הממשלה אישרה: מתקן "חולות" ייסגר תוך 4 חודשים
היוזמה לסגירת מתקן המסתננים אושרה פה אחד: יוכלו לעזוב לרואנדה או ייאסרו בכלא "סהרונים" שבנגב. "בית המשפט סירס את מטרת 'חולות', המתקן הפך לבית מלון", אמרה השרה רגב. נתניהו: "אנחנו בשלב השלישי - ההסכם מאפשר הוצאת מסתננים בלי הסכמתם"
הממשלה אישרה פה אחד את יוזמת שר הפנים אריה דרעי והשר לביטחון פנים גלעד ארדן להארכת הוראת השעה לגבי מרכז השהייה "חולות" בשלושה חודשים בלבד, במטרה להגביר את קצב ה"יציאה מרצון" ולסגור את המתקן. בפני המסתננים ומבקשי המקלט יועמדו שתי אפשרויות - עזיבה לרואנדה או כניסה לכלא "סהרונים". הוראת השעה הנוכחית פגה ב-16 בדצמבר וכדי להאריכה עדיין יש צורך באישור הכנסת.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בישיבת הממשלה: "המדיניות שלנו כלפי המסתננים היא תלת שלבית: שלב ראשון - בלימה. הקמנו גדר וחוקקנו חוקים שיחד בלמו כליל את שיטפון המסתננים ולמעשה היום מספר המסתננים עומד על אפס. השלב השני היה הוצאה. הוצאנו כ-20 אלף מתוך המסתננים הקיימים ובאמצעים שונים. עכשיו זה השלב השלישי - הוצאה מוגברת".
נתניהו אמר כי "ההוצאה הזאת מתבצעת תודות להסכם בינלאומי שהשגתי, שמאפשר לנו, מתוך 40 אלף המסתננים שנותרו, להוציא אותם ללא הסכמתם. זה דבר מאוד חשוב. הדבר הזה מאפשר לנו בהמשך ליתר את מתקן 'חולות' ולהפנות חלק מהמשאבים הגדולים שאנחנו מפנים לשם לפקחים ולהוצאה מוגברת. ולכן יש פה הצלחה אבל המטרה שלנו היא להמשיך להוציא ולהוציא אפילו יותר, באופן משמעותי יותר ממה שהוצאנו עד היום".
שרת התרבות מירי רגב הוסיפה: "סיימנו כרגע ישיבת שרינו. מתקן 'חולות' איבד לחלוטין את המטרה, הוא הפך לבית מלון. בית המשפט סירס את המטרה העיקרית של מתקן 'חולות'. דבר אחד ברור - הם לא יחזרו לדרום תל אביב. צריך להחזיר את המסתננים למדינה שלישית או לכלא".
מתווה מדורג לסגירה
ההצעה למעשה כוללת מתווה מדורג לסגירת המתקן בתוך כמה חודשים, בכפוף לכך שההסכם שנחתם עם רואנדה ייצא לפועל כפי שמתוכנן. נתניהו הודיע לפני כחודש כי ההסכם עם רואנדה תוקן, כך שניתן יהיה לגרש אליה מסתננים ומבקשי מקלט גם ללא הסכמתם. זאת בעקבות פסיקת בג"ץ כי אין לכלוא ליותר מ-60 יום מסתננים שמסרבים ל"גירוש מרצון", במידה שההסכם עם המדינה שאליה הם מורחקים אינו מאפשר העברתם בכפייה.
בהתאם להחלטה, האפשרות היחידה שתועמד מעתה בפני המסתננים ומבקשי המקלט תהיה יציאה מהארץ או כניסה לכלא "סהרונים" שבנגב. על כן, השרים קבעו כי בנסיבות אלה יש לבחון האם מרכז "חולות" נחוץ והאם יש לבטלו כדי "שלא יהווה אלטרנטיבה נוחה עוד לאף מסתנן ומבקש מקלט". לפי המשרד לביטחון פנים, עלות המתקן השנתית היא 240 מיליון שקלים בשנה.
בהצעת החוק נכתב כי מראשיתו של גל ההסתננות לפני למעלה מעשור ועד היום נתפסו למעלה מ-60 אלף בני אדם שהסתננו לישראל שלא דרך תחנות גבול, וכי בשטחי מדינת ישראל נמצאים כיום כ-40 אלף (לא כולל לידות) נתינים ממדינות אפריקה, אריתריאה וסודן, אשר "נכון לעת הזו מדינת ישראל נוהגת כלפיהם במדיניות אי הרחקה זמנית".
שר הפנים, אריה דרעי אמר בעקבות ההחלטה: "אני מודה לחברי הממשלה שאישרו את הצעתי והצעת השר ארדן לסגירת מתקן "חולות'. מסתנן שלא יהיה ב'חולות', יהיה או בכלא או מחוץ לישראל. זו המדיניות הנכונה להקל על תושבי דרום תל אביב ושאר השכונות שסובלות מבעיית המסתננים. חובתי להחזיר את השקט והשלווה לדרום תל אביב ולשכונות רבות ברחבי הארץ. כי עניי עירך קודמים".