מחקר: "המים הזורמים" על מאדים - רק סופות אבק
לפני כשנתיים הודיעה נאס"א כי נמצאו עדויות למים זורמים במאדים, אבל עכשיו חוקרים מארצות-הברית ומבריטניה טוענים כי הקווים בכוכב הלכת השכן נוצרו על-ידי חול וגרגרי אבק
בשנת 2015, סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) הודיעה בחגיגיות כי יש בידיה את "הראיות הכי טובות עד כה" לכך שייתכן שישנם מים זורמים על פני השטח של המאדים. מדובר היה במעין כתמים או פסים כהים ולכאורה לחים שנצפו על כוכב הלכת האדום שמכילים מלחים שקשורים בדרך כלל למים זורמים. אך מחקר חדש מערער על הראיות הללו, וטוען שהעדויות האפשריות למים זורמים על כוכב הלכת השכן - הן לא יותר מסופות אבק.
ב"וושינגטון פוסט" הסבירו כי בעבר היה מאדים שופע במים. המים הללו כמעט נעלמו לחלוטין, אך כמה מחקרים הציעו שייתכן שמדרונות שונים במאדים עדיין נותנים דרור לזרמי מים. המחקר החדש, שבו מעורבים מדענים אמריקנים ובריטים ופורסם השבוע בכתב העת Nature Geoscience, גורס כי "סימני הזרמים" שכאמור נראים כמו כתמים כהים נגרמים בעצם על ידי תנועת גרגרים ואבק.
הקווים הכהים במדרונות של פני השטח במאדים מכונים RSL - Recurring Slope Lineae. מחקרים קודמים של הערוצים האלה מראים כי הם מתרחבים באיטיות רבה מאוד ונעלמים לאחר תקופות של חוסר פעילות; הערוצים הם עונתיים ונראים בעיקר במהלך החודשים החמים יותר של כוכב הלכת.
אותן רצועות כהות נראות חיצונית דומה לערוצים שנוצרים על ידי מים שזורמים על סוללות עפר בכדור הארץ, ומסיבה זו שיערו מדענים כי הקווים האלה נוצרו על ידי זרמי מים. אך הניתוח החדש של אותם כתמים חושף שהרבה יותר סביר שהם נוצרו על ידי חול וגרגרי אבק שהידרדרו להם במדרונות.
"חשבנו שייתכן ש-RSL זה תוצאה של זרמי מים נוזלים, אבל המדרונות דווקא דומים יותר למה שהיינו מצפים מחול יבש", מסר קולין דנדאס, מדען בסקר הגאולוגי של ארצות הברית (USGS) שהשתתף במחקר. "ההבנה החדשה הזו של RSL תומכת בראיות אחרות שמראות שמאדים כיום הוא יבש מאוד".
החוקרים קבעו כי ערוצי ה-RSL הם אפילו כמעט זהים לאלו של שיפועים בדיונות חול. נוסף על כך, המדענים חישבו שיהיה צריך כמות גדולה למדי של מים כדי לייצר את הערוצים הללו – והמציאות הזו מאוד עד כמעט בלתי סבירה.
אם מים אכן היו אחראים לתצורות הללו בנוף, האורך של הקווים היה מתאים לגובה המדרון שממנו הם נוצרים. אך הניתוח של קווי ה-RSL הראה כי כל הערוצים מסתיימים באותו שיפוע - ללא תלות באורך שלהם. השיפוע שבו מסתיים הערוץ דומה לזווית השיפוע הטבעי של חול – הזווית התלולה ביותר שבה יכול להצטבר חול מבלי להתמוטט.
להודעה לעיתונות של החוקרים