לחקור את יפן: מסע לארץ השמש העולה
במחקרי אני מתמקד בזיהוי וניתוח של מנגנונים חברתיים, טכנולוגיים ותרבותיים שאחראים להפצה של תרבות
היה זה בגיל 10 שנדבקתי בחיידק המסעות, בעקבות צפייה בסדרת הטלוויזיה האמריקנית "שוגון". הסדרה עקבה אחר עלילותיו של צעיר אירופי שספינתו נטרפה סמוך לחופי יפן אך הוא הצליח להגיע אל החוף, ללמוד את שפת המקום, לאמץ את התרבות המקומית, לשאת אישה יפנית ואף להפוך לסמוראי בעצמו. החלטתי שאני רוצה לנסוע למזרח הרחוק ולחקור תרבויות מרוחקות. גם אני יום אחד, כך קיוויתי, אגיע ליפן.
עוד ב"חוקרים פרטיים" בערוץ הלימודים:
פריזבי עם אלקטרונים והקשר לסמארטפונים שלנו
מידה כנגד מידע: למה אני שוקלת חלבונים?
למה בחרתי לטפל בעזרת יצירות ספרותיות?
את לימודי התואר הראשון סיימתי באוניברסיטה העברית בירושלים בלימודי מזרח אסיה. עם סיום התואר קבלתי מלגה מהממשלה היפנית וטסתי ליפן - כמו שחלמתי לעשות כשהייתי ילד. למדתי שש שנים מאתגרות באוניברסיטת קיוטו, הבירה הקיסרית העתיקה של יפן. לצערי לא הפכתי לסמוראי, אבל סיימתי עם דוקטורט.
כחלק ממחקר הדוקטורט שהיתי תקופות ארוכות בהונג-קונג, סינגפור, שנחאי, בנגקוק וסיאול וחקרתי את תפוצת התרבות היפנית במזרח אסיה. בכל עיר שביקרתי נדהמתי לראות עד כמה הנוכחות התרבותית היפנית היא אדירה - סרטים, תוכניות טלוויזיה, מוזיקה, אנימציה, קומיקס ופרסום. בתחומים רבים יפן - ולא אמריקה - היא ההוליווד של אסיה.
עניין אותי לדעת כיצד הפכה יפן ממדינה המזוהה עם כלכלה ותעשייה מפותחת למדינה בעלת עוצמה תרבותית חוצת-גבולות. במחקרי אני מתמקד בזיהוי וניתוח של מנגנונים חברתיים, טכנולוגיים ותרבותיים שאחראים להפצה של תרבות. זאת אומרת, מיהם היזמים, המתווכים, והתמריצים לכך שמוצרי תרבות ממדינה אחת מוצאים להם אוזן קשבת ונקלטים במדינות אחרות - גם במקרים שבהם קיימת איבה היסטורית ופוליטית, כפי שהדבר קיים בין יפן לשכנותיה.
כחלק ממחקר רחב זה, אני בוחן את מסלול היצירה והתפוצה של התרבות הפופולארית היפנית באסיה (בעיקר אנימציה, סרטים, תכניות טלוויזיה, ומוסיקה), את מדיניות הממשלה היפנית כלפי תעשיות המדיה והתרבות, את הקשרים התרבותיים בין יפן לשכנותיה האסייתיות מאז מלחמת העולם השנייה, ואת ההשפעה של תפוצת התרבות הפופולארית על יצירת תחושה קהילתית משותפת בצפון מזרח ודרום מזרח אסיה.
תרבות היא שער הכניסה לעולם והיא אשר הביאה אותי להתעניין בארץ השמש העולה. במחקריי ועבודתי אני מנסה לחבר, ולו בקצת, את שתי הקצוות הרחוקות של היבשת האסייתית - ישראל מצד אחד ויפן בקצה השני.
פרופ' ניסים אוטמזגין הוא ראש החוג ללימודי אסיה באוניברסיטה העברית בירושלים. הוא גם מכהן כסגן ראש מכון המחקר ע"ש טרומן באוניברסיטה העברית, מכון המתמחה במחקרים לקידום השלום וכיו"ר הועדה האקדמית של מרכז פריברג ללימודי מזרח אסיה, מרכז אשר תומך בכנסים ואירועים תרבותיים בנושא המזרח הרחוק.
חוקרים פרטיים הוא מדור חדש בערוץ הלימודים של ynet, שבו יסבירו חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית" http://www.young.academy.ac.il/