שתף קטע נבחר

 

בג"ץ נגד המפכ"ל: קבל החלטה חדשה על החזרת ניצב ריטמן לתפקידו

רוני אלשיך החזיר את רוני ריטמן לתפקיד מפקד להב 433 למרות חשד למעשה מגונה והטרדה מינית. במענה לעתירת המתלוננת, בג"ץ לא הורה על פיטורי ריטמן אך מתח ביקורת חריפה על עמדת המפכ"ל ש"מעוררת קושי". השופט פוגלמן: "להערות שוביניסטיות וסקסיסטיות אין מקום במסגרת מקום עבודה"

 

אלשיך וריטמן (צילום: אוהד צויגנברג, צביקה טישלר) (צילום: אוהד צויגנברג, צביקה טישלר)
אלשיך וריטמן(צילום: אוהד צויגנברג, צביקה טישלר)

בג"ץ נגד מפכ"ל המשטרה: במענה לעתירה שהוגשה נגד השבתו של מפקד להב 433, ניצב רוני ריטמן, לתפקידו, בג"ץ הורה הבוקר (ב') למפכ"ל המשטרה, רב-ניצב רוני אלשיך, ולשר לביטחון פנים גלעד ארדן לקבל החלטה חדשה בנושא השבתו של ריטמן לתפקיד.

 

בדצמבר 2015 החליט אלשיך להשיב את ריטמן לתפקידו לאחר שהוצא לחופשה בשל תלונות כי ביצע הטרדות מיניות. המפכ"ל קבע כי אין תשתית לנקיטת צעדים מנהליים והחליט באחד מצעדיו הראשונים, צעד שפורסם לראשונה ב-ynet, כי אין מניעה שמפקד להב 433 יחזור לתפקידו.

 

המתלוננת עתרה לבג"ץ נגד ההחלטה והיום נתן בג"ץ פסק דין. "הגענו לכלל מסקנה כי ההחלטה בעניין ריטמן במתכונתה הנוכחית אינה יכולה לעמוד", נכתב בהחלטת השופטים שניסח שופט העליון עוזי פוגלמן. "לא נמצא בשלב זה שיש מקום להורות על פיטורי ריטמן או על העברתו מתפקידו כפי שהתבקש בעתירה אלא להשיב את ההחלטה בעניינו לשר ולמפכ"ל לצורך קבלת החלטה חדשה".

 

השופט פוגלמן שלח מסר חד-משמעי. "להערות בעלות אופי שוביניסטי או סקסיסטי במערכת של יחסי מרות, אין מקום במסגרת מקום עבודה בכלל, ובשורות המשטרה בפרט. דברים אלה צריכים שיהיו בבחינת סטנדרט ארגוני בהיר וצלול, וכך גם ביחס לתקופה שאליה נוגעת תלונת העותרת. יש לומר בבירור כי התבטאויות מעין אלו פסולות הן וחורגות מסטנדרט התנהגות תקין וראוי. יש בהן כדי להפלות נשים, לפגוע בכבודן ולהקשות עליהן בהשתלבותן כחברות שוות בעולם העבודה".

 

ספק לגבי התבטאות אלשיך בנוגע ל"פרשנות לגיטימית"

בג"ץ מתח ביקורת על התנהלותו של אלשיך בפרשה: "לאחר שנבחנו טענות הצדדים ועיינו בבדיקות הפוליגרף, כמו גם בעדויות החיצוניות, הגענו למסקנה כי עמדת המפכ"ל בעניין עוצמת הראיות המינהליות בהתייחס לאירוע הר חוצבים מעוררת קושי. החלטת המפכ"ל נעדרת התמודדות עם העדות שמסרה מ', שראתה את האירוע (מלבד ניסיון הנשיקה הנטען - ת"י), שלפיה ריטמן החזיק את העותרת באופן חריג, קירב את פיו אליה, וכי זו ניסתה בבירור להדוף אותו".

ריטמן במשרדי מח"ש בעת חקירתו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ריטמן במשרדי מח"ש בעת חקירתו(צילום: גיל יוחנן)
עוד נכתב כי "גם אם מ' לא העידה כי ריטמן ניסה לנשק את העותרת בניגוד לרצונה – הדברים שמסרה תומכים בתלונת העותרת בדבר אחיזתה על ידי ריטמן, שקירב אותה אליו בניגוד לרצונה וכן בטענתה כי הצליחה להשתחרר ממנו בכוח. דברים אלה, נאמרו מפיה של מי שאין חשד או טענה בדבר מניעים נסתרים לעדותה והם מנוגדים לגרסה שמסר ריטמן בחקירתו במח"ש, שהכחישה את האירוע מכל וכל. בעמדתו של המפכ"ל אין התייחסות לכך".

 

השופטים הוסיפו גם כי "טענתו של המפכ"ל, שלפיה גם אם היה אירוע של אחיזת יד ומשיכת העותרת כלפי ריטמן, יכולות להיות לאירוע זה "פרשנויות לגיטימיות" מוקשית בעינינו, ולא בכדי לא הובאו דוגמאות קונקרטיות באשר לטיב או לתוכן של אותן פרשנויות. אנו מתקשים לחשוב על פרשנות לגיטימית לאחיזה בידה של העותרת ומשיכתה כלפי מי שכיהן כמפקד החטיבה שבה שירתה באותה העת במידה שזו נאלצה להדוף אותו ממנה בכוח".

 

עוד נכתב כי "קיים אפוא קושי בקביעה כי תיתכנה פרשנויות לגיטימיות לאירוע זה, אשר למצער על פני הדברים, אינו מתיישב עם התנהגות נדרשת מקצין משטרה. לדברים אלה יש לתת משקל מתאים, גם מבלי להתייחס לניסיון הנשיקה הנטען".

גם הוא יצטרך לקחת החלטה. השר ארדן (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
גם הוא יצטרך לקחת החלטה. השר ארדן(צילום: עופר עמרם)

מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעח תקיפה מינית אורית סוליציאנו בירכה על ההחלטה: "היום נקבע כי ההחלטה להשאיר את ריטמן בתפקידו הייתה שגויה. זו סטירת לחי מצלצלת המעידה על הכשל הערכי והניהולי של אלשיך. אנו קוראות למפכ"ל לפעול לאלתר למציאת תפקיד הולם וראוי לצ' שמשלמת מחיר כבד וקשה על תביעת צדק".

 

השתלשלות הפרשה

את העתירה נגד ריטמן הגישה המתלוננת נגדו שטענה כי בשנים 2011-2010, ניצב ריטמן הפנה אליה אמירות מיניות ובאירוע אחד אף תפס אותה וניסה לנשק אותה בכוח. המתלוננת סיפרה למפכ"ל הקודם יוחנן דנינו על ההטרדה המינית לכאורה, והוא השיב לה שתפנה למח"ש.

 

ריטמן נחקר בחשד לעבירה של מעשה מגונה בכוח והטרדה מינית. מח"ש המליצה להעמיד את ריטמן לדין, אולם היועמ"ש קבע שאין מקום לנהל הליך פלילי וקבע כי יש לנהל הליך פנים-משטרתי נגד ריטמן.

מושעה. תנ"צ גיא ניר שהוביל את התלונה נגד ריטמן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מושעה. תנ"צ גיא ניר שהוביל את התלונה נגד ריטמן(צילום: מוטי קמחי)

בסופו של דבר החליט המפכ"ל שלא לנקוט צעד כלשהו נגד ריטמן ולהשיב אותו לעבודה. הקצינה הגישה בג"ץ ובו דרשה להורות למפכ"ל ולשר לביטחון פנים לשנות את ההחלטה למנות את ריטמן למפקד להב 433 ולנקוט הליכים משמעתיים נגדו.

 

מי שבסוף עמדה לדין משמעתי הייתה דווקא הקצינה. המשטרה הגישה נגדה ונגד ראש חטיבת המודיעין במשטרה תנ"צ גיא ניר, שהוביל את התלונה נגד ריטמן, כתב אישום בבית הדין למשמעת של המשטרה בטענה כי הם דיווחו על כמה מפגשים ביניהם בדו"חות הנוכחות בעת שהיו במקומות אחרים. סעיפי האישום היו אי מילוי הוראה והתנהגות שאינה הולמת שוטר.

 

הקצינה הגישה גם תביעת דיבה נגד המפכ"ל, שלטענתה כינה אותה "עבריינית"."לא מדובר בפליטת פה בתום לב, אלא בפגיעה מכוונת ומתמשכת בכוונה לבזות ולהשפיל", צוין בתביעה.

 

על פי התביעה, המפכ"ל אמר זאת לפני פורום של אנשים בתגובה לשאלה על פרשת ריטמן. לא ברור באיזה פורום אמר אלשיך את הדברים. "מדובר בשקר גס ודיבה חמורה, כיוון שצ' מעולם לא הועמדה לדין או הואשמה בעבירה פלילית כלשהי", צוין בכתב התביעה. "הדברים משוללי יסוד, מלעיזים ומכפישים. הדברים חמורים שבעתיים כאשר מדובר באמירות של מפכ"ל המשטרה הממונה על אכיפת החוק בישראל".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
ניצב רוני ריטמן
צילום: עידו ארז
מומלצים