138 עובדי נגב קרמיקה יפוטרו: "הרגשה שהגוף מתמוטט, לאן נלך בגיל 50?"
עשרות עובדים התאספו סמוך למפעל החברה בירוחם והזילו דמעות עם הודעת ביה"ד לעבודה על סגירתו. "קיבלנו סטירת לחי מצלצלת", אמר דוד, שעובד 32 שנה במפעל. יוסי, אב לחמישה: "חצי מהחיים שלי פה. אני לא מכיר משהו אחר". יו"ר הוועד: "לסגור עוד מפעל - לסגור את ירוחם"
"ניסינו לנהל מאבק שקט וחוקי - וקיבלנו סטירת לחי מצלצלת לפנים". 138 עובדי "נגב קרמיקה" קיבלו בדמעות את החלטת בית הדין האזורי לעבודה על סגירת המפעל בירוחם, שהתירה להנהלת החברה לזמנם לשימוע לפני פיטורים. אמש (יום ג') התקבצו עשרות מהם כשהם מצוידים בשלטי מחאה ("לנגב את הדמעות", "הייאוש שורף, מי הבא בתור?") ומתקשים לעכל את רוע הגזירה.
"קיבלנו את ההחלטה הכי קשה וכלל לא ציפינו לה", אמר ל-ynet דוד פנקר, שעובד במפעל כחשמלאי מזה 32 שנה. "הוכח שאי אפשר לנהל מאבק הוגן במדינה הזו ושבעל המאה הוא בעל הדעה. יש כאלה שרצו לצאת למאבק אלים. מה שעשו הבעלים של המפעל הוא בגדר 'הרצחת וגם ירשת'. הבעלים קיבלו מפעל עם סחורה של קרוב ל-80 מיליון שקל. אני לא מכיר בעלים שיכולים להגיע תוך חמישה חודשים להחלטה שהמפעל מפסיד ולסגור אותו".
יוסי גל (47), נשוי ואב לחמישה ילדים, הגיע אתמול למאהל המחאה שהוקם סמוך למפעל בשעות הצהריים. ההודעה על סגירת המפעל תפסה אותו לא מוכן: "כששמעתי על הפסיקה התחלתי לבכות והרגשתי שהגוף שלי מתמוטט. חברים שלי החזיקו אותי. אני לא מכיר משהו אחר. חצי מהחיים שלי הם פה".
יוסי, שעובד במפעל ב-27 השנים האחרונות, הפנה אצבע מאשימה לעבר השופט: "מדובר בהחלטה גרועה. השופט לא שמע את זעקת העובדים ולא מבין שנעשה פה עוול. אנשים הבטיחו להשקיע ופתאום החליטו תוך כמה חודשים שהמפעל מפסיד. אחוזי האבטלה בירוחם ובדימונה גבוהים ואין הרבה אופציות. רוב המפוטרים בגילאי 50-40 והשוק כיום מעדיף צעירים בני 20. ומי ייקח את בני ה-60? לכל עובד פה יש 5-4 ילדים. קרוב ל-600 נפשות ייפגעו מההחלטה הזו".
"למדינה יש חלק גדול במה שקורה פה"
אבי בן אבו (49), נשוי ואב לשלושה, עובד 28 שנה בנגב קרמיקה: "קיבלנו הודעה על ההחלטה בווטסאפ. התחושות קשות והעובדים מאוכזבים. זה פשוט חורבן. שיקרו ורימו אותנו, פשוט עשו סיבוב על העובדים. לאיפה אנשים ילכו בגיל 50 לעבוד?". לדבריו, "בהסתדרות אמרו שיש רוכש פוטנציאלי מאוד רציני. אני מקווה שהוא ירצה לרכוש את המפעל".
יו"ר ועד העובדים ב"נגב קרמיקה" יעקב צרפתי אמר כי בכוונתו להגיש ערעור לבית הדין הארצי לעבודה: "אנחנו מקווים שהשופטים יהפכו את ההחלטה הזו. כדי לתת לנו עוד צאנס להציל את המפעל. אי אפשר שבירוחם ייסגר עוד מפעל - זה לסגור את היישוב. להוסיף עוד 4% אבטלה למקום עם 10%? אני לא יודע מה יהיה כבר לחפש פה".
בני אפוטה, חבר בוועד, הוסיף: "התחושות מאוד קשות והאכזבה גדולה - אם זה מראשי ההסתדרות, מהממשלה ומהמנהיגות המקומית. ציפיתי להרבה מעשים לאחר שכל המאמצים הדיפלומטיים לא עזרו. אני חושב שלמדינה יש חלק גדול במה שקורה פה".
במעמד ההחלטה קרא נשיא בית הדין, השופט שמואל טננבוים, לצדדים ולגורמים הרלוונטיים למשא ומתן להמשיך ולנסות להגיע להסדר שימנע את פיטורי כל העובדים, ולהתחשב גם במיקומו של המפעל ובהשפעה הקשה שתהא לסגירתו על כל האזור.
"אנו ערים לתוצאות החמורות שייגרמו בגין סגירת המפעל, ככל שאכן ייסגר", אמר טננבוים והוסיף: "מדובר בפיטורים של כ-140 עובדים על כל המשתמע מכך להם ולמשפחות. אין ספק כי הדבר יביא לפגיעה קשה ביישוב קטן כמו ירוחם, שממילא מתמודד עם אחוזי אבטלה גבוהים".
טננבאום הבהיר כי "מצופה מהחברה שהעסיקה עובדים אלה, חלקם אף לאורך שנים רבות ואשר ממשיכה עוד להעסיק עובדים רבים, שתקיים הליך שימוע אמיתי ובתום לב, במסגרתו אולי אף תשקול העסקת חלק מעובדי המפעל במקומות אחרים אצלה, במסגרת פעילות הייבוא, השיווק או המכירות". השופט הדגיש כי יש גם לתת פיצוי נאות לעובדים שיפוטרו. העובדים, יש לציין, יהיו זכאים למלוא שכרם עד למועד הפיטורים, כמו גם להודעה מוקדמת כדין.