טראמפ שוקל סגירת הנציגות הפלסטינית בוושינגטון: "עברו את הגבול"
סוכנות AP דיווחה כי הממשל האמריקני הזהיר את הרשות הפלסטינית כי עקב ניסיון להעמיד לדין בכירים ישראלים בבית הדין הבינלאומי, נשקלת סגירת משרדי אש"ף בבירת ארה"ב. חוק שעבר בקונגרס מחייב את סגירת הנציגות, אך בידי טראמפ 90 יום להחליט אם לעצור את המהלך
ממשל נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הזהיר את הרשות הפלסטינית כי הוא שוקל לסגור את משרדי אש"ף בוושינגטון, אם הפלסטינים לא ייכנסו לתהליך שלום רציני מול ישראל. כך דיווחה הלילה (שבת) סוכנות הידיעות AP מפי גורמים רשמיים במחלקת המדינה האמריקנית. על פי הדיווח, האזהרה הגיעה בעקבות ניסיון פלסטיני להעמיד לדין בכירים ישראלים בבית הדין הבינלאומי בהאג.
על פי חוק שעבר בקונגרס האמריקני, הפלסטינים יאבדו את זכותם להפעיל נציגות בבירת ארה"ב אם הם יתמכו בחקירה של בית הדין הבינלאומי נגד ישראלים בעקבות פשעים, לכאורה, נגד פלסטינים. מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון קבע כי הפלסטינים אינם עומדים בחוק זה.
גורם רשמי במחלקת המדינה הוסיף בשיחה עם AP כי מנהיגים פלסטינים השמיעו דברים ש"עברו את הגבול הזה". אותו גורם ציין כי בספטמבר, קרא הנשיא הפלסטיני אבו מאזן לחקירה והעמדה לדין בהאג של ישראלים.
כעת, על פי הגורמים במחלקת המדינה, הנשיא טראמפ יכול לעצור את סגירת הנציגות הפלסטינית. לרשות הנשיא תקופה של 90 יום לשקול אם הפלסטינים מנהלים "משא ומתן ישיר ורציני עם ישראל". אם טראמפ יקבע שהם אכן עושים זאת - משרדי אש"ף יישארו פתוחים.
הגורמים אמרו כי לא ברור אם ארה"ב עשויה לסגור את הנציגות לפני שהתקופה של ה-90 יום תחלוף, אך ציינו כי נכון לעכשיו טרם התקבלה החלטה. גם אם יוחלט לסגור את המשרדים בוושינגטון, ארה"ב לא תקפיא את יחסיה עם הפלסטינים ותמשיך במאמצים להשיג הסכם שלום בינם לבין ישראל.
גורם במחלקת המדינה הבהיר במייל כי "אין להבין את הצעד הזה כסימן לנסיגה אמריקנית מהמאמצים להשיג הסכם שלום".
הגורמים ששוחחו עם AP ביקשו להישאר בעילום שם. אש"ף ושגרירות ישראל בוושינגטון טרם מסרו לסוכנות הידיעות את תגובתם.
"ממשל טראמפ החל לגבש את מתווה השלום בין ישראל לפלסטינים"
בתחילת השבוע דיווח ה"ניו יורק טיימס" כי הנשיא טראמפ ויועציו החלו לגבש את המתווה לפתרון הסכסוך בין ישראל לפלסטינים. על פי הדיווח, המתווה יהיה שונה מאלו שהוצעו בעבר על ידי הממשל האמריקני, במטרה להגיע ל"עסקה האולטימטיבית".
אחרי עשרה חודשים שבהם למדו את המורכבות של הסכסוך הקשה ביותר בעולם, הצוותים של הנשיא האמריקני עברו לשלב חדש במיזם, להפיכת הדברים שלמדו לצעדים מוחשיים. כך אמרו לעיתון גורמים בבית הלבן. על פי הגורמים, הצוות בוחן ניירות עמדה שעוסקים בסוגיות ליבה שכבר שנים מעוררות מחלוקת בין הצדדים כמו מעמדה של ירושלים וגורל ההתנחלויות.
למרות שטראמפ לא התחייב שתקום מדינה פלסטינית, הגורמים אמרו כי המתווה צפוי להיבנות על בסיס עקרון "שתי מדינות לשני עמים", שעמד במרכז המתווים האחרונים שעלו על הפרק. על פי הגורמים, המתווה צפוי להיות מוכן עד תחילת השנה הבאה.
"בחודשים האחרונים הקדשנו זמן רב כדי להקשיב לישראלים, לפלסטינים ולמנהיגים באזור במטרה לסייע בהשגת הסכם שלום מתמשך", אמר ג'ייסון גרינבלט, שליחו של טראמפ למזרח התיכון. "אנחנו לא הולכים לכפות ציר זמן לפיתוח והצגת רעיונות ספציפים וגם לא נכפה עסקה. המטרה שלנו היא לאפשר, לא להכתיב, הסכם שלום בר קיימא כדי לשפר את חייהם של ישראלים ופלסטינים".