הדרך לחופש: איך בורחים מצפון קוריאה?
במקרה נדיר ביותר הצליח חייל צפון קוריאני לערוק מארצו, אך בדרכו לחופש ירו לעברו חבריו עשרות כדורים והוא פצוע קשה בבית חולים בדרום קוריאה. איך בכלל אפשר לברוח מהמדינה המבודדת בעולם ומה קורה לאלה שחצו את הגבול? ד"ר גיא פודולר, מומחה לצפון קוריאה מאוניברסיטת חיפה מסביר
לא כל אחד מצליח לברוח מהמדינה המבודדת ביותר בעולם ולא תמיד מצליחים לצאת מזה בחיים: בשבוע שעבר הצליח חייל צפון קוריאני לעשות דבר נדיר ביותר וערק מארצו - לא לפני שחטף מטר של כדורים שנורו לעברו על ידי חבריו ונפצע קשה.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
מפקדת האו"ם באזור החיץ פרסמה תיעוד דרמטי של עריקת החייל. הוא נראה נוסע בג'יפ לעבר נקודה בגבול שבה אין שום מכשול פיזי, יצא מהרכב והחל לרוץ לצד הדרום קוריאני. חיילים צפון קוריאנים שהבחינו בו רדפו אחריו ופתחו לעברו באש. החייל שנורה הצליח לברוח ולהסתתר בערימת עלים ליד קיר. לאחר מכן התברר כי החיילים מצבא צפון קוריאה ירו לעברו 40 כדורים. כוחות באזור החיץ זחלו לעברו וחילצו אותו. הצבא האמריקני הטיס את הפצוע לטיפול בבית חולים דרום קוריאני. רופאים שטיפלו בו קבעו כי הוא נורה חמש או שש פעמים.
ד"ר גיא פודולר, מומחה ישראלי לצפון קוריאה מאוניברסיטת חיפה, סיפר בראיון לאולפן ynet שרוב העריקים הצפון קוריאנים יוצאים מהגבול לכיוון סין ונכנסים אליה. "צפון קוריאנים אחרים מנסים לברוח בזמן שהם נמצאים מחוץ לצפון קוריאה, למשל דיפלומטים, פועלים, אמנים, שמנצלים את העובדה שהם כבר מחוץ לצפון קוריאה", אמר ד"ר פודולר. "ודווקא המקרה הנוכחי זה המקרה הכי נדיר, של חייל שמנסה לחצות את הגבול. מקרים כאלה היו ממש ספורים במהלך ההיסטוריה".
אבטחה כבדה, מיקוש וכלבים באזור הגבול
לדברי המומחה הישראלי, הגבול משני הצדדים מאובטח מאוד. "לאורך כמעט כל הגבול יש אבטחה משני הצדדים, ומיקוש וכלבים. הנקודה שבה החייל עבר זו הנקודה היחידה לאורך הגבול שבה טכנית למעשה אין חיץ. אין גדר, אין מיקוש ואפשר פשוט בצעד אחד, לא פשוט אבל עדיין, לעבור את הגבול, וראינו את התגובה של החיילים הצפון קוריאנים, עמיתיו, שניסו למנוע את זה", אמר ד"ר פודולר. "למעשה באותה נקודה החיילים הצפון קוריאנים מתודרכים להשגיח זה על זה כדי למנוע בדיוק מקרים כאלה, וראינו בסרטון שפורסם כיצד הוא מנסה: הוא נוסע עם הרכב, דיווח על תקלה ברכב שגרמה לו לרדת ולברוח ברגל, כשעמיתיו יורים בו".
ד"ר פודולר הסביר כי בשנים האחרונות הצליחה צפון קוריאה לצמצם את מספר העריקים משטחה לאחר ששליט המדינה הצעיר קים ג'ונג און הורה לתגבר את האבטחה והפיקוח באזור הגבול. "מדובר בשנים האחרונות על משהו כמו 1,500 עריקים בשנה", הוא אמר לאולפן ynet. "זאת ירידה במספרים מאז שנכנס השליט הנוכחי, קים ג'ונג און. הוא הגביר את הפיקוח על הגבול. המספרים ירדו, עד שעלה לשלטון היה מדובר על בערך 3,000-2,500 עריקים בשנה, והוא הצליח להוריד את המספרים. הרוב עורקים דרך הגבול לתוך סין. הבעיה היא שהסינים, אם הם תופסים את העריקים, מחזירים אותם לצפון קוריאה".
מה עושים העריקים הצפון קוריאנים עם חצייתם את הגבול? לדברי ד"ר פודולר, "עריקים אלה נחשבים אחד ממקורות המידע החשובים. כשהם מגיעים לדרום קוריאה, בהתחלה צריך כמובן לחקור אותם ולוודא שהם אכן עריקים ולא סוכנים שהצפון קוריאנים מנסים להחדיר. לאחר שמבינים שאכן מדובר בעריקים הם עוברים תהליך של הכנה לחיים בדרום קוריאה ולחיים במדינה דמוקרטית. אלה חיים שהם לא מכירים".