בדיקה גנומית בסרטן שד: גישה חדשנית לאבחון מחלה מתקדמת
מהו ההבדל בין בדיקה גנומית לבין בדיקה גנטית, ואיך בדיקה גנומית יכולה לסייע למצוא את הטיפול הטוב ביותר?
בשיתוף חברת רוש נציגת פאונדיישן מדיסין
כשרופא המשפחה הודיע לקלוטילדה שיין שיש לה סרטן שד מוקדם שלילי לשלושת הסמנים (רצפטורים לאסטרוגן, לפרוגסטרון ול-HER2), שנוטה להיות אגרסיבי, היא החליטה לא להרים ידיים ולהילחם ככל שתוכל.
למרות שהסבבים הראשונים של הכימותרפיה היו קשים והמערכת החיסונית שלה נחלשה, קלוטילדה הצליחה לעבור 14 טיפולי כימותרפיה ו-30 הקרנות. עם זאת, למרות שסיימה את תוכנית הטיפול, שלושה חודשים מאוחר יותר הסרטן חזר עם גרורות.
כיוון שהסרטן היה מסוג אגרסיבי, הציע האונקולוג לשלוח דגימה מהביופסיה המקורית של הגידול לבדיקה גנומית מקיפה. תוצאות הבדיקה היו חד משמעיות וחשפו מה שלא ידע הצוות הרפואי עד כה: בגידול נמצאו שתי מוטציות גנומיות שלהן שישה טיפולים ממוקדים מתאימים, שעשויים לסייע להתגבר על הסרטן הספציפי.
אחת המוטציות שנמצאו הייתה מסוג EGFR, האופיינית דווקא לסרטן ריאות, ומוטציה זו נמצאה בגידול השד של קלוטילדה. למוטציה זו קיים טיפול ממוקד מאושר אליה המוטציה עשויה הייתה להגיב. ואכן הטיפול הממוקד שניתן בעקבות תוצאות הבדיקה הצליח, והגידול קטן.
מאז, קלוטילדה ממשיכה לקבל כדור אחת ליממה, ומזה 20 חודשים בכל סריקות ה-CT ובדיקות הדם אין סימן לסרטן. היא חזרה לשגרת חיים כמעט רגילה, והיא נהנית להיות עם נכדותיה.
אבחון מולקולרי למקור הגידול הסרטני
הסיפור של קלוטילדה הוא הרעיון שמאחורי רפואה מותאמת אישית. אבחון מחלה ברמה המולקולרית וזיהוי טיפול ממוקד לגידול הספציפי שמשנה את מהלך המחלה. זאת בניגוד למצב השכיח היום בו ההחלטה כיצד לטפל בסרטן שד מתבססת כיום על מבנה הרקמות בגידול (ההיסטולוגיה) ועל הסטטוס של שלושה מדדים מולקולריים עיקריים: קולטנים להורמונים מסוג אסטרוגן ופרוגסטרון, וביטוי של חלבון HER2, שלפעמים מכונה גם erbB2.
בשנות ה-90 פותחה בדיקה גנטית לאיתור הגנים BRCA1 ו-BRCA2 שמרמזים על הסיכון לפתח סרטן שד ושחלות, ונוטים להיות תורשתיים. בדיקות מסוג זה מזהות גנים שעשויים להשפיע על התפתחות הסרטן.
אחת מפריצות הדרך המשמעותיות היום היא היכולת לבצע מיפוי גנטי, שמספק מידע על טביעת האצבע הגנטית המלאה של הסרטן. טכנולוגיית המיפוי הגנטי הזמינה היום, מאפשרת לגלות מוטציות גנומיות נוספות בגידולים ולהתאים טיפולים ממוקדים בסרטן שד.
מהו ההבדל בין בדיקה גנטית לבדיקה גנומית?
למרות שהם נשמעים דומה, בדיקה גנטית ובדיקה גנומית הן שתי בדיקות שונות. בדיקה גנטית סורקת את הדנ”א שנמצא בכל תא בגוף כדי לראות האם אישה נולדה עם מוטציה שיכולה להגביר את הסיכון לסרטן שד, למשל מוטציה בגן BRCA1 או BRCA2.
בדיקה גנומית מבצעת מיפוי גנומי של הגידול, כלומר, סורקת את הדנ"א של הגידול עצמו כדי לאתר מוטציות שהתפתחו במהלך החיים ושעלולות לגרום להתפרצות הסרטן.
מיפוי גנטי יכול להיעשות באמצעות בדיקות שגרתיות, למשל טכניקת פיש (FISH) או אימונוהיסטוכימיה (IHC), שמשמשות את הרפואה מזה שנים, והן בעלות תפקיד חשוב בשלב האבחון. במסגרת אותן בדיקות ניתן לבדוק מוטציה בגן בודד, אולם בדיקות אלה לא יאתרו מוטציות נוספות.
חלק מהבדיקות לזיהוי מוטציות בגנים BRCA1/2 בארץ מבוצעות באמצעות מיפוי גנטי מתקדם יותר, מסוג הוט ספוט hot spot NGS, שבודק מספר גנים במקביל ובאזור מסוים בלבד של החומר הגנטי של הגידול.
בגלל שבדיקות הוט ספוט (hot spot) מתרכזות רק באזור מסוים, מוטציות באזורים אחרים של הדנ"א של הגידול ושל הגנים הספציפיים שנבדקים שלא נסרקים, לא יימצאו. בדיקות מסוג זה לעיתים לא יאתרו את כל השינויים ולכן ישנם מקרים שבהם הרופא ימליץ על בדיקה גנומית מקיפה.
מכיוון שגנים בגידול סרטני יכולים להשתנות, להפוך לעמידים לטיפול ואז לפתח מוטציות נוספות עם הזמן, ישנם רופאים הממליצים על ביצוע בדיקה גנומית מקיפה כאשר גידול מתפתח או מתפשט. כך למשל, בדיקה גנומית מקיפה כמו פאונדיישן וואן (FoundationONE) סורקת בו-זמנית מוטציות ב-315 גנים בגידול ומספקת מידע על ביומרקרים אחרים, והיא מזהה חולים שמתאימים לטיפולים ממוקדים שאולי אינם חלק מהפרוטוקול הטיפולי של סרטן שד.
הבדיקה נעשית לרוב מדגימה קיימת מרקמת הגידול שנלקחה באבחון הראשוני או כאשר נלקחה ביופסיה מאחת הגרורות. לעיתים, כאשר המחלה מפושטת, תידרש ביופסיה חדשה למקרה שהדנ"א של הגידול השתנה גם כן. עד היום נעשו בעולם מעל ל-160 אלף בדיקות גנומיות מסוג זה, ויותר מ-10% מהם היו על דגימות של סרטן שד.
השבוע, הכריזו בהודעה משותפת מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) ותוכנית הביטוח הממשלתית של משרד הבריאות והרווחה האמריקאי (CMS) על אישור והמלצה לכיסוי של FoundationOne CDx לחולים בסרטן מתקדם, ובכך הפכה הבדיקה להיות הבדיקה הראשונה המקיפה היחידה המאושרת FDA ככלי אבחוני להתאמת טיפול ממוקד בסרטן.
לא נוסחת קסם
בשנים האחרונות אנחנו נכנסים לעידן של רפואה מותאמת אישית, שבה רופאים ממשיכים להבין יותר את מחלת הסרטן ואת משמעות הבדיקות הגנומיות שיכולות להוביל לתוכניות טיפול טובות יותר בסרטן שד.
רפואה מותאמת אישית אינה נוסחת קסם. זוהי דרך למצוא מידע ולאבחן בצורה מדויקת יותר את הגידול, וכך לנווט את החלטת הטיפול טוב יותר. עם האבחון הראשוני, הרופא יחליט איזו בדיקה גנטית מתאימה לאישה שאובחנה בסרטן שד, וכאשר המחלה מתקדמת או חוזרת, לעיתים ימליץ על בדיקה גנומית של הגידול.
בדיקה גנומית מקיפה היא גישת אבחון חדשה ומבטיחה, אבל היא עדיין אינה חלק מהסטנדרט הטיפולי בבתי החולים וניתן לבצעה רק במסגרת פרטית. ישנו כיסוי חלקי של חלק מקופות החולים וכיסוי רחב יותר על ידי הביטוחים הפרטיים בהתאם לסוג הפוליסה.
בשיתוף חברת רוש נציגת פאונדיישן מדיסין