סערה בוועדת פרס נובל: "מקורב תקף מינית נשים"
עיתון שבדי פרסם עדויות של 18 נשים, שטענו כי בכיר, שזכה בעיטור כבוד של ארמון המלוכה השבדי, תקף או אנס אותן: "כולם ידעו ולא עשו דבר", סיפרה אחת מהן. ועדת הפרס הודיעה על ניתוק הקשרים עם הבכיר שמכחיש
סערת ההטרדות המיניות מגיעה לאחת מהוועדות היוקרתיות ביותר בעולם: ועדת פרס נובל לספרות באקדמיה השבדית הודיעה השבוע על ניתוק כל קשר עם בכיר המקורב לוועדה בשל עדויות של נשים שהתלוננו כי תקף אותן מינית. חלק מהנשים טענו כי אותו בכיר אף אנס אותן.
עיתון שבדי פרסם השבוע עדויות של 18 נשים, שטענו כי הבכיר המנהל מועדון תרבות בשטוקהולם, שמארח את הבכירים ביותר בעולם הספרות, בהם זוכים בפרס היוקרתי, ונשוי לתסריטאית שמוגדרת כשבעלת קשרים קרובים מאוד לוועדת הפרס.
שמו של המקורב לא נחשף במסגרת חוקי הפרטיות בשבדיה, אך זהותו ידועה לכל. אותו מועדון שהוא מפעיל ממומן בחלקו על-ידי האקדמיה השבדית. הוא סירב להגיב לטענות, אך הסתפק רק בהכחשה גורפת.
הנשים מספרות על תקיפות מיניות שביצע הבכיר בין השנים 2017-1996, בהם בשטח המועדון. אחת מהן סיפרה על אונס שביצע בה האיש בדירה בבירה השבדית. "כולם ידעו מה מתרחש ולא עשו דבר", היא סיפרה בעדותה.
אחת הנשים התבטאה בגלוי בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית AFP. "הרגשתי לפתע את הידיים שלו על הישבן שלי", סיפרה התסריטאית אליס קרלסן שמגוללת את התקיפה המינית שעברה לכאורה בשנת 2008 בעת שהייתה בת 27. "לא הבעתי התעניינות והייתי בהלם. צעקתי עליו שלא ייגע בי וסטרתי לו".
לטענתה, הבכיר ניגש אליה מאוחר יותר ואיים עליה. "הוא אמר לי שלעולם לא אמצא עבודה בתחום", היא סיפרה. "הוא תמיד שם לעצמו מטרה להשיג נשים צעירות ופגיעות". העדויות לא נחשפו עד כה בשל חששן שהקריירות שלהן ייפגעו.
פרשת וינשטיין שהחלה את הקמפיין
ביום חמישי התקיימה ישיבת חירום באקדמיה השבדית ובסופה הוכרזה על ניתוק כל הקשרים עם הבכיר. "אנחנו נפתח בבדיקה מקיפה של ההשפעה הישירה והעקיפה שהייתה לאותו בכיר על הזכיות בפרס נובל, מלגות ומימון שהוענק במסגרת עבודתו", נמסר בהודעה.
שרת התרבות אליס קוהנקה פרסמה הודעה ובה הביעה חרטה על כך שהעניקה לאותו גבר המואשם בתקיפה מינית את עיטור הכבוד של ארמון המלוכה שמוענק בין היתר לאזרחים זרים על שירותיהם עבור שבדיה.
קמפיין ההטרדות המיניות #גם אני, שהחל בהוליווד והתרחב לעולם כולו, גם בישראל, היכה גלים גם בשבדיה. יותר מעשרת אלפים נשים, בהן שחקניות, עיתונאיות, עורכות דין ומוזיקאות, הצטרפו לקמפיין שקורא להתמודד עם תופעת ההטרדות המיניות.
בניין האקדמיה השבדית
צילום: AFP
מומלצים