שתף קטע נבחר
 

המתת חסד לגורילה איינה בספארי בר"ג

אבל בחצר גורילות השפלה המערבית בגן החיות, לאחר שאיינה, גורילה בת עשר שנים שנולדה בספארי התמוטטה בשבוע שעבר והובהלה לטיפול חירום בבית החולים הווטרינרי בבית דגן. בתום סדרת בדיקות, גילו הרופאים גידולים סרטניים מתקדמים בגופה והוחלט לבצע המתת חסד. "אני לא יודע איך היא הצליחה להסתיר את המחלה שלה מכולם", אומר ד"ר יגאל הורוביץ, וטרינר הספארי. "הייתה גורילה אמיצה ושובבה"

 

צילום: ארז ארליכמן, שגית הורוביץ - ספארי ר"ג | עריכה: ארז ארליכמן

צילום: ארז ארליכמן, שגית הורוביץ - ספארי ר"ג | עריכה: ארז ארליכמן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לפני כשבועיים החל להידרדר מצבה של איינה, גורילת שפלה מערבית בת עשר שנים שנולדה בספארי ברמת-גן. המטפלים החלו לשים לב כי היא מתקשה מאוד באכילת הפירות. "היא נראתה לנו לא טוב, כמות המזון שהיא אכלה ירדה מדי יום, אך היא ניסתה לאכול בכל זאת", מספרת ל-ynet מור פורת, מטפלת במחלקת הקופים בגן החיות.

 

וטרינר הספארי, ד"ר יגאל הורוביץ וד"ר אריאלה רוזנצוויג הוזעקו לבדוק את הגורילה שהחלה לגלות סימני חולשה. היא הורדמה בתא הלינה הפנימי של הגורילות בזמן ששאר הגורילות נותרו בחצר. ד"ר צחי אייזנברג, מומחה לרדיולוגיה מבית החולים האוניברסיטאי בבית דגן מיסודה של האוניברסיטה העברית הגיע למקום וביצע בדיקת אולטרה סאונד, בה התגלו גידולים בגופה של הגורילה.

 

איינה בבגרותה בספארי בר"ג (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
איינה בבגרותה בספארי בר"ג(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)
 

 

הזכר לוקאס לא עזב אותה

לאחר הבדיקות, מצבה של איינה נותר יציב, אך היא התקשתה לחזור לעצמה ומעמדה החברתי הידרדר במהירות. "התחלנו לתת לה טיפול תרופתי ומשככי כאבים. למרות שהיא יצאה עם כולם לחצר, היא לא הרגישה טוב. לוקאס, הזכר כסוף הגב התחבר אליה מייד ולא עזב אותה מאז", מגלה מור.

איינה כשהייתה גורה (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
איינה כשהייתה גורה(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

לדבריה, בעוד שללוקאס הזכר אין יריבים בחצר, המצב שונה בקרב הנקבות שצריכות להתחרות על מעמדן ומקומן בשתי משפחות הגורילות. "הגורילות לא מראות סימנים של חולשה, עד למצב בו הן לא יכולות לשאת עוד יותר את הקושי הפיזי", היא מדגישה.

 

מהרגע שלוקאס לקח את איינה תחת חסותו, הוא גם חלק איתה את מזונו. "היחסים עם לוקאס היו טובים כמו כל הגורילות, אך כשהיא הרגישה לא טוב הוא כל הזמן היה לידה, דאג לה ואי אפשר היה להזיז אותו ממנה. כשנתנו לכולם לאכול, אמא שלה ואחותה חטפו לה את המזון. לוקאס נתן לה מהמזון שלו. מסתבר שהוא היה הגורילה הכי רגישה מכל הנקבות סביב".

 

איינה התמוטטה בחצר הגורילות

מספר ימים לאחר הבדיקה הראשונה, בספארי קיוו לקבל את תוצאות בדיקות הדם והגידולים כדי להיערך לטיפול מתאים, אך מצבה של איינה החמיר. ביום חמישי בבוקר, כחצי שעה לאחר שגורילות השפלה המערביות קיבלו את ארוחת הבוקר בחצר הגורילות בספארי ברמת-גן, עלה אחד המטפלים על הגג כדי להשקיף על המתרחש בחצר, אז הבחין באיינה שוכבת על האדמה, רועדת ושאר הגורילות ששמו לב להתמוטטות, החלו להתקרב אליה כדי לבדוק את מצבה.

 

הזכר לוקאס לא עזב את איינה לאחר שנחלשה (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
הזכר לוקאס לא עזב את איינה לאחר שנחלשה(צילום: ארז ארליכמן)

 

למקום הוזעקו המטפלים ממחלקת הקופים, שמיהרו להכניס את הגורילות בחזרה אל תאי הלינה ונכנסו אל החצר כדי לפנות את איינה לטיפול וטרינרי. "באותו הרגע חשבנו שהיא ממש קרובה לסיים את חייה בחצר", מציינת מור. המטפלים נשאו בידיהם את איינה. היא הונחה בתוך שמיכה והוכנסה אל קלנועית שירות בספארי ומשם הובאה בנסיעה מהירה אל מרפאת הספארי.

 

חדר הניתוחים בבית החולים הוכן במהירות לקליטתה של הגורילה. כל הצוות הרפואי נרתם להצלתה של הגורילה, שהגיעה כשהיא מפרכסת ובמשך כשעתיים, הצליחו צוות הווטרינרים והמטפלים לייצב את מצבה. לאחר סדרת צילומי רנטגן ובדיקות דם, תוך התייעצות עם רופאים מבתי חולים, הוחלט להעבירה באופן מיידי אל בית החולים הווטרינרי בבית דגן להמשך בדיקות דחופות.

 

 (צילום: חן אגסי) (צילום: חן אגסי)
(צילום: חן אגסי)

 (צילום: חן אגסי) (צילום: חן אגסי)
(צילום: חן אגסי)

 

"חשבתי שהיא הולכת למות בכל רגע"

"כשהיא הגיעה אלינו, חשבתי שהיא הולכת למות בכל רגע", מספר ד"ר יגאל הורוביץ ל-ynet. "גורילה שהמטפלים שלה לוקחים אותה מהחצר זו לא סיטואציה נורמלית. אפשר היה לגעת בה ולטפל בה וזה לא מצב טבעי לגורילה צעירה וחזקה בת עשר שנים. אף פעם לא נתקלתי בחיי בגורילה עם כל כך הרבה מסות חשודות".

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)
 

בבית החולים נערכה לגורילה בדיקת סי.טי ע"י ד"ר צחי אייזנברג ולאחר סדרת בדיקות, התברר כי ישנם גידולים חריגים בגופה של הגורילה. לאחר הבדיקה, הורדמה הגורילה ע"י ד"ר יעל שילו, מומחית להרדמה ולטיפול כאב כדי לאתר גידולים נוספים. 

 

ד"ר ג'וש מילגרם, מומחה לכירורגיה ניתח את הגורילה שם התגלו מוקדים רבים של גידולים שמילאו את חלל הבטן. "נוכח כל כמות הגידולים והקריסה שלה בחצר, החלטנו להחזירה לספארי ולבצע שם המתת חסד כדי לגאול אותה מייסוריה", מסכם הורוביץ. "תוך כשבוע היא קרסה לחלוטין. בניתוח לאחר המוות גילינו גידולים בכבד, בלב, מסות בכל חלל הבטן והכליות כבר לא נראו בסדר. אני לא יודע איך היא שרדה עד כה וכיצד הצליחה להסתיר את המחלה שלה מכולם".

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

"גורילה אמיצה ושובבה"

"איינה היתה גורילה שובבה ויחד עם חברתה לישה, הן היו נכנסות לגינות הנוי בחצר ומחרבות אותן לחלוטין, קופצות כדי להוריד ענפים מעצים ואוהבות לקלף קליפות מגבעולים" משחזרת מור. "היא היתה גורילה אמיצה שאפשר ללמוד הרבה על האופי שלה, כשלפני כשנתיים וחצי קפצה להציל את אחותה אמליה בת השלוש שנפלה לתעלה וניסתה להשיבה בחזרה לחצר, תוך כדי שהיא לוקחת אותה על גבה".

 

צילום: נוי אברהמי

צילום: נוי אברהמי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בעקבות מותה של הגורילה, מספרים המטפלים כי הדבר השפיע על שאר חבריה בחצר. "לוקאס עדיין מחפש אותה. בימים הראשונים היה קשה להכניס אותם פנימה בסוף היום לתאי הלינה והם השמיעו קולות , שאנחנו יכולים לפרש אותם כבכי. הפרידה קשה גם למטפלים", היא מציינת .

 

בטבע גורילות שפלה מערביות מאריכות חיים עד גילאי 35-40 שנה ובגני חיות הן מסוגלות לחיות גם עד לגיל 60 שנה. על פי נתוני איגוד השימור העולמי (IUCN), בטבע מצויות גורילות השפלה המערביות בסכנת הכחדה חמורה. כיום ניתן למצוא גורילות ממת המין המזרחי והמערבי באזור קונגו, גבון, קמרון, גינאה, ואנגולה.

 

המשך קיומן בטבע מאוים בשל ציד נרחב ובלתי חוקי לבשר, אובדן שטחי מחייה טבעיים כתוצאה מפעילות אדם ונגיף האבולה שהרג עשרות אלפי פרטים בשנים קודמות. כיום בטבע נותרו פחות מ-5,000 פרטים בלבד של גורילות שפלה מזרחית, בהשוואה לפחות מ-18 אלף גורילות לפני יותר מעשור. כיום מוערכת אוכלוסית גורילות השפלה המערביות בטבע בין 150 ל-200 אלף פרטים.

 

בגני חיות ברחבי העולם קיימים גרעיני רבייה של גורילות ממין זה המונה כיום כ-900 גורילות ותפקידם נועד לא רק לשמור על מגוון גנטי של גורילות, במידה שמצבו של המין ידרדר בטבע, אלא גם להוות שגרירי הסברה בקרב המבקרים על הצורך לשמור על אזורי המחייה של הגורילות הנדירות בטבע.

 

 


פורסם לראשונה 22/11/2017 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן אגסי
איינה גורילת שפלה מערבית מתה בספארי בר"ג
צילום: חן אגסי
מומלצים