שתף קטע נבחר

בדרך למטה: לטייל בין ירושלים לים המלח

מנזרים, יקבים, מעיינות ומסעדות - קטע הדרך של כביש 1 בין הבירה למקום הנמוך בעולם עובר ליד נקודות ששוות ביקור. יום טיול בצד השני של הקו הירוק

 

טיול באזור ים המלח    (צילום: רשות הטבע והגנים)

טיול באזור ים המלח    (צילום: רשות הטבע והגנים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הירידה בטמפרטורות ברוב הארץ היא הזדמנות נהדרת לרדת נמוך – למקום הכי נמוך בעולם, שם מזג האוויר עדיין חמים ונוח. כשאתם נוסעים מתל אביב לירושלים על כביש מספר 1, ובכניסה לבירה פונים שמאלה לכיוון ים המלח ומתחילים לרדת דרומה לאורכו של כביש ארוך ומתפתל כשבצדדים מתחיל להתגלות המדבר וצבעיו משתלטים על הנוף – ידעתם שאתם עדיין על כביש 1?

 

נסו פעם אחת לא לנסוע "דוך" אל ים המלח, אלא לעשות עצירות קטנות בדרך ולהיכנס פנימה, למדבר. לאורך כביש 1 בדרך מירושלים לים המוות יש חיים, טבע פראי, ארכיאולוגיה, אוכל טוב ואמנות – שלל חוויות תיירותיות שייתכן שכלל לא ידעתם על קיומן. ככה אפשר להמשיך לחופשה הרטובה אחרי שחווים מעט מהעוצמות של המדבר.

 

כל האתרים נמצאים ביהודה ושומרון, מעבר לקו הירוק, וחלקם קרובים ליישובים פלסטיניים. על המטיילים להישמע להנחיות כוחות הביטחון ולשמור על ערנות.

 

ארכיאולוגיה בלב העיר: מנזרי אותימיוס ומרטיריוס

ממש בתחילת הדרך, בין מבני העיר מעלה אדומים, חבויים להם שרידים מעניינים של שני מנזרים בני כ-1,500 שנה. מנזר מרטיריוס שוכן כיום בלב שכונת מגורים בצפון מעלה אדומים. מרטיריוס, מייסד המנזר, נולד בקפדוקיה שבטורקיה של היום, ובשלב מסוים פרש מהמנזר שהקים ועלה לירושלים – שם מונה לארכיבישוף של העיר. שטח המנזר וחצרו הענקיים משתרעים על לא פחות מאשר 10 דונם במתחם מרובע. ניתן למצוא כאן שרידי אורווה, בורות מים, כנסייה, בית מרחץ ואכסניה לצליינים.

מנזר מרטיריוס (צילום: ד''ר אבישי טייכר, פיקיוויקי) (צילום: ד''ר אבישי טייכר, פיקיוויקי)
מנזר מרטיריוס(צילום: ד''ר אבישי טייכר, פיקיוויקי)


 

מרטיריוס היה תלמידו של המורה הרוחני אותימיוס, שבנה מנזר שנקרא על שמו כמה שנים לפני תלמידו. כיום, ניצבים שרידי מנזר אותימיוס במרכז אזור התעשייה מישור אדומים. במקום נשתמרה רצפת פסיפס וגם מתחם הקבר של אותימיוס נותר שלם למרות השנים שחלפו מאז מותו בשנת 473. אולם גולת הכותרת של המנזר היא ללא ספק בור המים הגדול והמרשים – מהגדולים שהתגלו בישראל. הכניסה בתשלום. לפרטים נוספים – הקליקו.
מנזר אותימיוס (צילום: Ori מתוך ויקיפדיה) (צילום: Ori מתוך ויקיפדיה)
מנזר אותימיוס(צילום: Ori מתוך ויקיפדיה)

בור המים במנזר אותימיוס (צילום: ד''ר אבישי טייכר, פיקיוויקי) (צילום: ד''ר אבישי טייכר, פיקיוויקי)
בור המים במנזר אותימיוס(צילום: ד''ר אבישי טייכר, פיקיוויקי)
 

יין, גבינות וזיתים: יקב ענתות

אם אכלתם בירושלים לפני היציאה לדרך, את היין בתום הארוחה תוכלו לשתות היישר מידיו של היינן. רבקה ואהרון הלפגוט הגשימו בחצר ביתם שביישוב עלמון את חלומם, והקימו במקום ב-1989 את "יקב ענתות" – יקב בוטיק שיינותיו זכו כבר בפרסים רבים.

חבית יין ביקב ענתות (צילום: אלי פרכטר) (צילום: אלי פרכטר)
חבית יין ביקב ענתות(צילום: אלי פרכטר)

הם מובילים את המבקרים לחדר החביות, מספרים על תהליך הייצור ובגאווה בלתי מוסתרת מגישים מיינותיהם לטעימה, לצד הגבינות הטובות שהם מייצרים בעצמם מחלב כבשים ועיזים והזיתים שהם כובשים. מספרים שקשה להיפרד מהזוג שופע הסיפורים ומכניס האורחים הזה. לפרטים נוספים – הקליקו.

 

טבע מדברי מרתק: שמורת נחל פרת

נחל פרת ("ואדי קלט") יורד מאזור נווה יעקב בירושלים ונשפך לבקעת הירדן ממזרח ליריחו. הנחל עובר בקניונים עמוקים וזרימתו המרשימה חוצה את מדבר יהודה. רובו זורם בשמורת טבע, שבשטחה מעיין עין פרת השופע.

שמורת נחל פרת (צילום: שירן בן יעקב) (צילום: שירן בן יעקב)
שמורת נחל פרת(צילום: שירן בן יעקב)

נחל פרת (צילום: רונית יהודאי מימון) (צילום: רונית יהודאי מימון)
נחל פרת(צילום: רונית יהודאי מימון)

המעיין נובע אל בריכת סלע טבעית וספיקתו (כ-1,500 מ"ק מים ביממה) יוצרת פלג קטן שבהם ניתן להתרחץ, אם מזג האוויר מתאים לכך. מלבד הנחל הזורם והבריכות הטבעיות, בשמורה טבע מדברי מרתק וכן מנזר, שממשיך את מורשת הנזירות הביזנטית ברוח הנזירים שהתבודדו בכוכי מדבר יהודה. זאת לצד שרידים ארכיאולוגיים מתקופות שונות. הכניסה לשמורה בתשלום. לפרטים נוספים – הקליקו

הבריכה בעין פרת (צילום: איגור קובלב) (צילום: איגור קובלב)
הבריכה בעין פרת(צילום: איגור קובלב)
 

ארוחת בוקר מתוקה: עלמא שי

אם יצאתם לדרך לים המלח בשעה מוקדמת, אפשר לעצור לארוחת הבוקר בבית הקפה ומסעדה חלבית קטנה בתחנת הדלק שבכניסה לכפר אדומים. שישה ילדים יש לדורית ודן חלימי, ומראשי התיבות של שמות הילדים הם יצרו את שמו של בית הקפה "עלמא שי". ובעצם, המקום הוא גם מאפיה וקונדיטוריה.

עלמא שי (צילום: יפתח שביט) (צילום: יפתח שביט)
עלמא שי(צילום: יפתח שביט)
 

בכל בוקר הזוג חלימי אופים לחמים ריחניים, עוגות שמרים ועוגות בחושות, ומגישים ארוחות חלביות עשירות כשהילדים שלהם מסייעים בכל הזדמנות ומעניקים למקום אווירה משפחתית חמימה. לפרטים נוספים – הקליקו.

 

טיול ג'יפים וסנפלינג: כנען תיירות

ממש צמוד ל"עלמא שי" נמצא המתחם הגדול והמאובזר לתיירות מדברית של "כנען תיירות". חבורת צעירים אוהבי טבע ומדבר, שמציעה מתחם אירוח מגניב וכיפי שממנו יוצאים טיולי טרקטורונים, טיולי ריינג'רים, טיולי גלישה וסנפלינג ועוד שלל פעילויות שהמכנה המשותף לכולן הוא שימוש בנופים שחובקים אותם והיכרות ואהבה גדולה למדבר.

טיולי ג'יפים עם כנען תיירות (צילום: יפתח שביט) (צילום: יפתח שביט)
טיולי ג'יפים עם כנען תיירות(צילום: יפתח שביט)
 

טיול הריינג'רים, בנהיגה עצמית עם מדריך מלווה, ייקח אתכם אל תוך המדבר בדרך מטלטלת ובמסלול שטח מרהיב. הטיול משלב גם אופציות למסלולי הליכה שמשלבים רחצה במעיינות עין מבוע ועין קלט – גם הם נובעים בנחל פרת. לפרטים נוספים – הקליקו.

 

רחצה במי מעיינות: עין מבוע ועין קלט

כחלק מטיול הריינג'רים או באופן עצמאי, ניתן לבקר גם במעיין עין מבוע הסמוך ליישוב אלון. עוצרים בחניה העליונה של עין מבוע, ולאחר הליכה של כחמש דקות בירידה קצרה אך תלולה מגיעים למעיין גדול עם בריכה שופעת, אמת מים עתיקה ושפע של פינות צל. המקום מתוחזק על ידי רשות הטבע והגנים, אך הכניסה היא חינם בהתאם לשעות הפתיחה. המקום מסודר, יש שירותים וקיוסק והדלקת אש אסורה. לפרטים נוספים – הקליקו.

עין מבוע (צילום: שחר כהן) (צילום: שחר כהן)
עין מבוע(צילום: שחר כהן)
 

 (צילום: שחר כהן) (צילום: שחר כהן)
(צילום: שחר כהן)

מסלול הליכה נוסף של טבע ומים המשולב גם בטיול הריינג'רים הוא עין קלט – פינה פחות נגישה (ופחות צפופה), אבל שווה בהחלט את המאמץ. אפשר להגיע אליו גם ברכב פרטי: מכביש 1 יוצאים אל היישוב מצפה יריחו ומיד לפני השער פונים שמאלה, בהמשך הנסיעה פונים שמאלה על כביש משובש ומגיעים כעבור כמה מאות מטרים לחניון. שביל עפר של כקילומטר יוביל אתכם אל תחתית הנחל.

מרפסת ים המלח במצפה יריחו (צילום: הילה עידו) (צילום: הילה עידו)
מרפסת ים המלח במצפה יריחו(צילום: הילה עידו)
 

משם הולכים מזרחה על שביל מסומן (ירוק) שמגיע לאמת מים עתיקה. חוצים בגשרון ופונים שמאלה על השביל האדום, שם הולכים כמה מאות מטרים לאורכה של האמה השופעת עד שמגיעים אל הנביעות הגדולות שבין המצוקים. בתקופה זו הכל כאן שופע ולא ניתן לעבור בנחל בלי ללכת בתוך המים, לכן המסלול אינו מתאים למזג אוויר קר. אחרי שנהנים מהאגם שנוצר בין הסלעים חוצים את הנחל בגשר שמעל המפל וחוזרים בשביל השחור אל נקודת ההתחלה. לחלק הזה של הנחל הכניסה חופשית. אפשר למצוא שפע של פינות חמד במרחק של כמה מאות מטרים מנקודת ההתחלה, במורד הנחל בין הדקלים.

 

רעבים בצהריים: יואל מעשנת בשרים

אם אתם עושים את הדרך לים המלח בשעות הצהריים, או שהטיול שעשיתם בדרך עשה אתכם רעבים, אפשר לעצור בכפר אדומים ולאכול ב"יואל מעשנת בשרים". בחלל המרווח של המסעדה בולטת מעשנת הבשרים שנתחי בשר נעטפים בה בניחוחות של עשן וניצלים לאיטם.

מנה במסעדת יואל מעשנת בשרים (צילום: אופיר פרלשטיין) (צילום: אופיר פרלשטיין)
מנה במסעדת יואל מעשנת בשרים(צילום: אופיר פרלשטיין)

לשולחן מוגשות מנות כמו פלטת בשרים מעושנים בניחוח יין מעץ של חביות יקב מקומי, נקניקיות ביתיות מעושנות וגם לחם כפרי, סלטי פתיחה מעולים ונתח אנטריקוט משובח על הגריל. לפרטים נוספים - הקליקו.

 

אפשרות נוספת ולא פחות מפתה היא מסעדת "הכנענית" במתחם של "כנען תיירות" בכניסה לכפר אדומים. המסעדה מציעה מבחר מנות המוגשות הישר מהטאבון הספרדי שניצב מול עיני הסועדים, נתחי בשר עסיסיים מעושנים במעשנת בשרים ועוד.

פלטת בשרים בכנענית (צילום: אלי פרכטר) (צילום: אלי פרכטר)
פלטת בשרים בכנענית(צילום: אלי פרכטר)
  

אמנות בזכוכית: סטודיו ערגה

עצירה נוספת מומלצת בדרך לים המלח היא ב"סטודיו ערגה" – סטודיו לאמנות הוויטראז' במצפה יריחו. האמנית גילה קופל יוצרת ויטראז'ים מיוחדים וחפצי יודאיקה מזכוכית. בתיאום מראש אפשר גם להשתתף בסדנה. לפרטים נוספים חייגו: 052-2585597.

אחרי שנפרדים מקופל לשלום מומלץ להמשיך לנקודת תצפית מדהימה ביופייה – "מרפסת ים המלח" אשר נמצאת סמוך לביתה, וצופה אל הנופים המנוגדים בצבעיהם ובאופיים של המדבר מצד אחד, וים המלח מן הצד השני.

 

רכיבה מדברית: חווארי אלמוג

אם במקרה לקחתם איתכם אופניים, אז בהמשך הדרך, כמעט לפני שמגיעים לים המלח, אפשר לעצור בצומת אלמוג ולצאת לטיול אופניים בנוף הייחודי של האזור. לפני כשלושה חודשים נפתח בצפון ים המלח שביל האופניים "חווארי אלמוג", אשר צפוי להתחבר בעתיד למסלול "שביל ישראל לאופניים". המסלול הוא סינגל מעגלי באורך 17 ק"מ וברמת קושי בינונית, אשר מקיף את אזור הקיבוץ אלמוג. הכניסה חופשית.

מסלול אופניים, חווארי אלמוג (צילום: הלל זוסמן) (צילום: הלל זוסמן)
מסלול אופניים, חווארי אלמוג(צילום: הלל זוסמן)
  

השלישי בקדושתו לנצרות: קאסר אל-יהוד

רגע לפני שעוזבים את כביש 1 וממשיכים לכביש 90 בדרך לחופשה המלוחה, אפשר לסטות טיפה מהדרך ולבקר בעוד אתר מעניין – מעברות הירדן (קאסר אל-יהוד) בחלקו הדרומי של נהר הירדן הוא המקום שבו, על פי המסורת היהודית, חצו בני ישראל את הנהר עם כניסתם לארץ כנען.

קאסר אל יהוד (צילום: Ori, מתוך ויקיפדיה) (צילום: Ori, מתוך ויקיפדיה)
קאסר אל יהוד(צילום: Ori, מתוך ויקיפדיה)
 

אזור קאסר אל יהוד (צילום: דורון ניסים) (צילום: דורון ניסים)
אזור קאסר אל יהוד(צילום: דורון ניסים)
 

באותו מקום, על הגדה המזרחית של נהר הירדן, הטביל על פי המסורת יוחנן המטביל את ישו ואת מאמיניו – והאתר נחשב לשלישי בקדושתו בעולם הנוצרי, אחרי כנסיית המולד בבית לחם וכנסיית הקבר בירושלים.

 

בעשורים האחרונים חודשו טקסי הטבילה במקום ונבנה רציף טבילה על גדת הנהר. הכניסה חופשית. לפרטים נוספים – הקליקו.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יפתח שביט
טיול ג'יפים באזור ים המלח
צילום: יפתח שביט
מומלצים