שחקן לבנוני במעצר: התכתבות מוצפנת עם "קצינת מודיעין ישראלית"
עיתון המזוהה עם חיזבאללה מפרסם פרטים חדשים על מעצרו של זיאד עיתאני שנחשד בריגול עבור ישראל. לפי הפרסום, קשר שהחל בפייסבוק עם אישה בשם "קולט" התקדם להתכתבויות, שבמהלכן הוא התבקש ליצור קשר עם אישים משפיעים כדי לקדם נורמליזציה עם ישראל
פרשת מעצרו של שחקן התיאטרון הלבנוני, זיאד עיתאני, ממשיכה להעסיק הבוקר (שבת) את העיתונות הלבנונית וגם העיתונות הערבית. אתמול הודיעו מנגנוני הביטחון בלבנון כי הם עצרו את עיתאני ביום חמישי בחשד לריגול ושיתוף פעולה עם ישראל.
העיתון הלבנוני "אל-אח'באר" המזוהה עם חיזבאללה, שנוהג לדווח בהרחבה על מקרים כאלה, הביא הבוקר פרטים חדשים כביכול מחקירתו של עיתאני. בכתבה הבוקר נטען כי הסיפור החל כשאישה שהוגדרה "מושכת", בת 30 עם שיער שחור, צבע עור לבן ועיניים ירוקות שכינתה את עצמה "קולט ויאנוי" פנתה אליו דרך הפייסבוק מ-2014 והשניים החליפו מסרים תוך שהוא חשב שהיא שוודית.
הקשר, לפי העיתון, נמשך בפייסבוק עד לשנת 2015. אז חל מפנה והשחקן נתן לה את מספר הטלפון שלו ואת כתובת הדואר האלקטרוני שלו. בהתחלה, כך לפי הדיווח בעיתון הלבנוני, השיחות ביניהם התמקדו ביחסים בין השניים ובמצב הכללי בלבנון ובעולם. אך הקשר לא נותר במשבצת הזו.
בתחילת 2016 "האישה השוודית", שלטענת העיתון התברר כי שהיא קצינת מודיעין ישראלית לכאורה, הצליחה לגייס את עיתאני על מנת שיעבוד עבורה. גורמי ביטחון שצוטטו בעיתון טענו כי הוא ידע שמדובר בגורם ישראלי כיוון שהיא עדכנה אותו לגבי זהותה האמיתית.
כך עבר הקשר בין הצדדים למסנג'ר, הוואטסאפ והג'ימייל וחילופי המסרים בין עיתאני לקצינה הישראלית היו מוצפנים ומחולקים לשלושה חלקים, כשכל אחד מהחלקים נשלח באמצעות אפליקציה אחרת או שהמסר המוצפן היה נשלח באמצעות אחת מהאפליקציות ואז הוא הותר באפליקציה אחרת.
לפי הכתבה, החשבון האישי של הקצין שלא ברור לחלוטין מהכתבה אם מדובר בגבר או אישה, היה מתבטל כל שלושה שבועות ואז נפתח תחת חשבון בשם אחר. לפי תמלילי החקירה, זיאד ידע מי יוצר עמו את הקשר שכן השניים הסכימו על משפט היכרות ייחודי להם "היי זה אני", בשפה האנגלית ובאותיות גדולות.
הגורם או הגורמת הישראלית היו דורשים בשלומו על בסיס יום יומי. עיתאני אמר לחוקריו שהם סיכמו שהוא יפתח את הפייסבוק והוואטסאפ כל יום בשעה 14:00 בצהריים כדי שהמפעילה שלו תדע שהוא לא נתפס. במקביל, נטען שהנאשם היה מקבל שיחות טלפון רבות מקידומות של כמה מדינות בהן בלגיה, שבדיה, ישראל, טורקיה וקטאר. היא, כך נטען, הייתה משתמשת במספרי טלפון חדשים כל פעם. מהחקירות עלה שהוא נפגש איתה פנים מול לפנים בפעם הראשונה בטורקיה באוגוסט אשתקד.
המטרה: להשפיע ולקדם פתרון להקמת מדינה פלסטינית
"קולט" ביקשה מהשחקן לפעול כדי שיהפוך לאישיות ציבורית משפיעה ובעלת קשרים ייחודיים. בין השאר נאמר לו כי הוא צריך לשים לב להופעתו החיצונית כדי שיוכל להשתלב בסביבה ספציפית ושיוכל לפתח את הקשרים שלו. מ-2016 נשלח לו לשם כך כל חודש סכום שנע בין 500 עד 1,000 דולרים.
בנוסף, היא ביקשה ממנו ליצור קשר עם אישים פוליטיים משפיעים באמצעות היועצים המקורבים שלהם ועיתונאים שמסתובבים בחוגיהם ומסר לה מידע על השיחות עמם. "הסוכנת" ביקשה ממנו לבחור אישים שנחשבים לליברליים ותומכים בשלום במזרח התיכון כשהמטרה הייתה לאסוף אותם לזרם פוליטי ותקשורתי משפיע שמקדם את השלום והפתרון על בסיס הקמתה של מדינה פלסטינית ובהמשך נורמליזציה עם ישראל.
עוד התברר לטענת העיתון המזוהה עם חיזבאללה כי היא שלחה לו רשימה עם שמות של 29 שרים בממשלת לבנון חוץ מראש הממשלה, סעד אל-חרירי, וניסתה להבין את מי הוא מכיר. עיתאני ענה שהוא מקורב מאוד ליועצו של שר הפנים, מוחמד אל- משנוק, והיא ביקשה ממנו את הכתובת של השר ואף שינסה להתקרב אליו ולחזק את הקשר עם יועצו. עיתאני אמר לה כי הוא מכיר את שר ההגנה לשעבר, עבד א-רחים מוראד, את בנו ואחרים ומסר לה מידע עליהם.
היא ביקשה מידע על הכתובות שלהם והתנועות שלהם. בנוסף, היא שאלה אותו על המצב הביטחוני בדרום לבנון ובמחנות הפליטים הפלסטיניים וגם על המצב הכללי אחרי ההתפטרות של סעד אל-חרירי ואם מדובר בתכסיס או בהתפטרות אמיתית.
הקשר האחרון ביניהם נוצר לאחרונה, אז היא עדכנה אותו שהיא מתכוונת לבקר בלבנון ב-2 בדצמבר השנה ואף הזמינה חדר במלון. עיתאני מצידו ניסה לדחות את הפגישה בהתאם לכללים שנקבעו ביניהם, אך "קולט" התעקשה ואמרה שעמה יגיע אדם שיסייע ויאמן אותו וישדרג את המיומנות הביטחונית שלו.
גורמי ביטחון הכחישו לעיתון את הפרסומים אמש שהוא אסף מידע על שני השרים שהוזכרו, משנוק ומוראד, כדי להתנקש בהם ונטען שהוא בסך הכול רצה להתקרב אליהם בהתאם להנחיות שקיבל. מנהל מנגנון ביטחון המדינה שהודיע על תפיסתו של עיתאני, הגנרל טוני סליבא, הביע תמיהה לנוכח התגובה של חלק מאנשי התקשורת והפוליטיקאים שתקפו את מנגנוני הביטחון והגנו על החשוד שהודה בקשריו עם ישראל: "האם מישהו בעולם מצפה שיבוא משת"פ ויגיד אני משת"פ וייצא בפומבי כדי להגן על ישראל? טבעי שהוא יסתתר ויתחזה למשהו הפוך".