המשטרה: תשתית ראייתית נגד המשנה לראש המל"ל לשעבר בעבירות שוחד ומרמה
המשטרה ממליצה להעמיד לדין את אבריאל בר יוסף בגין קבלת שוחד מאיש עסקים גרמני שהשקיע מאות אלפי אירו בחברה של קרובת משפחתו. בתמורה הוא קידם לכאורה את מטרותיו של אותו איש עסקים בוועדת צמח שדנה במתווה הגז. בעקבות הפרשה הוסרה מועמדותו של בר יוסף, שחשוד גם בפרשת הצוללות, מתפקיד ראש המל"ל
המשטרה הודיעה כי התגבשה תשתית ראייתית נגד אבריאל בר יוסף, המשנה לראש המועצה לביטחון לאומי (המל"ל) לשעבר בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים ועבירות לפי חוק איסור הלבנת הון. ההמלצה להעמיד את בר יוסף לדין קשורה בפרשה, שבמסגרתה הוא חשוד שקיבל שוחד מאיש עסקים כדי לקדם את האינטרסים שלו במתווה הגז. פרשה זו הובילה להסרת מועמדותו של בר יוסף, שחשוד גם בפרשת הצוללות, מתפקיד ראש המל"ל.
סנגורו ז'ק חן מסר בתגובה: "תפקיד המשטרה הוא לחקור. תפקיד הפרקליטות הוא לשקול אם התגבשה תשתית ראייתית להעמדה לדין. אנו סמוכים ובטוחים שלאחר שהפרקליטות שהיא הגוף המוסמך תלמד את תיק החקירה, היא תמצא שאין מקום להעמיד לדין את בר יוסף".
החקירה החלה בעת שאבריאל בר יוסף כיהן כסגן ראש המל"ל ובמהלך הליך בחירתו לתפקיד ראש המל"ל בפועל. בר יוסף נחשד כי בעת ששימש בתפקידו קיבל שוחד מאיש עסקים מגרמניה שהשקיע מאות אלפי אירו בחברה הנמצאת בבעלות קרובת משפחתו והטבות נוספות שוות ערך וכן הבטחות עתידיות.
בתמורה הוא קידם לכאורה אינטרסים עסקיים של אותו איש עסקים גרמני, בין היתר בוועדת צמח שדנה במתווה ההגז.
החקירה התנהלה ביחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב 433, בשיתוף הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ולוותה על ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה. מהמשטרה נמסר עוד כי "רגישות החקירה נבעה, בין היתר, בשל העובדה שהחשוד צפוי היה להתמנות לתפקיד ראש המטה לביטחון לאומי, תפקיד רגיש ובעל השפעה אסטרטגית ברמה הלאומית". תיק החקירה יועבר בימים הקרובים לפרקליטות המדינה לצורך עיון והחלטה.
בין תפקידיו הקודמים היה בר יוסף גם ראש מספן ציוד בחיל הים והוא השתחרר מצה"ל בדרגת תת-אלוף.
בתחקיר "ידיעות אחרונות" מיולי האחרון, נחשף כי במסגרת תפקידו קידם בר יוסף את ענייניהם של אנשי עסקים גרמנים המקורבים לו במשק הגז הישראלי. בין השאר נחשף כי בתו של בכיר המל"ל הוטסה לברלין במטוס ה"אמבראר לגאסי" הפרטי של אחד מהם, אלא שעיקר הפרסום נגע לכך שבר יוסף שותף בהתוויית מדיניות הממשלה בנושא משק הגז הטבעי בישראל.
בתחקיר פורסם כיצד הוא דחף "מטעמים ביטחוניים" להקים מתקן שעלותו מיליארדי דולרים, באופן שתואם את עסקיהם של אנשי העסקים שעמם הוא קיים קשרים. זאת למרות התנגדות מומחים בינלאומיים, ובטכנולוגיה שעדיין לא קיימת.
התחקיר העלה חשש שמדיניות הממשלה בנושא הגז והחלטות הרות גורל לעתיד המשק נקבעו במעורבות גורם שקיים קשרים עם בעלי אינטרסים זרים. החשש היה שבר יוסף השפיע על תוצאות דיונים רגישים ביותר מתוקף מעמדו כנציג מערכת הביטחון, בזמן שהוא מחובר לגורמים עסקיים בעלי אינטרס בנושא.
בפברואר 2016 החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו למנות את בר יוסף לתפקיד ראש המל"ל במקומו של יוסי כהן, שמונה לתפקיד ראש המוסד. ההחלטה התקבלה בהרמת גבה
על ידי רבים במערכת הביטחון, שסברו שאין לו את שיעור הקומה הדרוש לתפקיד. המינוי אמור היה להגיע לממשלה, אך ברגע האחרון הוא הוסר מסדר היום עקב תלונה ראשונית לנציבות שירות המדינה, שלפיה בר יוסף קיבל טובת הנאה. כמו כן הוא אולץ להתפטר מתפקידו כיו"ר הנהלת נמל חיפה שבו הוא
שימש במקביל להיותו המשנה לראש המל"ל. נציבות שירות המדינה העבירה את המידע למשטרה, וזו פתחה בבדיקה נגדו.
בנוסף לחשדות בנוגע לקידום אינטרסים במתווה הגז, בר יוסף נחקר גם במסגרת פרשת הצוללות. הוא נעצר יחד עם איש העסקים מיקי גנור, שהפך לעד מדינה בפרשה. בר יוסף חשוד במסגרת הפרשה בעבירות של קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים והלבנת הון. לפי החשד, עד המדינה גנור העביר שוחד לבר יוסף, שהיה גם מנהל ועדת חוץ וביטחון. המטרה של גנור הייתה לקדם את הפרויקטים של המספנה הגרמנית שאותה ייצג.
לאחר ארבע הארכות מעצר שוחרר בר יוסף למעצר בית. מאז הוא מגיע לחקירות נוספות במסגרת הפרשה.
השבוע פורסם כי פרקליט הצמרת ז'ק חן, שמייצג את בר יוסף בפרשת הצוללות ואת שאול אלוביץ' בפרשת בזק - מייעץ בחשאי גם לראש הממשלה נתניהו בחקירותיו.
גורם אכיפה בכיר אמר כי "אולי אין לכך מניעה משפטית אבל זה מריח לא טוב". עו"ד ז'ק חן מסר בתגובה: "לבקשת ראש הממשלה הצטרפתי לצוות פרקליטיו בראשות ד"ר וינרוט. הטענה כאילו הדבר קשור לתיק בזק ולתיק כלי השייט מופרכת על פניה. ראש הממשלה אינו חשוד בתיקים אלו".