ריבלין על גל השנאה ברשת: "גורמים בעלי אינטרס מסיתים נגדי"
נשיא המדינה אומר בשיחות סגורות שהוא "לא מופתע", אבל המערכת הפוליטית רותחת בעקבות ההסתה נגדו. "מדובר בגל שבא מלמטה ופוגש יוזמות שבאות מלמעלה". בדיקה מראה: 60% מהשיח ברשת על החנינה - קללות נגד ריבלין, 25% קריאות להרגו
"אני בסדר. אל תדאגו לי. הכל צפוי ואני לא מופתע משום דבר", כך הרגיע אתמול (ב') נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין את הרבים שהתקשרו אליו כדי לחזק אותו בעקבות גל ההסתות והנאצות ברשתות החברתיות, לאחר החלטתו לדחות את בקשת החנינה של החייל היורה אלאור אזריה.
לשכתו של ריבלין הוצפה בשיחות עידוד מכל קצות הקשת הפוליטית: חברי ליכוד, חברי קואליציה וחברי אופוזיציה. בשיחות סגורות אמר הנשיא כי יש גורמים בעלי אינטרס שמסיתים ומלהיטים את הרוחות נגדו. גורמים ששוחחו עמו אומרים כי קם נגדו גל עכור של הסתה, השתלחות ושיסוי - הרבה מעבר לביקורת עניינית, שברור שיש לה עיצוב פוליטי. מדובר בגל שבא מלמטה ופוגש יוזמות שבאות מלמעלה.
חברת המחקר "ויגו" בדקה עבור פרויקט דו"ח השנאה של קרן כצנלסון את שיח השנאה כלפי הנשיא ריבלין ביממה האחרונה ומצאה שמתוך 15 אלף שיחות בנושא החנינה, 60% מהן הן קללות והסתה נגד הנשיא, כאשר המחוללים הראשיים הם פוסטים של השרה מירי רגב, ח"כ אורן חזן והצל, 25% הן קריאות לאלימות שצריך להרוג את ריבלין.
תגובות מזעזעות במיוחד נגד ריבלין היו כאלו שכללו איחולי מוות לנשיא וקללות כדוגמת "כלב בן כלב", "פח אשפה" ו"חולה". מיכאל כתב: "אתה פסולת של מיצי אשפה. תוציא את לשונך מישבניהם של מנהלי הקרן להשמדת ישראל ולך לאלף עזאזל נאצי ארור". הגולש דרור כתב: "אתה מגעיל אותי, אתה לא הנשיא שלי. כשאני רואה את תמונתך מתעוררת בי תחושת הקאה". המשטרה הודיעה כי פתחה בבדיקה בעקבות הפצת תמונתו של ריבלין ברשתות החברתיות כשהוא חובש כאפייה.
ההשלכות של החלטתו של ריבלין שלא להעניק חנינה לאזריה, באקלים הציבורי והפוליטי בו אנו נמצאים, היו ברורות. גורמים ששוחחו עם הנשיא התרשמו כי הוא היה מודע לכך שפוליטיקאים מימין ימנפו את הסוגיה לממדים מכוערים. הנשיא ידע שישלם מחיר כבד, אבל הוא מאמין שבהכרעה שלו יש אמירה ערכית שמגבה את המערכת הצבאית ואת מערכת השיפוט הצבאית. על פי הרושם שקיבלו אלה ששוחחו עמו, ריבלין לא מתחרט על ההחלטה; הוא רואה בה אמירה ערכית שתשפיע על סולם הערכים של החברה הישראלית והעוצמה של צה"ל בעתיד - ולא החלטה שתלויה בסקר של מחר בבוקר.
ריבלין גם לא הופתע מהמתקפה החריפה של השרה מירי רגב ויו"ר הקואליציה דוד ביטן נגדו. מקורביו אומרים כי הדברים הם חלק ממסע הדה-לגיטמציה והניסיון להכניס את מוסד החנינה לתוך מערכת השיקולים הפוליטיים, בדומה למהלך שמנסים לעשות נגד גורמים ממלכתיים ושומרי סף האחרים.
בנוגע לתמונה שהופצה שבו נראה ריבלין בכאפייה, הנשיא אומר כי הוא אינו מתרגש. הוא העיד בפני גורמים שונים כי בתור אדם שנולד בשנת 1939 כאשר עוד לא הייתה כאן מדינה יהודית, ודיבר גם ערבית, הוא לא רואה עלבון בכך שמראים אותו עם כאפייה, ובטח שלא מדובר במהלך שצריך להתקומם נגדו. המשטרה פתחה בבדיקה בעקבות הפצת התמונה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לדברים אתמול בישיבת סיעת הליכוד: "בדמוקרטיה מותר לבקר כל אחד, מי כמוני יודע זאת, ולא כל ביקורת היא הסתה. הבקשה היחידה שלי היא שהביקורת תיעשה בצורה עניינית ומכבדת - בלי כאפיות, בלי פסלים, בלי חבלי תלייה, בלי מדים נאציים. זה פסול כשזה מופנה כלפי הנשיא או כלפי כל נציג ציבור אחר. ביחס לביקורת עניינית - היא לא רק מותרת, היא הכרחית". נתניהו הוסיף: "עמדתי ביחס לחנינה ידועה. אני קראתי לחנינה מלאה לאלאור אזריה מהיום הראשון. דעתי לא השתנתה".