אלפים חגגו את הסיגד: "להתחבר לשורשים באתיופיה"
החג החשוב ביותר לקהילת יהודי אתיופיה צוין ביום צום ותפילה בטיילת בירושלים. באירוע נראו סבים בלבוש מסורתי, לצד צעירים שנולדו בישראל ולא מבינים את השפה. עומרי בן ה-21: "אני מגיע לכאן כדי לא לשכוח מאיפה באנו"
אלפי בני אדם הגיעו אתמול (ה') לטיילת ארמון הנציב בירושלים וחגגו את חג הסיגד - החג הדתי החשוב ביותר של קהילת יהודי אתיופיה. שמו של החג מגיע מהמילה סגידה, והוא מצוין כיום צום בתאריך כ"ט בחשוון, 50 יום לאחר יום הכיפורים.
החג מציין את שילוב חידוש הברית וקבלת התורה עם הכמיהה לעלות לארץ ישראל ולבניית בית המקדש. הקהילה האתיופית נהגה לצום ביום זה למרגלות ההר במעמד הקייס, כהן העדה, ולאחר מכן לערוך סעודה גדולה. עם עליית יהודי אתיופיה לישראל, התקבעו החגיגות בטיילת ארמון הנציב הצופה לעיר העתיקה, שבה מתקיימים טקס ממלכתי ותפילה חגיגית בהובלת הקייסים.
בטיילת נראו סבים וסבתות, לבושים בלבוש לבן מסורתי, רובם עדיין בצום ומתרגשים למשמע התפילות בשפת הגז. לאירוע הגיעו גם צעירי המשפחות, שכבר נולדו בישראל ולא מבינים את השפה - אבל נהנים מהאוכל ומהמפגש המשפחתי והחברתי. רחל מקדס, בת 17 מירושלים, הגיעה עם חברותיה. "זה מאוד מרגש, גם אם לא מבינים את השפה. רואים איך זה משפיע על האנשים, זה מעביר צמרמורת לראות את כל העדה פה יחד".
טספאי בישאו מקפיד להגיע לחגיגות בכל שנה מאז עלייתו לארץ בשנת 1991. השנה הוא הגיע עם שלושת ילדיו, עילי (12), ענבל (8) ועלמה (4). "זה חג שצריך לשמר אותו", מספר בישאו. "לחדש את הברית עם האלוהים בכל שנה. זה מפגש עם החברה האתיופית בישראל". לדבריו, בשנים האחרונות הוא רואה יותר ויותר ישראלים שמשתתפים בחגיגות. "החג הפך להיות לא רק של הקהילה האתיופית. זה משמח לראות שהחברה הישראלית מעורבת".
עומרי קבדה, בן 21, הגיע יחד עם אביו שמשון ממושב מבטחים בחבל אשכול. אביו עוד זוכר את החגיגות באתיופיה: "שם זה היה אחרת. היו עולים להר
בצום ולאחר התפילה יורדים בשירה וריקודים ומסיימים את היום באכילה ושתייה". בנו עומרי מספר: "אני מגיע לכאן כדי להתחבר לשורשים, להבין, לחגוג את התרבות שלנו, לא לשכוח מאיפה באנו".
את הטקס השנה ארגן לראשונה מרכז ההסברה של משרד התרבות והספורט. שרת התרבות והספורט מירי רגב ושר החקלאות אורי אריאל, שהעביר את חוק הסיגד, נשאו דברים וראש הממשלה בנימין נתניהו שלח ברכה משודרת. עם זאת, דמויות ציבוריות שהשתתפו בשנים קודמות בטקס, בהם הנשיא ראובן (רובי) ריבלין, ראש עיריית ירושלים ניר ברקת ושרת הקליטה סופה לנדבר - נעדרו מהטקס.