נדחה המשך הדיון בהעלאת קצבאות הזקנה: "200 אלף קשישים ימשיכו לשרוד בקושי"
הצעת החוק להשוואת קצבאות הזקנה לשכר המינימום, שיעמוד בקרוב על 5,300 שקל, תעוכב בשלושה חודשים. ח"כ שמולי, אחד היוזמים: "קופת המדינה מלאה בעודפים - וקשישים ייאלצו לדלג על ארוחות ולוותר על תרופות"
ועדת השרים לענייני חקיקה דחתה היום (א') בשלושה חודשים את המשך הדיון בהצעת החוק של חברי הכנסת איציק שמולי (המחנה הציוני) ומיקי זוהר (הליכוד) להעלאת קצבת הזקנה, שעומדת על כ-1,500 שקלים, והשוואתה לשכר המינימום, שיעמוד החל מ-1 בינואר 2018 על 5,300 שקלים.
כמו כן נדחה בשלושה חודשים הדיון בהצעת החוק של ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני) להעלאת קצבת הזקנה בכ-400 שקלים והצמדתה לשכר המינימום במקום למדד המחירים לצרכן.
הדיון בהצעת החוק של מיכל רוזין (מרצ), בנושא טיפול המדינה בחולים הסיעודיים, נדחה בארבעה חודשים. ההצעה מבקשת לקבוע כי קופות החולים יוגדרו כגורם האחראי על אספקת השירותים וניהולם, במתכונת דומה לזו שבה הן פועלות כיום בכל הקשור לשירותי הבריאות שבחוק ביטוח בריאות ממלכתי. ביום ראשון הבא צפויה ועדת השרים לדון בהצעת החוק לכינון ביטוח סיעוד ממלכתי בישראל, שעליה הכריזו בשבוע שעבר, באחדות שורות נדירה, חברי כנסת מכל סיעות הבית. הצעת חוק זו טומנת בחובה את העלאת מס הבריאות ב-0.75%.
לקראת ההצבעות בנושא קצבאות הזקנה והביטוח הסיעודי, נפתח קמפיין ציבורי רחב ששטף בימים האחרונים את הרשת. כ-70 אלף אזרחים הצטרפו עד כה לקריאה של סמדר נצר ישי, שפתחה את הקמפיין באתר "זזים - קהילה פועלת", להעלות את הקצבאות. "כשהגיע המצב הבלתי נסבל שבו כבר לא יכולתי אפילו להתקלח מכיוון שצריך להשגיח על אמא שלי 24/7 עשיתי חישובים, הבנתי שאי אפשר לעמוד בזה, זרקתי את הדף לפח ולקחתי מטפלת", כתבה סמדר.
"המייל מתפוצץ מסיפורי אימה"
סמדר מספרת כי בעוד שכיום גמלת הסיעוד המרבית עומדת על 3,432 שקלים בחודש, הוצאותיה על החזקת מטפל סיעודי מגיעות לכעשרת אלפים שקלים בחודש.
"אני מטפלת כבר 22 שנים בהורים סיעודיים", סיפרה סמדר בראיון לאולפן ynet. "אבא שלי כבר נפטר ואמא שלי עדיין חיה והיא אישה סיעודית שתלויה לחלוטין בעזרת הזולת. אמא שלי לא יכולה לקחת כוס מים לבד, היא צריכה טיפול 24 שעות ביממה. אז אני קורעת את עצמי בעבודה ומביאה את הכסף. הנה, למשל היום אני בבית של אמא שלי כי לעובדת יש יום מנוחה".
סמדר הוסיפה כי מאז שהעלתה את העצומה לרשת, התגובות לא הפסיקו להגיע: "ידעתי שהרבה אנשים נמצאים במצב שלי אבל לא ידעתי עד כמה. תיבת המייל שלי מתפוצצת מסיפורי אימה. אנשים שחיים בגיהינום מתמשך, בחרדה כלכלית, אין לתאר בכלל".
ח"כ איציק שמולי, שיזם את הצעת החוק להעלאת קצבת הזיקנה לגובה שכר המינימום, אמר בעקבות ההחלטה לדחות את הדיון בה: "זו החלטה מנותקת ומקוממת שאין לה מקום, והמשמעות הישירה שלה היא שבזמן שקופת המדינה מלאה בעודפים של כ-20 מיליארד שקלים, כ-200 אלף קשישים ימשיכו לשרוד בקושי וייאלצו לדלג על ארוחות ולוותר על תרופות. בכל מקרה, מכל ההצעות הנדונות זו ההצעה המקיפה והרצינית ביותר והיא גם בעלת הסיכוי הגדול ביותר. נמשיך בזמן הקרוב במגעים מול הממשלה כדי להביא לאישורה".
ח"כ מיכל בירן, שגם הדיון בהצעת החוק שלה נדחה, אמרה: "הממשלה מוכיחה שוב ושוב שהקשישים לא מעניינים אותה והיא ממשיכה לדאוג אך ורק לעצמה ולשימור השלטון שלה. להיות יהודי תמיד היה לפני הכול הערבות ההדדית החזקה בינינו. 'והדרת פני זקן' הוא אחד הערכים המובילים ביהדות. צריך לזכור שלא מדובר ב'טובה' שהמדינה עושה, אלא בחובתה לאזרחיה שעבדו כל החיים כדי ליהנות מהכסף שחסכו. האזרחים הוותיקים הם הדור המייסד של המדינה, שעבד ובנה אותה, וכעת הממשלה חושבת שאפשר 'לזרוק' אותם ברגע שהם כבר 'לא יעילים'". הצעת החוק של ח"כ בירן תועלה להצבעה ביום רביעי במליאת הכנסת.