הושלם, והיום יש לנו משפחה מקסימה".

 

הטיפול שמערכת הבריאות לא מעוניינת לממן

האם בדיקה פשוטה, שעלותה כ-2,000 שקלים, יכולה לחסוך מאלפי זוגות, ובעיקר מהנשים, את הסבל המתמשך, ולעתים חסר התועלת של טיפולי הפריה חוזרים ונשנים?

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
 

לאשר מנדל, מנכ"ל מרכז "ברטוב" לפוריות הגבר, יש כמה טענות קשות אל הממסד הרפואי בישראל, שלטענתו שולח אלפי נשים למסע יקר של ייסורים, לעתים בלי לבדוק כלל אם מקורה של הבעיה שעומדת בבסיס הקושי שלהן להרות היא בעצם איכות הזרע של בן הזוג. לדבריו, הבדיקה שמוצעת כיום בשלושה מכונים בישראל באופן פרטי (בהם גם המכון שהוא עצמו עומד בראשו) יכולה לחסוך את מפח הנפש בכמחצית מהמקרים של זוגות שלא מצליחים להרות.

 

"נשים סובלות, מזריקים להם הורמונים, מתעללים בהן נפשית ופיזית, ואף אחד לא חושב לבדוק את הזרע של הגבר בצורה איכותית", אומר מנדל. "מדובר בבעיה מערכתית שישראלים רבים נתקלים בה. זוגות רבים בוחרים באופציה של IVF, ובמכונים הציבוריים, שאליהם רובם מופנים, לא בודקים באופן מיטבי את איכות הזרע של הגבר, ויוצאים מיד מנקודת הנחה שהבעיה היא בביציות, והאישה עוברת שוב ושוב טיפולים כואבים שעלולים גם לסכן את בריאותה".

 

-איזה פתרון אתם מציעים בעצם?

"הפתרון מתחיל באבחון מקיף לפוריות הגבר, שבו אנחנו בודקים את הזרע של הגבר בהגדלה של מיקרוסקופ של פי 6000, ואז יודעים אם יש בעיה אצל הגבר או לא. אם רואים שאכן יש בעיה, ושאיכות הזרע איננה מספקת להפריה, אנחנו מתחילים טיפול משולב. כל המומחים, שכוללים גם אורולוג ואנדרולוג (מומחה לפוריות הגבר) מתכנסים סביב המטופל כדי להבין איפה הבעיה. משם מתחילים לתכנן את הפתרון - שיכול להיות בצורת רפואה משלימה או קונוונציונלית, או פתרונות נוספים, עד להפריה המוצלחת".

 

-ומה סיכויי ההצלחה שלכם?

"בשנת 2016 היו למרפאה 54% עד גיל 36, זה נתון מדהים".
 

"אצבע קלה ומהירה מדי על הדק ה-IVF"

אחד המכשולים בדרכם של זוגות רבים אל ההיריון הנכסף, לטענת מנדל, הוא המונופול של רופאי הנשים על תחום הפריון. "הגינקולוג הוא היום הגורם שמוביל את התהליך. מבחינתו, כשאישה נכשלה בטיפולי הפריה, הוא לא מנסה לבדוק מה הבעיה. הוא אומר מיד 'בואי נתחיל עוד טיפול ועוד טיפול, במקום לבדוק את הגבר בצורה מעמיקה. הגינקולוג השתלט על כל התחום של הפוריות, כשלמעשה פוריות הגבר היא מעל 50 אחוזים מכלל הבעיה".

 

למה לא בודקים אם הבעיה היא בזרע? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למה לא בודקים אם הבעיה היא בזרע?(צילום: shutterstock)
 

-אבל הרי כשזוג מתקשה להיכנס להיריון ומגיע למרפאה, בודקים את שני בני הזוג בהתחלה, לא?

"נכון, אבל כחלק מהפרוטוקול במערכת הציבורית בודקים את הזרע רק בבדיקה רגילה, בסיסית, שמאפשרת גילוי של בערך אחוז אחד מהבעיות. זה בגלל שקופות החולים מנסות לחסוך כסף".

 

-אתה מעלה האשמות מאוד חמורות כלפי המערכת

"ואני עומד מאחוריהן. אני אומר באחריות ש-99% מהזוגות שמגיעים לתחילת תהליך של הפריה חוץ גופית בעצם לא מאובחנים נכון ולא מטופלים נכון, לא מופנים למקום הנכון. האצבע על הדק ה-IVF היא קלה ומהירה מדי. בארצות הברית למשל, מטופלת עוברת IVF אחד בממוצע, ויש לו 60 אחוזי הצלחה. ברוסיה עושים שניים-שלושה וגם שם אחוזי ההצלחה גבוהים. ורק בארץ - לרופאי הפוריות, שהם גם גינקולוגים, אין בעיה להכניס את האישה לעשרה או 15 טיפולי IVF  - תהליך קשה ומסובך מאוד לאישה".

 

-איך התהליך האופטימלי צריך להיראות לדעתך?

"שני בני הזוג צריכים להיבדק בו זמנית. הגבר על ידי האנדרולוג והאישה על ידי הגינקולוג, ואז רואים מה הבעיה, וממשיכים את הטיפול משם. אנחנו אומרים שקודם כל צריך להיות אבחון מקיף, שיהיה חלק מהפרוטוקול.

 

"האבחון המורפולוגי, שהוא אבחון מקיף, שנעשה במיקרוסקופ הגדול, ממשיך בליווי של הפציינט לאורך הדרך, כולל ייעוץ. העלות היא 2200 שקלים, והתהליך הזה מונע הרבה טיפולי הפריה חוץ גופית מיותרים. פעמים רבות אנחנו רואים שהבעיה היא אצל הגבר.

 

"חבל שהמדינה עושה את מה שקל בשבילה, אבל יקר וקשה למטופלות", מסכם מנדל, "הסיפור של אביטל מייצג את הבעיה הכוללת בישראל - שלא מציעים לזוגות את האפשרות הבסיסית שהבעיה אצל הגבר".

 

מומחה לפריון: "חשוב לשמור על עקביות בטיפול"

ד"ר משה רויבורט, מומחה לגינקולוגיה ופוריות ומנהל מרכז הבריאות האישה של מכבי שירותי בריאות בתל אביב, דווקא מכיר את האופציה של בדיקת זרע מקיפה, ואף מפנה אליה מטופלות במקרים של חוסר הצלחה מתמשך בטיפולי הפריה.

 

"אם טיפולים לא מצליחים לאחר שלושה או ארבעה מחזורים, אני נוהג לעצור ולעשות בדיקה מחדש של הדברים", מסביר ד"ר רויבורט, "ומבחינתי בהחלט יש מקום לשימוש גם בבדיקת המיון מהסוג שמציעים במכונים לפוריות הגבר".

 

-הטענה היא שהבדיקה הזאת היא איננה חלק מהפרוטוקול הנהוג בטיפולי פוריות

"אני לא מכיר את הסיפור של הזוג בכתבה, ואני לא יודע מה קורה אצל מומחי פוריות אחרים, אבל אני מניח שכמו שמטופל עם כאב ראש לא שולחים מיד לבדיקת סיטי ראש או MRI, כך גם בבדיקות פוריות. בודקים קודם את הזרע בבדיקה בסיסית, וכשרואים שהטיפולים לא מצליחים ללא סיבה נראית לעין, אפשר לשקול, כאמור, לעבור לשלב הבדיקה המדויק יותר".

 

ד"ר רויבורט טוען עוד כי רבות מהבעיות בתהליכי ההפריה היו יכולות להימנע אילו המטופלות היו נשארות אצל רופא/ה מטפל/ת אחד, ולא עוברות בין רופאים. "כשמטופלת עוברת בין רופא לרופא, אין לרופא המטפל את התמונה המלאה", הוא מסביר. "לעתים הוא מתחיל את כל הבירור מההתחלה בלי לדעת שאולי יש דברים שכבר נעשו, לפני שמתקדמים לשלב הבא. כשיש גישה ותוכנית טיפול סדורה, הרופא יכול, על ידי שלילת גורם אחד, לעבור לבדיקת הגורם הבא וכך לבדוק את כל הנושאים. כשאין קו מחשבה רציף, זה יכול ליפול בין הכיסאות, והאישה תחזור על אותן בדיקות בלי הסקת מסקנות".

 

האגודה הישראלית לחקר הפוריות: "קוראים למנכ"ל המכון לחזור בו ולהתנצל"

תגובת ועד האגודה הישראלית לחקר הפוריות (איל"ה): "השיטה המתוארת בכתבה פורסמה לפני יותר מעשור, נבדקה בעבודות מחקר מבוקרות ונמצא שאינה משפרת תוצאות טיפולי הפריה חוץ גופית, ולכן אינה נמצאת בשימוש שגרתי ועלותה מושתת על המטופלים. ועד איל״ה מגנה בחריפות את השמצת הרופאים העוסקים בתחום הפוריות הנעשית על מנת לקדם שימוש בשיטה זו, אשר קיימת כבר יותר מעשור, והוכח שאינה משפרת תוצאות טיפולי הפריה חוץ גופית. אנו קוראים למנכ"ל מרכז "ברטוב" לפוריות הגבר לחזור בו מדברים אלו ולהתנצל בפני הציבור אשר השמיץ״.

 

משרד הבריאות: אין קשר בין מיון זרע ובין תוצאות מחזורי הפריה

ממשרד הבריאות נמסר: "בדיקת זרע בשיטת 'בר טוב' אינה מהווה חלק מהקווים המנחים לאבחון בעיות פוריות ואין המלצה לבצע פרקטיקה זו לפני טיפולי הפריה חוץ גופית. יובהר כי אין קשר בין שיטת מיון הזרע (ודאי שלא בהתייחס לשיטת 'בר טוב' המוצעת) לבין הנתונים על תוצאות מחזורי הפריה חוץ גופית המבוצעים בארץ. ישנם הסברים אחרים למספר מחזורי הטיפול המבוצעים בישראל ואחוזי הצלחתם כגון: גיל הנשים המטופלות, מימון הליכי ההפריה ועוד".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"מפח הנפש יכול להיחסך"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים