שתף קטע נבחר

 

התפטרות ליצמן: הדילמה של ש"ס ויהדות התורה

החלטת יו"ר יהדות התורה להתפטר מתפקידו כשר הבריאות על רקע קרב השבת גוררת את חבריו במפלגתו ובש"ס למערבולת פוליטית שאיש מהם לא רצה בה. איך יימנעו מפיזור הקואליציה שנחשבת לטובה ביותר עבור החרדים אי פעם?

 

 (צילום: אלכס קולומויסקי, עידו ארז) (צילום: אלכס קולומויסקי, עידו ארז)
(צילום: אלכס קולומויסקי, עידו ארז)

משבר עבודות השבת ברכבת ישראל חשף את המורכבות שבה נתון השר יעקב ליצמן. בין אם מאונס - בציווי האדמו"ר מגור - ובין אם מרצון, מתוך מניע אידיאולוגי טהור, גורר ליצמן את כל חבריו ביהדות התורה וש"ס למערבולת פוליטית שאיש מהם לא רוצה בה.

 

מחולל המשבר מצהיר כי אינו מעוניין בפירוק הקואליציה, אך שתי המפלגות עלולות למצוא את עצמן מפרקות את הממשלה שנחשבת לטובה ביותר עבור החרדים אי פעם. פרישה של ש"ס אינה הכרחית, אך נוכח עמידתו האיתנה של ליצמן מול חילול שבת, הם עלולים למצוא את עצמם במצב סבוך. שתי המפלגות מקפידות על תיאום מלא ביניהם בסוגיות דת-מדינה, ופרישה של אחת בגלל חילולי שבת תעמיד את השניה באור פשרני בעייתי בעיני בוחריה החרדים.

 

היום (ו') הודיע ליצמן לראש הממשלה בנימין נתניהו כי יתפטר ביום ראשון מתפקידו כשר הבריאות אם עבודות הרכבת בשבת - שכבר צומצמו מאוד - לא יבוטלו לחלוטין. בעקבות זאת אמרו שר החקלאות אורי אריאל וח"כ בצלאל סמוטריץ׳ מהבית היהודי: "האיחוד הלאומי קורא לראש הממשלה לבטל את העבודות שלא לצורך פיקוח נפש ברכבת כדי לשמור על ציביונה של השבת במרחב הציבורי. יש לתקן את הפריצה שחלה בסטטוס-קוו בשנים האחרונות במתן היתרי עבודה לביצוע עבודות ציבוריות במהלך השבת ולחזק את השבת במדינת ישראל כערך יהודי וחברתי".

 

ליצמן בודד לכאורה במערכה הזו - עצירה מוחלטת של חילולי השבת או התפטרות מתפקיד שר הבריאות. ואכן, בשלב זה אין מדובר באיום לפרוש כסיעה מהקואליציה. הוא מאוהב במשרד וזוכה להערכה על תפקודו, ולכן ישאף למזער נזקים ולהציג את הצעד הדרמטי כמחאתי-הצהרתי בלבד, שמטרתו להסיר ממנו, כנציג חרדי בממשלה, את האחריות לחילולי השבת.

הרב שטיינמן והאדמו"ר מגור (באדיבות כיכר השבת) (באדיבות כיכר השבת)
הרב שטיינמן והאדמו"ר מגור(באדיבות כיכר השבת)
 

ליצמן מעוניין להשאיר בידיו בפועל את משרד הבריאות, אך אפשרות זו כלל לא ריאלית והוא לא יכול מבחינה משפטית לעשות זאת כסגן שר, לאחר שבג"ץ חייב אותו לכהן כשר במשרה מלאה. רבו, האדמו"ר מגור, שנושא השבת בוער בו (שמה הרשמי של המפלגה הוא יהדות התורה והשבת), היה מסתפק במחאה מינורית שכזו. אבל האפשרות שלפיה ליצמן פורש לבדו - כפי שהוחלט, לא תחזיק מעמד זמן רב.

 

ההערכה הייתה כי אם ליצמן אכן יממש את האיום ויתפטר, יבקש האדמו"ר לכנס את מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל (הסיעה החסידית והגדולה ביהדות התורה), על מנת לדון בפרישה מהקואליציה ומהתפקידים בממשלה של יתר חבריה - סגן השר מאיר פרוש וחברי הכנסת ישראל אייכלר ומנחם אליעזר מוזס. נטיית השלושה היא שלא לגרום זעזוע במערכת הפוליטית, אך האדמו"ר של ליצמן הוא הגורם החזק והדומיננטי ביותר במועצת הרבנים.

 

להתפטרות סיעתו של ליצמן בתוך יהדות התורה - סיכויים נמוכים. ואולם גרירה של כל יהדות התורה החוצה אפשרית בהחלט: אם יחליטו החסידים לפרוש, לא יהיה מנוס מכינוס מועצת גדולי התורה של דגל התורה, הסיעה הליטאית והקטנה יחסית מהמפלגה.

 

מנהיגה הוא הרב אהרן לייב שטיינמן המאושפז כעת במצב קשה בבית החולים. הוא עצמו נחשב פרגמטי מהאדמו"ר מגור, נציגיו בכנסת הם משה גפני, אורי מקלב ויעקב אשר סבורים כי יש לנצל את הכוח הפוליטי בקואליציה הזו כדי להוביל מהלכים רחבים ומשמעותיים יותר למען השבת, בחקיקה ובהחלטות ממשלה, ולא לפרוש ממנה. ברקע עומדת כמובן גם המטרה העליונה של החרדים במושב החורף הנוכחי של הכנסת - אישור חוק גיוס חדש במקום זה שנפסל בבג"ץ.

 

ואף על פי כן, כאמור, המועצה הליטאית לא תוכל להחריש אל מול חילול השבת כאשר אחותה החסידית מחליטה לפרוש מהממשלה ולכן תיאלץ גם היא להכריע בנושא. מאז האיחוד הפוליטי בין שני הזרמים החרדים האשכנזים בשנת 1992 לא היה תקדים לפרישה חלקית מהקואליציה. אם כדור השלג הזה אכן ימשיך להתגלגל ולהתעצמם הוא צפוי לסחוף אחריו גם את ש"ס, המתואמת עם יהדות התורה בכל סוגיות הדת והמדינה.

 

התרחיש הריאלי ביותר העומד על הפרק הוא האצת צעדי החקיקה והמשילות למען השבת, כמו עוקף בג"ץ המרכולים ואכיפת חוק עבודה ומנוחה. השלמתם המזורזת תסלול את הדרך לחזרת ליצמן למשרד הבריאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
יעקב ליצמן
צילום: דנה קופל
מומלצים