שרפו את הגשרים: על המאבק בין הנהלת ב"ש לאוהדים
האולטראס רוצה להדליק אבוקות ("באירופה זה מותר"), אבל הקבוצה משלמת מחיר בבתי הדין. לאלונה ברקת כנראה נמאס והמועדון רודף את המדליקים ומגיש נגדם תביעות. ארגון האוהדים לא מתכוון לעבור על כך בשתיקה, והמחאה כבר החלה. האם הערב (20:00) מול לוגאנו שוב נראה עשן ביציעים? מהפועל ב"ש נמסר: "יש לנו שיח פורה, גלוי וממושך עם האוהדים"
מי שעוקב אחרי הפועל באר שבע בשנים האחרונות, יודע ששוררת אידיליה גדולה מאוד בין האוהדים להנהלת המועדון. הדברים אמורים גם לגבי האוהדים שכונו פעם "הגרעין הקשה" והיום הם מאוגדים בארגון ה"אולטרסאות'". בעלת הבית אלונה ברקת, השונה מאוד בנוף הכדורגל המקומי, המעבר לאצטדיון החדש ומעל הכל ההצלחה המקצועית האדירה, הם שהובילו לכך שכנראה כל הקבוצות בארץ יכולות לקנא במערכת היחסים הטובה בין ארגון האוהדים השרופים של הקבוצה לבין ההנהלה.
ארגון ה"אולטרסאות'" אמנם שומר על עצמאות כלכלית ואידיאולוגית, אך הוא פועל בשיתוף פעולה מלא עם המועדון במגוון רחב של נושאים, לרווחת כלל האוהדים. פגישות בין נציגי הארגון להנהלה, כולל אלונה ברקת, הן עניין שבשגרה. האוהדים זוכים לאוזן קשבת ולא חוששים גם להביע את דעתם בנושאים שעל פניו לא ממש אמורים לעלות בפגישות בין הצדדים.
כך לדוגמה, במהלך העונה שעברה הביעו אנשי הארגון בפני ברקת את הדעה הנחרצת בנוגע לנושא הבוער ביותר בעת ההיא: "אנחנו לא רוצים שבעונה הבאה מאור בוזגלו יהיה חלק מהקבוצה". לא זו הסיבה העיקרית שבגללה הקשר המחונן עזב, אבל סביר להניח שאם דעת האוהדים הייתה הפוכה, ברקת הייתה עושה מאמץ גדול יותר כדי שזה יקרה. מערכת היחסים היא כל כך טובה, שבעונה שעברה ערך המועדון ערב הוקרה מיוחד לארגון ואנשיו.
אבל יכול להיות שכעת אנחנו מתקרבים לסוף האידילה. כ-15,000 הצופים שהגיעו בשבת האחרונה לאצטדיון טוטו-טרנר למשחק נגד הפועל עכו, ראו שלט שהונף ביציע הדרומי, היציע של אנשי הארגון, עם הכיתוב: "לא תרחיקו אותנו מהפועל באר שבע". כנראה שרוב הצופים לא הבינו את מהות השלט. הם הרי רגילים שהשלטים הם עם קריאות עידוד לקבוצה או בגנות היריבות. אבל מי שמעורה בעניינים הבין מיד: השלט כוון נגד הנהלת המועדון, כשהרקע לכך היא מאבקה באוהדים שנתפסו מדליקים אבוקות ביציעים.
הדלקת אבוקות היא לא משהו חדש באצטדיוני הכדורגל בארץ ובקרב אוהדי הפועל באר שבע. בשנים האחרונות ספגה הקבוצה קנסות רבים, מההתאחדות לכדורגל ומאופ"א, בשל הדלקת אבוקות ביציעים. במשך תקופה ארוכה מנסים אנשי המועדון לזהות את האוהדים שמדליקים אבוקות. המטרה ברורה: להראות להתאחדות לכדורגל שהם עושים הכל כדי להילחם בתופעה ובכך להימנע מעונשים קשים. המועדון מעניש את המדליקים על ידי שלילת המינויים שלהם ליציעי טוטו-טרנר ואף מגיש נגדם תלונה במשטרה, כדי לגרום להרחקתם מהמגרשים. לאחרונה, נערכים אנשי המועדון גם להגשת תביעות אזרחיות נגד אותם אוהדים שנתפסו כדי שיפצו את המועדון על הנזקים שגרמו.
כאן המקום לציין שהדלקת האבוקות היא לא תמיד פעולה מאורגנת של אנשי הארגון, אך כשהאולטראס מתחייב לא להדליק אבוקות, הן לא נדלקות. זאת הסיבה שכבר תקופה ארוכה לא הודלקו אבוקות באיצטדיון טוטו-טרנר. זה קרה לאחר שאחד הפרויקטים הגדולים של הארגון, פרויקט המנואלה, עמד בסכנה בשל האבוקות.
בפרויקט הדגל הזה, שנועד להרים תפאורות עד לגג היציע, הושקעו כבר מאות אלפי שקלים והוא נמצא כרגע בבנייה מחדש לתיקון ליקויי בטיחות. משטרת ישראל הבהירה למועדון ומשם המסר עבר לאוהדים: אם יידלקו אבוקות באצטדיון, לא יתקבל אישור להפעלת המנואלה. האוהדים התחייבו ומאז לא הדליקו אמצעי פירוטכניקה במבצרם הביתי. אבל מחוץ לבית הם מראים, בעיקר לאחרונה, שהחוקים שונים.
"זה כדורגל, לא חוג שחייה"
מה שקרה במשחק נגד ויקטוריה פלזן בסוף חודש ספטמבר בצ'כיה, סימל את תחילת המאבק בין הצדדים. ד' (שמו המלא שמור במערכת), אוהד הקבוצה בשנות העשרים לחייו, מספר ממקור ראשון: "שני חברים שלי הדליקו אבוקה ביציע. במחצית בא אליהם בחור שהציג עצמו כקב"ט של הפועל באר שבע. הוא אמר שמשטרת צ'כיה זיהתה אותם במצלמות האבטחה. הוא ביקש מהם למסור לו את השמות שלהם, אחרת השוטרים הצ'כים יעצרו אותם וההורים שלהם יצטרכו לבוא מהארץ לשחרר אותם. הוא אמר שהוא עוזר להם. הם נבהלו ונתנו לו את הפרטים".
"בארץ הם זומנו לחקירה במשטרת ישראל", ממשיך ד', "אחרי כמה ימים, אחד מהם הלך למשרדי חברת הכרטיסים של הקבוצה כדי לברר שהכל בסדר עם המינוי שלו. העובדת שם לקחה לו את המינוי וטענה שהחבר כבר לא שייך יותר להפועל באר שבע, גם מינוי החוץ שלו בוטל. הוא פנה למועדון והם הסבירו שזה נעשה למען יראו וייראו. אני לא מבין למה לעשות את זה על גב של אוהד שמלווה אותם לכל חור מסריח בעולם. ממה שאני מבין המועדון גם מתכונן להגשת תביעה אזרחית על עשרות אלפי שקלים".
אבל זה די ברור שהמועדון לא יאהב את זה שהוא מקבל קנסות בגללכם, מה עוד שמדובר בעבירה פלילית.
"בצ'כיה לא מדובר בעבירה פלילית. הם לא זרקו אבוקות לתוך המגרש. זה נשאר ביציע. בכל משחק בצ'כיה עושים את זה ועובדה שהמשטרה שם לא עשתה להם כלום. אז למה לחקור אותם בארץ ולקבל יחס של עבריינים?"
ומה בנוגע לקנס הכספי? למה שהמועדון ישלם קנסות בגלל אוהדים?
"בהפועל באר שבע שוכחים שהם מנהלים קבוצת כדורגל ולא חוג שחייה. באירופה אין דבר כזה שתובעים אוהדים בגלל אבוקות. יש דרך להעניש וללמד, אבל לקנוס אוהדים שמוציאים את כל הכסף שלהם כדי ללוות את הקבוצה לכל חור בארץ ובאירופה, זה ביזיון".
עם כל הכבוד, אוהד גורם נזק כספי לקבוצה שלך. איך הקבוצה יכולה להימנע מזה?
"אבוקות הן חלק מעולם הכדורגל, לא אנחנו המצאנו את זה. זה לא שמדליקים כל משחק במטרה שהמועדון יקבל קנס. מדי פעם זה יפה ואפילו חובה. אלונה ברקת צריכה להבין את זה ולשלם קנס קטן מדי פעם, כמו כל קבוצה בעולם".
מה ההגיון בלהדליק אבוקות אם זה אסור?
"לא צריך לחפש יותר מדי היגיון. זה חלק מהכדורגל. זה יותר יפה מכל תפאורה אחרת. בשאר העולם זה גם חוקי".
ד' והאוהדים מצ'כיה לא חלק מארגון האוהדים, אבל הנהלת המועדון הוכיחה שהיא לא עושה איפה ואיפה בין מי שחבר בארגון ומי שלא. חודש לאחר המשחק בפלזן, הודלקו אבוקות ביציע אוהדי הקבוצה באיצטדיון הי"א באשדוד. לפי הודעת המשטרה, שוטרי מרחב לכיש ביצעו מעצרים של שני קטינים (18 ו-16) תושבי ב"ש. בית המשפט הרחיק אותם לשנה מהמגרשים. הקבוצה הועמדה על כך לדין בבית הדין של ההתאחדות לכדורגל.
ההתאחדות פרסמה את פסק הדין ואת דבריו של נציג הקבוצה בדיון, הסמנכ"ל, עו"ד עידו בר נתן, שתיאר המאבק של אלופת המדינה במדליקי האבוקות. לדבריו, נמסר לו מהמשטרה שלאחר חקירה נעצרו עוד שלושה אוהדים ובסך הכל חמישה שהורחקו לשנה מהמגרשים. בר נתן סיפר שהמועדון פנה למשטרה לקבלת שמות האוהדים על מנת לשלול מהם את המינוי. כמו כן הוא ציין שמאבטחים של הקבוצה, מצויידים במצלמות, נכחו ביציע על מנת לאתר אוהדים שעוברים על החוק.
לדברי הדיין, עו"ד גיורא לנדאו, בר נתן אף טען ש"תוגש נגדם תביעה אזרחית". הדיין סיכם: "עולה כי הנאשמת נוקטת בשורת צעדים נגד אוהדיה מפירי החוק ולא נרתעת מעימות חזיתי מולם". לכן הוא הסתפק בקנס כספי מינימלי של אלפיים שקלים בלבד.
"אבוקות? שייאבקו בספסרים"
פסק הדין פורסם בתקשורת והתגלגל לארגון האוהדים "אולטרסאות'". בניגוד למקרה בצ'כיה, הפעם מדובר באוהדים שהם חברי הארגון, שמצידם לא מתכוונים לעבור על כך בשתיקה. אנשי הארגון לא מתבטאים בתקשורת. בקרב הקהל הרחב, אוהדים רבים מצדיקים את העמדה הקשה שנוקט המועדון כלפי האוהדים הסוררים.
את ד' זה מאכזב: "מבחינת רוב הקהל שלא יהיו אבוקות ולא תפאורות. הרוב זה קהל של הצלחות, שמגיע רק בשנתיים האחרונות. מן הסתם שזה לא יעניין אותם. תן להם לבוא, לראות משחק ולצאת בדקה ה-85 כדי לא להיתקע בפקק. הדליקו פה אבוקות עוד לפני שהייתי אוהד כדורגל. זה חלק מהמשחק. המועדון צריך להילחם בדברים חשובים יותר, כמו הספסרים. אם לא הגרעין ה'בעייתי', האווירה באיצטדיון טרנר הייתה כמו בבית קברות".
האם השלט שהונף הוא רק הסנונית למאבק ותום האידיליה בין הפועל ב"ש לארגון אוהדיה, שגרף בעבר מחמאות רבות על פעילותו? ימים יגידו. לפי מידע שהגיע ל-ynet ספורט, כבר הערב (חמישי, 20:00) בשווייץ, במשחק הקבוצה נגד לוגאנו בליגה האירופית, עשויים אוהדים להדליק אבוקות ולהראות למועדון שהם לא מתכוונים לוותר בקלות.
"אפשר להרחיק מהמגרשים גם אם לא בוצעה עבירה"
מהפועל ב"ש נמסר: "יש לנו שיח פורה, גלוי, ממושך וטוב עם האוהדים שלנו.
שותפות זו, ובצידה העשייה המשותפת לטובת המועדון, יימשכו".
לפני כחצי שנה הוקמו במחוזות של המשטרה יחידות יעודיות למניעת אלימות בספורט. בראש היחידה במחוז הדרומי עומד רפ"ק שמעון זוהר. תחת פיקודו יש שלושה שוטרים מתחום החקירות והמודיעין שכל תפקידם הוא בתחום האלימות בספורט. רפ"ק זוהר: "המטרה של החוק למניעת האלימות בספורט היא להביא למצב של סדר במגרשים. אחד הכלים לכך הוא הרחקה מהמגרשים. במסגרת החוק אפשר להרחיק מהמגרשים גם אם לא בוצעה עבירה, אלא אם יש מידע מודיעיני או יסוד סביר להניח שאוהד יתנהג במטרה לא נאותה, ואז ניתן להרחיקו. ספציפית לנושא האירוע בצ'כיה, אני לא יכול יותר מדי לפרט כי העניין בחקירה. מה שאני כן יכול להגיד זה שבוודאות גם בצ'כיה הדלקת אבוקה בזמן משחק היא עבירה על החוק. אם הם אוכפים את זה או לא, זה לא רלוונטי לנו".