"אמא חוטפת מכות". הילדים שמאחורי האלימות במשפחה
כחצי מיליון ילדים בישראל חשופים לאלימות בביתם. בת לאם מוכה: "כשהייתי בת 6 חוויתי עם אמא שלי את כל מה שהיא עברה". בוויצו מנסים להגיע אל הילדים הללו: "הם הדור הבא של הקורבנות או של הפוגעים בעתיד"
באיזה אופן גדל ילד שהאווירה בביתו אלימה? איך הוא מתנהג כבוגר, אחרי ילדות שחווה בצל המכות או האווירה המאיימת בביתו? בישראל חיות 200 אלף נשים מוכות, וכחצי מיליון ילדים עדים לאלימות יומיומית.
ארי-אל, בת לאם שהייתה קורבן אלימות ולבסוף נרצחה, סיפרה: "כשהייתי בת שש חוויתי עם אמא שלי את כל מה שהיא עברה. התחבאתי מתחת למיטות, ראיתי אותה חוטפת מכות. אבא שלי ניסה לשרוף אותנו חיות. ברחנו מקומה שנייה כשהיא בהריון". לדבריה, ההשפעה של תקופת הילדות האיומה הזו על חייה, ניכרת: "זה סיפור כל כך מורכב. אנחנו שלושה ילדים שמאוד קשה להם להתרומם מזה עד היום. הדפוס נדבק, קשה מאוד גם לאחותי וגם לאחי - שהיו ילדים קטנים כשזה קרה".
ארי-אל היא סיפרה על ספר שכתבה בימים אלה, "דרך העיניים של יוספה", אשר לדבריה "אמור לתת כוחות לילדים האלה שנולדו לתוך החיים האלה ובעצם לא בחרו בהם".
מיכל אוריון, האגף לקידום מעמד האישה בוויצו אמרה ל-ynet: "אנחנו בהחלט צריכים לדבר ולהציף ולהעלות את המודעות. 200 אלף נשים - זה מספר אסטרונומי". לדבריה, 1,500 ילדים נולדים מדי שנה למשפחות שבהן יש אלימות, וההשפעות עליהם - עצומות.
ביום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים בחרו בוויצו להאיר את אותם ילדים, שלדברי אוריון הם "ילדים שקופים. אנחנו לא מדברים עליהם, לא באמת עוסקים בהם. מעט מאוד ילדים מגיעים לטיפול ביותר ממאה מרכזים למניעת אלימות שפזורים ברחבי הארץ. ילדים שחשופים היום לאלימות הם הדור הבא של קורבנות או של פוגעים בעתיד".
עלייה בשיעורי רצח נשים בידי בני זוגן
על פי הדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בשנים 2016-2015 חלה עלייה חדה בשיעור הנשים המוכרות למשטרה על רקע אלימות במשפחה, בהן גם נשים שנרצחו על ידי בני זוגן באותן שנים. מכלל התיקים שנפתחו בעשור האחרון בגין ניסיון רצח נשים, רק ב-71 מהם, המהווים 30% בלבד, הוגש כתב אישום.
בעוד שבין השנים 2016-2007, 35% מ-126 הנשים שנרצחו בידי בני זוגן התלוננו במשטרה טרם המקרה על אלימות במשפחה – בשנים 2016-2015 עלה שיעור הנשים שנרצחו בידי בני זוגן ומוכרות למשטרה לכמעט מחצית, ועמד על חמש מתוך 11 נרצחות בכל אחת מהשנים הללו.
כמחצית מהנשים שנרצחו בידי בני זוגן בעשור האחרון היו מוכרות לשירותי הרווחה. בנוסף, בשנים 2016-2007 נפתחו 238 תיקים בגין ניסיון רצח של נשים שלא על רקע פעילות איבה או אירועים ביטחוניים. בכשליש מהמקרים החשוד הוא קרוב משפחה. ב-62% ממקרים אלה, בהם החשוד הוא קרוב משפחה, מדובר בבן זוג בהווה או בעבר. כאשר אין מדובר בקרוב משפחה, בכ-80% מהמקרים החשוד הוא אדם שזר לקורבן.
בשנת 2016 נפתחו 13,244 תיקי אלימות במשפחה על רקע תלונה של תקיפה כלפי בן זוג או בגין חבלה, כאשר רק לגבי 3,096 מהם הוגשו כתבי אישום לבתי המשפט. בשנת 2016 התקבלו בבתי המשפט 9,566 בקשות למתן צווי הגנה. מדובר בעלייה של כעשרה אחוזים ביחס לנתוני 2015.
מהנתונים עולה עוד כי 1,032 נשים אותרו כנפגעות אלימות בתחנות טיפות חלב של משרד הבריאות, מתוכן 752 שהעידו כי הן סובלות מאלימות ו-684 שלא ענו אך נותר חשד ממשי של הצוות לגבי חשיפתן לאלימות או פגיעה מאלימות. בנוסף אותרו 325 ילדים הנפגעים מאלימות במשפחה. כלומר, ניתן לומר כי כ-1,500 תינוקות בשנה נולדים לתוך מציאות אלימה עם יציאתם לאוויר העולם.