נתניהו חנך תחנת משטרה בג'סר א-זרקא: "יום חג לשלטון החוק"
ראש הממשלה, השר לביטחון הפנים ומפכ"ל המשטרה חנכו שתי תחנות משטרה במגזר. נתניהו ביקש מהחברה הערבית שיתוף פעולה: "התחנה תתרום רבות לתחושת הביטחון של האזרח". השר ארדן: "להתגבר על משקעים היסטוריים ולהביט אל העתיד". בכפר כנא הפגינו: "ארדן שקרן"
ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר לביטחון הפנים גלעד ארדן ומפכ"ל המשטרה רב-ניצב רוני אלשיך הגיעו הבוקר (ג') לג'סר א-זרקא לטקס פתיחת תחנת משטרה ביישוב. בהמשך השתתפו השלושה בפתיחת התחנה החדשה בכפר כנא. באירוע בג'סר השתתפו עוד עשרות תושבים, בהם ראש המועצה מוראד עמאש. "אני מודה לראש הממשלה שהתכבד להגיע לכאן", אמר ראש המועצה. "זה רגע היסטורי שלא חלמנו עליו".
בטקס פתיחת התחנה בכפר כנא צעקו עשרות תושבים נגד האישים הבכירים. "ארדן יא שקרן, רצחתם את יעקוב אבו אל-קיעאן" (באירוע הירי באום אל חיראן) ו"נקריב את חיינו למען השהידים".
ראש הממשלה נתניהו פנה בפתח דבריו בג'סר א-זרקא לראש המועצה ואמר: "הנחתי שאבוא הנה לגזור סרט ואקבל איזו חבילה של דרישות שאני הולך ללמוד אותם ביסודיות. הכול מתחיל עם שלטון החוק ונמשך עם פיתוח עסקי. אני נותן לך עדות אישית, יש לך את רצועת החוף היפה ביותר במדינת ישראל. את זה צריך לפתח. לפתח עסקים וחוק, שני הדברים מבטיחים הצלחה. זהו יום חג לג'סר א-זרקא ויום חג לשלטון החוק במדינת ישראל".
נתניהו אמר עוד: "אחרי שהשר לביטחון הפנים והמפכ"ל נכנסו לתפקידם נפגשנו ואמרתי להם שאחת המשימות הראשונות שלהם היא להבטיח חוק וסדר לאזרחינו הערבים. הייתי אז כבר תחת הרושם של קריאות המצוקה שהגיעו. הם סובלים, הם זועקים, הם רוצים שינוי. אחר כך הייתי באירוע מטלטל, אין מילה אחרת, בכנסת. ישבה לידי אישה צעירה מוסלמית, שבעלה נרצח וילדיה הקטנים מאוימים. היא רעדה ואמרה לי 'ראש הממשלה תעזור לי, אנחנו חיים בפחד'. זה עשה עליי רושם עצום".
בהמשך דבריו אמר ראש הממשלה כי "התביעה והזכות לקבל את שלטון החוק, את אכיפת החוק והסדר, כפי שנהוג בכל חלקי ישראל, בעיניי זה נראה כמשימה לאומית ראשונה במעלה ולכן שוחחנו על כך ודנו על כך פעמים רבות ובסוף קיבלנו החלטות, קודם כל להסיט תקציבים או להוסיף תפקידים, להכיש כוח אדם ולגייס כוח אדם גם מהציבור הערבי-מוסלמי. הדבר השלישי הוא שהיסוד של כל התוכנית הזאת זה לרשת את המגזר עם תחנות משטרה".
בסיכום דבריו אמר נתניהו: "זאת מהפכה משום שתחנות המשטרה האלה מהוות מוקד חי לאכיפת החוק וכתובת לאזרח. התוכנית המהפכנית הזאת חשובה לא רק לאזרחינו הערבים אלא לכל אזרחי ישראל. התחנה כאן תתרום רבות לביטחון הפרט ולתחושת הביטחון של האזרח, לשמירה על הסדר הציבורי, לכיבוד החוק, למלחמה נחושה בפשיעה ולזהירות בדרכים. אנחנו צריכים שיתוף פעולה. המשטרה היא לא אויב, היא הידיד הגדול ביותר לתושבים ולאזרחים".
מפכ"ל המשטרה אלשיך אמר: "זו תקופה ארוכה שאנו ממוקדים בהעמקת השיטור במגזר הערבי. ראשי הרשויות זועקים בשנים האחרונות על רצונם בשיטור ואכיפת החוק כמקובל ביתר חלקי הארץ, והנושא הוצב כיעד מרכזי למשטרת ישראל שעליו סוכם בהחלטת ממשלה. היעד שהצבנו להצממנו היא שהאזרח הנורמטיבי יעדיף לצעוד על המדרכה עם השוטר ורק האזרח העבריין יעדיף אותה בלי השוטר".
אלשיך, שדיבר בחלק מנאומו בערבית, אמר עוד כי "כשיש ירי ביישובים ערביים - השכנים היהודים מתלוננים למשטרה על רעש, והתושבים הערבים מתלוננים על פצועים והרוגים. מאז פתיחת הנקודה כאן בג'סר אנחנו עדים לבלימה באירועי הירי והאלימות ואפילו הוחזרו מרצון שני כלי נשק מסוג קארל גוסטב. אני קורא לאיכותיים ביותר מבני המגזר לבוא ולהצטרף לכוחות המשטרה. הצטרפו אלינו כדי לחולל את השינוי".
השר ארדן אמר בטקס: "הדרך לכאן לא הייתה קלה וההמשך שלה עדיין תלול ועמוס מהמורות. אנחנו מכירים את הקשיים ואת הלחצים, לפעמים אפילו את האיומים, אבל הכיוון היום ברור מאי פעם, והיום הוא גם ההובלה והמחויבות האישית של ראש הממשלה למהפכה שמתחוללת כאן. אנחנו כאן מתוך תחושת אחריות ארוכה. החלטתי, עם ראש הממשלה כמובן, על שינוי דרמטי ביחסים שבין המשטרה לחברה הערבית ועל מהפכה בביטחון האישי של אזרחי ישראל הערבים".
הוא אמר עוד כי "מהמהפכה הזאת ירוויחו בסופו של דבר כל אזרחי מדינת ישראל. התחנות החדשות שאנחנו חונכים היום הן חלק מתוכנית רחבה ועתירת תקציב להגבת הנוכחות המשטרתית בתוך היישובים הערביים ולא בפאתי היישוב או על אם הדרך המובילה אליהם. זו תוכנית שכל כולה נועדה להמרצת אכיפת החוק ולעבודה מתוך שיתוף פעולה ומתן שירות לתושבים. להנהגת החברה הערבית ולממשלה יש מטרות משותפות – ביטחון אישי והצלחת חיים. נצטרך להתגבר יחד על פערים ועל משקעים היסטוריים ולהביט אל העתיד. הפעולות הללו יוכלו לשגשג ולהצליח רק אם תהיה תשתית חזקה של חוק וסדר ביישובים הערביים".
"תחנות לצורך חלוקת משכורות"
למרות פתיחת התחנה החדשה בג'סר, חלק גדול מהתושבים לא משוכנעים שצעד זה יכול לעזור בהורדת מקרי האלימות והפשיעה. "אני לא מתנגד להקמת תחנה, אבל לצערי המשטרה נכשלה במיגור תופעת הפשיעה בהרבה יישובים שבהם הוקמו תחנות משטרה כמו אום אל פחם, כפר קאסם, טייבה ועוד", אומר אחמד עמאש תושב הכפר. "לא רוצים רק תחנות לצורך חלוקת משכורות אלא צריכים צוות שוטרים שיש להם את האומץ לעבוד ברצינות ובלי לזלזל במקרים החמורים שמתרחשת אצלנו. אם לא יעשו את עבודתם אז עדיף שלא יישארו בכפר".
סמי עלי, חבר מועצה ויו"ר הוועד העממי ביישוב, אמר: "מהתקציבים, הבניינים והמשאבים לבד לא תבוא הישועה. המלחמה באלימות ובפשיעה מצריכה קודם כל שינוי של המדיניות העוינת והגזענית של המשטרה כלפי החברה הערבית בכלל ותושבי ג'סר א-זרקא בפרט. השתתפות נתניהו בחנוכת התחנה מעלה הרבה תהיות, לנוכח העובדה שלא הוא לא טרח להגיע לכאן במשך תקופת כהונתו כראש ממשלה ולא הקשיב לסבל ולמצוקת התושבים למרות שהוא שכננו מדרום".
לאחר מכן הגיעו כאמור נתניהו יחד עם ארדן ואלשיך לטקס דומה בכפר כנא. תושבים שם הפגינו נגד הקמת תחנת המשטרה בשל טענותיהם כי שוטרים רצחו שלושה תושבים "בדם קר" לטענתם. אחד המקרים שעליהם מדברים התושבים הוא של חיר חמדאן, שנורה למוות ב-2014 לאחר שניסה לדקור שוטר. התיק נגד השוטר נסגר בטענה של הגנה עצמית. "התחנה הזו משרתת אך ורק את המשטרה ולא תורמת לתושבים בכלום", אמרו תושבים.
בקרן אברהם ציינו בסקר שערכו בנושא תחושת הביטחון של האזרחים הערבים ויחסי החברה הערבית עם המשטרה, לצד מיקוד ביישובים ספציפיים בהם ג'סר א-זרקא, כי ביישוב מוכה הפשיעה והעוני, 88% מהתושבים חשים תחושת חוסר ביטחון ביישובם, לעומת 32% בכלל החברה הערבית. 95% מתושבי ג'סר א-זרקא סבורים כי קיימת בעיית אלימות ביישובם, לעומת 54% בכלל החברה הערבית. בעוד בכלל הציבור הערבי 59% העידו כי אין להם אמון במשטרה, בג'סר א-זרקא העידו על תחושה זהה 83% מהתושבים.
עוד עולה מהסקר כי 61% מהאזרחים הערבים אינם מרוצים מפעילות המשטרה ביישובם. בג'סר א-זרקא 88% מהתושבים אינם מרוצים. במקביל, 77% מהציבור הערבי תומך בהקמת תחנות משטרה ביישובים הערבים ו-88% מתושבי ג'סר א-זרקא תומכים בפתיחת תחנת משטרה ביישובם. 65% מתושבי ג'סר מאמינים שנוכחות רחבה של המשטרה בישוב תפחית את הפשיעה והאלימות עם שיעור דומה של 63% בציבור הערבי הרחב.
בתוך כך, קוראים בקרן אברהם לראש הממשלה למקד את ביקוריו ביישובים הערביים בנושאים הקשורים בחינוך, בריאות, פיתוח כלכלי ושיפור איכות החיים ולאו דווקא בנושאים שעודם שנויים במחלוקת. בקרן אברהם גורסים כי הקמת תחנות משטרה בישובים ערבים חייבת להתלוות להקמת תחנות לרפואה דחופה, כיבוי אש ושירותים מצילי חיים אחרים.