שתף קטע נבחר

 

מלחמת אירופה

החזית בין פיב"א ליורוליג גרמה לכך שבמוקדמות גביע העולם שייפתחו בשישי לא ישחקו הכוכבים הגדולים ביבשת. בינתיים יש מנצחת ברורה במערכה, השאלה היא האם ייחתם בקרוב הסכם הפסקת אש או שהטורניר יימשך להיראות אפרורי גם בחלון המשחקים הבא בפברואר

לא מעט אנשים שפשפו את העיניים לפני שבוע כשסרג'יו סקריולו פרסם את סגל נבחרת ספרד למוקדמות גביע העולם שייפתחו מחר (שישי). הנבחרת האירופית הטובה ביותר במאה ה-21, שבכל קיץ שיחקו עבורה כוכבי NBA ויורוליג, תתבסס על שחקנים שעל רובם מעולם לא שמעתם.

 

אחד כזה הוא אלברט אוליבר (1.88 מ'), שבעוד חצי שנה יחגוג את יום הולדתו ה-40 (!) ומשחק עם גל מקל בגראן קנאריה, או חאבי וגה (27, 2.06 מ'), שבעונה שעברה עוד שיחק בליגה השנייה בספרד.

 

 

זה כמובן לא מקרי. הסגל הספרדי הוא רק דוגמה אחת לכך שקמפיין המוקדמות הקרוב ישוחק ללא רוב הכוכבים הגדולים באירופה. הסיבה ידועה: בין פיב"א ליורוליג קיימת יריבות אדירה שהתלהטה בשנתיים האחרונות.

 

קרבות פיב"א – יורוליג: התקציר

בשנת 2000 נתנה פיב"א מנדט לאנשי יול"ב (כיום היורוליג) על המפעלים האירופיים הבכירים. ב-17 השנים האחרונות הפך נשיא היורוליג ג'ורדי ברתומאו - יחד עם הקבוצות הבכירות ביבשת - את המפעל לאיכותי, מעניין ובעיקר כזה שמצליח גם להכניס לא מעט כספים.

 

בפיב"א, שבינתיים הייתה אחראית על מפעלי הקבוצות המשניים כמו למשל היורוצ'אלנג', הבינו את הטעות שעשו ורצו לפני שנתיים לחזור בחזרה לבמה המרכזית. ביורוליג לא היו מוכנים לוותר על המוצר, וכך למעשה החלה היריבות.

 

ג'ורדי ברתומאו. היורוליג הפכה למפעל איכותי ורווחי (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
ג'ורדי ברתומאו. היורוליג הפכה למפעל איכותי ורווחי(צילום: ראובן שוורץ)

 

בפיב"א הבינו שיהיה להם קשה להילחם בקבוצות הגדולות באירופה ופנו להתמקד בקבוצות הדרג השני, אלה המשחקות ביורוקאפ (מפעל נוסף שהיורוליג הקימה), דרך הקמת טורניר חדש עם השם הנוצץ שלקוח מעולם הכדורגל - ליגת האלופות. במקביל, הופעל לחץ דרך האיגודים על לא מעט מועדונים שהתכוונו להשתתף ביורוקאפ, ואף בתחילה נאמר להן כי הן עשויות להיות מורחקות מהליגות המקומיות.

 

המלחמה הגיעה לבתי משפט, שקבעו בשורה התחתונה - ואחרי לא מעט התפלפלויות משפטיות שנמשכו חודשים רבים - כי מה שפיב"א מנסה לעשות הוא לא חוקי. זה כבר היה מאוחר מדי ולא מעט קבוצות ערקו מהיורוקאפ לליגת האלופות, וכך החלישו את המפעל שבו הגיעה הפועל ירושלים בעונה הקודמת עד לחצי הגמר.

 

הפלונטר של שחקני היורוליג

עם קשר או בלי קשר, אתם כבר תחליטו, בפיב"א החליטו על מהפכה שלמה בטורנירי הנבחרות עם דגש על גביע העולם בסין. לראשונה זה 42 שנים, הטורניר העולמי לא ייערך באותו קיץ שבו מתקיים מונדיאל הכדורגל. פיב"א העבירה בכוונה את הטורניר מ-2018 ל-2019, במטרה לבדל אותו מענף הספורט המוביל בעולם ולקיים אותו בשנה ללא אירועי כדורגל גדולים במסגרת הנבחרות.

 

ננדו דה קולו. לא יוכל לייצג את צרפת הפעם (צילום: FIBA) (צילום: FIBA)
ננדו דה קולו. לא יוכל לייצג את צרפת הפעם(צילום: FIBA)

 

ההחלטה השנייה והמרכזית עוד יותר הייתה לשנות את שיטת ההעפלה לגביע העולם. אם בעבר נבחרות היו עולות לטורניר על פי דירוגן באולימפיאדה, האליפויות היבשתיות או באמצעות כרטיס חופשי (wild card), הפעם נקבע כי הדרך היחידה להגיע לסין 2019 היא דרך טורניר מוקדמות שיתפרס על פני כמעט שנה וחצי, וישוחק לא רק בחודשי הקיץ אלא במהלך העונה עצמה. הפעם האחרונה שבה שוחק טורניר מוקדמות במהלך העונה הייתה לפני 14 שנים ב-2003 (מוקדמות יורובאסקט 2003). מאז כל הטורנירים של פיב"א נערכו באופן מסורתי בקיץ כדי לא להפריע לקבוצות בעונה עצמה, עד עכשיו. זה כמובן גרם לכאוס מוחלט.

 

הדבר הראשון שהיה ברור מהמהלך הוא ששחקני ה-NBA לא יגיעו לקמפיין המוקדמות. עם כל הכבוד, לא היה סיכוי שהקבוצות הטובות בעולם יסכימו לוותר במהלך העונה על שחקניהם שמרוויחים מיליוני דולרים, ועוד לסכן אותם בפציעה אפשרית. בפיב"א ידעו זאת טוב מאוד ולא ניסו להתעמת עם ה-NBA. המטרה שלהם, לכאורה, הייתה להילחם ביורוליג. למשל, המשחקים הראשונים בקמפיין שייערכו ביום שישי נופלים בדיוק על מחזור משחקים במפעל הבכיר ביבשת. גם בחלון המשחקים השני בחודש פברואר נוצרת הקבלה בין היורוליג למשחק הראשון במוקדמות.

 

כך למעשה הכניסה פיב"א את שחקני היורוליג לפלונטר רציני. מצד אחד הם מחויבים לקבוצות שלהם שמשלמות להם את שכרם, מנגד הם נמצאים מרחק טיסה או אפילו נסיעה קצרה ממדינותיהם ויכולים להגיע למשחק אחד ולשוב לקבוצות. היה ברור שסביב העניין הזה יהיה בלגן גדול, ונכון לחלון המשחקים הנוכחי היורוליג ניצח בקרב.

 

עומרי כספי. שחקני ה-NBA לא ישתתפו בכלל (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
עומרי כספי. שחקני ה-NBA לא ישתתפו בכלל(צילום: gettyimages)

 

נטול זוהר

כל הכוכבים הגדולים של נבחרות ספרד, צרפת, סרביה, ליטא, קרואטיה, איטליה וגם יוון, לא ישתתפו במחזור הראשון במוקדמות. מדובר בספתח רע מאוד עבור פיב"א לטורניר שהושקעו בו כל כך הרבה משאבים.

 

השחקנים הטובים ביבשת נאלצו להוציא הודעות רשמיות בנושא, בהן הסבירו על החלטתם להמשיך לשחק בקבוצותיהם השונות ולא בנבחרת. שחקני פנרבחצ'ה למשל העלו פוסט לרשתות החברתיות שבו כתבו: "השינויים של פיב"א הכניסו אותנו לפוזיציה קשה. זה תמיד היה כבוד עבורנו ללבוש את גופיית הנבחרת, אבל לוח הזמנים החדש לא משאיר לנו ברירה אלא להיות אחראיים כלפי הקבוצה שלנו. בלתי אפשרי עבור שחקני יורוליג לשחק במוקדמות. לצערנו, אנו מודיעים כי לא נוכל לשחק עבור הנבחרות שלנו".

 

שחקני אולימפיאקוס כתבו דברים דומים. היו כאלה שטענו כי במידה ויינטשו את קבוצתם לטובת טורניר המוקדמות, הם צפויים לעונשים. אחד כזה הוא דראגן מילוסבלייביץ' הסרבי, שמשחק במלאגה: "כל אחד מאיתנו מחשיב את זה ככבוד גדול לשחק בנבחרת, אבל זה מסובך. מלאגה לא מאפשרת לנו לשחק בנבחרת, בהנהלה אמרו לנו שהם לא יכולים להכריח אותנו להישאר בקבוצה, אך טענו כי אם נעזוב יהיו לכך סנקציות. הם לא אמרו מה יהיה העונש".

 

לואיג'י דאטומה. השחקנים הסבירו שלוח הזמנים לא השאיר להם ברירה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לואיג'י דאטומה. השחקנים הסבירו שלוח הזמנים לא השאיר להם ברירה(צילום: EPA)

 

בנבחרות השונות עוד ניסו לצייר מציאות מדומה כשזימנו לסגלים הרחבים שלהם את כוכבי היורוליג. ספרד למשל רשמה 11 שחקנים מריאל מדריד, ברצלונה, ולנסיה, מלאגה ובאסקוניה. לטביה כללה את יאניס טימה, דייריס ברטאנס ואחרים, צרפת את ננדו דה קולו, קווין סראפין ותומאס הוארטל. אבל ברגע האמת, כשהסגלים היו צריכים להצטמצם ל-14 שחקנים, רוב שחקני היורוליג כבר לא היו ברשימה.

 

שחקני היורוליג שכן יגיעו למשחק הראשון הם כאלה בעלי תפקיד שולי מאוד בקבוצות, שהיו מוכנות לוותר על שירותיהם. בנבחרת איטליה למשל בחרו להזמין את סימונה פונטצ'יו ואוודו אבאס ממילאנו מארמני מילאנו, בליטא את ארנולדס קולבוקה מבאמברג, ורוסיה את מיכאיל קולאגין, סמן אנטונוב, ויטלי פרידזון (צסק"א) ואנדריי זובקוב (חימקי), שבקושי משחקים העונה. ישראל קיבלה את ג'ייק כהן, שיהווה תוספת כוח משמעותית לעודד קטש, אבל במכבי ת"א יש לו תחליף.

 

יחד עם זאת, נראה שנמצאה פשרה מסוימת בלי התערבות של שני הגופים הגדולים (פיב"א והיורוליג). מחזור המשחקים השני שייערך בשבוע הבא (שני ושלישי) לא נופל על משחקי היורוליג, ולכן חלק מהשחקנים כן צפויים להגיע ולשחק בטורניר המוקדמות. נבחרת יוון למשל, שתפגוש את ישראל ביום שני, תהנה משירותיהם של ניק קלאת'ס, תנאסיס אנדטוקומבו ויאן וויוקאס מפנאתינייקוס. צרפת עשויה לקבל את פביאן קוזור מריאל מדריד, תומאס הוארטל וקווין סראפין מברצלונה, וסרביה את השחקנים המקומיים מהכוכב האדום בלגרד.

 

יצטרף מאוחר. תנאסיס אנדטוקומבו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
יצטרף מאוחר. תנאסיס אנדטוקומבו(צילום: EPA)

 

כן פשרה או לא פשרה, לפחות בינתיים קמפיין המוקדמות נראה כמו סוג של טורניר סוג ב', ופיב"א נחלה שוב מפלה בקרב נגד היורוליג. השאלה הגדולה היא האם היא תחליט לרדת מהעץ בחלונות הבאים ולשנות מעט את התאריכים (עם קצת רצון זה אפשרי בהחלט), כדי ששחקני היורוליג כן ישתתפו במשחקי המוקדמות ויהפכו אותם לראויים ויוקרתיים יותר ממה שהם כרגע.

 

צפו במסיבת העיתונאים של נבחרת ישראל    (צילום: עוז מועלם)

צפו במסיבת העיתונאים של נבחרת ישראל    (צילום: עוז מועלם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים