הרופא הצבאי איים על חייל שנותח פעמיים: "תוציא גימלים? לא יהיה טוב"
במשך יותר משנה סבל רב"ט ד' ממצב רפואי שהצריך ניתוח. בית החולים וולפסון דרש מנוחה מלאה בביתו, אך הוועדה הרפואית ביטלה את ההמלצות והחזירה אותו לתפקיד - מה שפגע בהחלמה ואילץ אותו לעבור ניתוח נוסף. הרופאים בצבא הזהירו שלא ינסה להוציא גימלים מ"ביקורופא". בעקבות פניית ynet, בצה"ל בודקים את אופן הטיפול בחייל. האזינו
השמצות, דחיית המלצות רפואיות ואיומים: כמחצית מתקופת שירותו הצבאי העביר רב"ט ד' מחיל האוויר בתקופות החלמה ממושכות, בבדיקות רפואיות ובטרטור בין רופאים אזרחיים לצבאיים.
בנובמבר אשתקד נאלץ ד' לעבור ניתוח להסרת נגע מוגלתי בגופו. הניתוח נחשב לפשוט יחסית, אך בשל ההחלמה האיטית הוא כרוך במנוחה מלאה של כחצי שנה. המטופל מחויב לרחוץ את גופו שלוש פעמים ביום ומדי כמה שעות לעשות פעולות נוספות לשמירה על ההגיינה. אך במקום לאפשר לד' להחלים ולחזור לתפקידו בכשירות מלאה, הוא הוחזר אחרי כמה שבועות, ובחודש אוגוסט האחרון נאלץ לעבור את הניתוח פעם נוספת כיוון שהפצע הזדהם שוב.
עוד לפני שנותח בפעם השנייה המליץ כירורג צבאי להוריד את הפרופיל הרפואי של ד' ל-24 בשל ההחמרה במצבו. הוועדה הרפואית של הצבא דחתה את המלצת הכירורג וקבעה כי יישאר עם פרופיל 45 ויזכה להקלות. ד', שלמד על חשבון הצבא כדי לשרת כטכנאי מטוסים, הבין שלא ישתחרר מהצבא בשל מצבו הרפואי לאור ההשקעה הכספית בלימודיו. עם זאת הבין כי הטיפול הרפואי שקיבל גרם לחודשים ארוכים של סבל ולהחמרה במצבו.
הכירורג הצבאי: "הרופאים בוולפסון לא מטפלים טוב"
אחרי הניתוח השני שהה ד' בביתו במשך חודשיים. הוא הבחין כי הפצע ממשיך לכאוב ואינו מגליד וניגש לרופא היחידה. הלה המליץ שוב על פרופיל 24 - אך שלח אותו לרופא צבאי בכיר יותר, כירורג במקצועו, וזה סירב להמליץ על הורדת הפרופיל. לדברי הכירורג הבכיר, הרופא הזהיר את החייל מהשלכות ללא כל אחיזה במציאות. "אתה יודע מה זה פרופיל 24? אתה משתחרר ואז המדינה לא תקבל אותך לשום מקום. החיים שלך נדפקים".
אף שהרופאים שניתחו את ד' בוולפסון ציינו כי עליו להישאר במעקב בית החולים, הכירורג הצבאי פסק אחרת ותקף את עמדתם: "לאורך השנים הוכיחו הרופאים בוולפסון שהם לא מטפלים מספיק טוב", אמר הכירורג לד'. "הם לא עורכים מעקב מספיק טוב, לא רק אצלך, ונותנים חופשות מחלה מטורפות. אני לא אוהב את המעקב שלהם כבר הרבה זמן. זהו, הורדנו אותם מהשירות", הוסיף.
ד' טען כי למרות שרופאי וולפסון המליצו בכתב על החלמה ממושכת בביתו, הרופאים הצבאיים התעלמו מההמלצות ושלחו אותו בחזרה ליחידתו. ד' שב לבסיסו בתחילת השבוע כשהפצע עדיין פתוח, ונפגש עם רופא היחידה. בשיחה רמז לו הרופא לא לגשת למרפאת ביקורופא.
רופא: "אל תוציא גימלים מביקורופא".
חייל: "לא הייתי הולך לשם אם לא הייתה ברירה".
רופא: "שום דבר לא השתנה. המצב לא יהיה טוב יותר או רע יותר. אם בשלב מסוים תוציא גימלים, אני אתפכח ולא יהיה טוב".
במכתב שסיכם את הביקור הודה הרופא כי "בשיחה טלפונית הבהיר הכירורג הצבאי שאין לתת ימי מחלה ולבטל ימי מחלה מומלצים במוסדות רפואיים אחרים, במידה ולא מדובר באבסצס (הנגע המוגלתי - י"ז). אין צורך בבדיקה בבית חולים וולפסון, אך אם החייל מתעקש מאוד אפשר לתת לו הפניה מבלי לכבד את המלצת המשך ימי מחלה".
בעקבות פניית ynet: צה"ל מתחקר את אופן הטיפול ברב"ט ד'
עורך דינו של ד', עידן פסח, שיגר מכתב תלונה למפקדת קצין חיל הרפואה הראשי וליועץ המשפטי של החיל: "מדובר בהתנהלות פסולה וחריגה, שאין לה מקום במחוזותינו ולבטח לא ברפואה הצבאית", כתב השבוע.
"אנו מבקשים שיינקטו צעדים כלפי כלל הנוגעים בדבר. הדברים הבוטים מחייבים פעולה מיידית לשם עצירת ההתעללות הרפואית בחייל. החייל מצוי במצוקה יותר משנה ומצבו הולך ומחמיר באשמת המערכת בלבד. מדובר במי שחייב להיות בביתו לשם שיקום מצבו, הדבר מחויב מכוח ספר הפרופילים הצה"לי והן מבחינת ההיבט הרפואי. החייל נמצא כפסע מניתוח שלישי כתוצאה מהזלזול במצבו ומהחריגה מהוראות קצין הרפואה הראשי".
בעקבות פניית ynet לדובר צה"ל עם עיקרי המקרה, קצין הרפואה הראשי תא"ל ד"ר טריף בודק את הטענות ליחס שד' קיבל. מדובר צה"ל נמסר כי לאחר הבדיקה הראשונית הוחלט לאפשר לד' להישאר במעקב בבית החולים וולפסון.
עוד נמסר כי "החייל טופל עם גיוסו על ידי הסגל הרפואי ביחידתו והופנה לרופאים המומחים בתחום. בנוסף, התקיים מעקב רפואי הדוק אחר החייל לאורך כל התקופה שבה שהה בימי מחלה ולא נדרש להתייצב בבסיס. לאור מצבו הרפואי, החייל הופנה לטיפול חוזר במסגרת הליך שגרתי באירועים מסוג זה. בשלב זה הותאם לו פרופיל רפואי שתואם את מצבו ולא נמנע ממנו להמשיך במעקב בבית החולים וולפסון.
"החייל קיבל במקביל הפניות לצורך מעקב לראש תחום כירורגיה בצה"ל. החייל יכול להמשיך את שירותו הצבאי בהתחשב בהגבלות שהומלצו ונמסרו לו במישרין. באשר לטענות העוסקות ביחס הרופאים לחייל, הנושא ייבדק לעומק ויטופל במידת הצורך".