מומחים: זו הסיבה שבעלי כלבים חיים יותר
מחקר תצפיתי ענק על יותר מ-3 מיליון תושבים בשוודיה מצא כי לבעלי כלבים תוחלת חיים ארוכה יותר. ההשערה המפתיעה: הכלבים גורמים לשינוי באוכלוסיית המיקרואורגניזמים בבית, מה שמחזק את מערכת החיסון של גוף האדם
עוד הוכחה לתרומת ידידו הטוב של האדם לחיים טובים: מחקר תצפיתי ענק, שהשתתפו בו מעל 3 מיליון איש, גילה כי בעלי כלבים חיים יותר מאלה שאינם מגדלים כלב מחמד.
צוות החוקרים ניתח נתונים שנאספו מ-3.4 מיליון תושבי שוודיה בני 80-40, חלקם בעלי כלבים וחלקם אינם מגדלים כלב. מהם בחנו את אלה שלקו במחלות לב וכלי דם (כגון התקפי לב, תעוקת חזה ומחלות לב נוספות). החוקרים מצאו סיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם בקרב בעלי כלבים, ובייחוד כלבי ציד.
המחקר מצא שבעלי הכלבים מתמידים יותר בפעילות גופנית, ומלכתחילה - כך מצאו החוקרים - אנשים פעילים מטבעם נוטים לגדל כלבים. החוקרים הסבירו כי כלב עשוי "להגן" על בעליו מפני מחלות לב וכלי דם מפני שהבעלים שומרים על איכות חיים וחיי חברה פעילים או מפני שהכלב משנה את אוכלוסיית החיידקים בסביבת האדם.
קראו עוד:
בעלי כלבים בריאים יותר: 10 עובדות על החבר הטוב
מחקר: כך הליכה עם הכלב משפרת את הבריאות בקרב מבוגרים
מחקר: אנשים אוהבים כלבים יותר מאשר בני אדם
החוקרים מעריכים כי כלב משפיע על המיקרוביום (אוסף הזנים המיקרוסקופיים של חיידקים החיים במעיים) של בעליו, משום שהוא משנה את הרכב הלכלוך בסביבת הבית וחושף את בני האדם לחיידקים שבהם לא נתקלו קודם לכן. לדברי החוקרים, ההגנה הגדולה ביותר נמצאה אצל בעלי כלבים שחיים בגפם.
"התוצאות הראו כי בעלי כלבים החיים לבד היו בסיכון נמוך ב-33% למוות ובסיכון נמוך ב-11% ללקות בהתקף לב בהשוואה לאנשים בודדים שאינם מגדלים כלב", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר מווניה מובנגה מאוניברסיטת אופסלה.
מחקרים קודמים כבר הראו כי אנשים בודדים נמצאים בסיכון גבוה יותר לתמותה ממחלות לב וכלי דם.
נוכחות כלבים מפחיתה הסיכון לתמותה ממחלות לב
במחקר, שפורסם בכתב העת Scientific Reports, בדק צוות החוקרים נתונים מהשנים 2012-2001. בשוודיה כל ביקור בבית החולים מדווח למאגר נתונים עולמי, ומלבד זאת, מאז 2001 חלה חובת רישום של כל בעלי הכלבים במדינה.החוקרים מצאו כי המשתתפים במחקר שגידלו כלבי ציד - למשל כלבי גישוש, טריירים או רטריברים - היו בסיכון התמותה הנמוך ביותר ממחלות לב וכלי דם.
כאמור, אין זה המחקר הראשון שהראה השפעה חיובית של גידול כלבים על בריאות האדם. במחקר שנערך ביפן ופורסם ב-2012 הראו החוקרים מאוניברסיטת קנגאווה שבטוקיו כי משתתפי המחקר שגידלו חיית מחמד היו בעלי קצב לב שמותאם יותר לדרישות הגוף ולפעילות המתבצעת. לדעת החוקרים, יכולת התאמת קצב הלב לפעילות מפחיתה את סיכון התמותה ממחלות לב ואת הסיכון להתקף לב.
מחקר נוסף, שפורסם אשתקד, גילה כי קשישים ממלאים את "מכסת" הפעילות הגופנית המומלצת כשהם מגדלים כלב ומוציאים אותו לטיול יומי. החוקרים מצאו כי אלה שגידלו כלבים הלכו מדי יום 21 דקות יותר מאלה שהיו ללא כלבים - ובסך השבועי 147 דקות יותר - כלומר כמעט כמו ההמלצה המקובלת לקשישים, לבצע 150 דקות של פעילות גופנית בשבוע.
"גידול כלב מפחית את סיכון התחלואה והתמותה ממחלות לב וכלי דם", אמר ד"ר מייק קנפטון מאיגוד הלב הבריטי בריאיון לרשת BBC. "מחקרים קודמים כבר הראו את הקשר הזה אולם לא היו מוחלטים, בעיקר בשל גודל האוכלוסייה שנבדקה. לגידול כלב יתרונות רבים, וכעת נראה יתרון נוסף - בריאות הלב".
בישראל יותר מ-400 אלף איש מחזיקים כלב בבית - יותר מכל חיית מחמד אחרת - ורבים מתייחסים לכלב כאל בן משפחה לכל דבר.
כלבים משפרים את המערכת החיסונית
צילום: shutterstock
מומלצים