ביטן: ישראל כץ וחיים כץ הותירו את נתניהו חשוף בצריח
יו"ר הקואליציה סבור כי משבר השבת, שהוביל להתפטרות ליצמן, היה יכול להימנע. בריאיון לאולפן ynet הוא טען כי שרי התחבורה והרווחה מסמסו פתרון: "היה אפשר לטפל במשבר הרכבת בחצי השנה האחרונה, עשינו טעות". ביטן הביע תקווה שהממשלה לא בדרך להתפרקות: "יש טלטלה, אבל אף אחד לא רוצה בחירות"
יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן (הליכוד) מודה כי נכון לעכשיו עובר מעמדה של ממשלת נתניהו השלישית "טלטלה מסוימת", קובע כי שר התחבורה ישראל כץ ושר הרווחה חיים כץ הותירו את ראש הממשלה "חשוף בצריח" ומבטיח "למצוא את דרך המלך" בין הצורך של הציבור לקבל שירותים ובין שמירת השבת. בריאיון הבוקר (יום א') לאולפן ynet אמר ביטן בהתייחסו לשני השרים ממפלגתו כי "הם יכלו לטפל בזה בחצי השנה האחרונה, ולא היינו צריכים להגיע למצב הזה". מלשכת חיים כץ נמסר כי הוא מנע בשנה האחרונה משברים רבים.
עם זאת הדגיש ביטן ששרי התחבורה והרווחה לא שואפים להפיל את הממשלה. לדבריו, "הם יכלו לטפל בזה, ואז לא היינו מגיעים למצב שצריכים להוביל את זה לראש הממשלה, כי ראש הממשלה לא יכול לתת פתרון של יום-יומיים, וגם הסמכות לא בידיו כי הבג"ץ החליט שהסמכות בידי השרים. אני לא מאשים אף אחד, רק אומר".
ביטן הוסיף בהקשר זה כי "ישראל כץ אמר 'זה לא הסמכות שלי, זה הסמכות של חיים כץ'. חיים כץ אמר 'זה הסמכות שלי, אז אני מקבל החלטה', והשאירו את ראש הממשלה חשוף בצריח. היה אפשר לטפל ברכבת, זאת סמכות של שר התחבורה. אין דבר כזה 'זה לא התפקיד שלי', וחיים כץ היה יכול להתחשב בעניינים האלה הרבה יותר. אני חושב שעשינו טעות, המשבר הקודם היה לפני חצי שנה ובמקום לטפל בזה, כמו כל דבר בממשלה, שמים בצד".
יו"ר הקואליציה הוסיף כי יעקב ליצמן, שהגיש הבוקר את התפטרותו מהממשלה, "בא נעול מאוד" על ההחלטה שלו. למרות ההתפטרות של ליצמן, ביטן סבור כי המערכת הפוליטית לא בדרך לבחירות כלליות. "יש טלטלה מסוימת, אני לא אומר שלא, אבל כרגע ליצמן מתפטר מהממשלה ולא מהקואליציה. לדעתי הבעיה העיקרית שלו זו האחריות הקולקטיבית כשר. אם הוא היה בא ואומר את זה, היינו מוצאים לזה פתרון. והפתרון הוא פשוט, שאפשר יהיה למנות אותו לסגן שר במעמד של שר".
בג"ץ הכריח אתכם למנות אותו לתפקיד שר.
"אבל אנחנו נתקן את החוק. החרדים לא יכולים להסכים לעבודות בשבת, לא משנה מאיזו סיבה. זה בכלל לא משנה מאיזו סיבה, ולכן צריך ללכת לקראתם במובן הזה שלא תהיה להם אחריות קולקטיבית, זה הכול. הליכוד אחראי על כל המדינה ועל כל מה שצריך, אנחנו מקבלים את האחריות הקולקטיבית אצלנו, אין בעיה.
על דרישת החרדים להעלות לאישור את חוק עוקף "בג"ץ המרכולים" אמר ביטן כי "בג"ץ לא יכול להתערב בזה, זה עניין טכני בעיקרו. כשבג"ץ החליט, הוא אמר שאין הוראה בחוק שמאפשרת את זה. אנחנו נכניס הוראה בחוק. יש המון 'כדורים באוויר' עם החרדים ויש המון אינטרסים. זה לא ייתן להם כלום אם הם יפרקו את הממשלה, זה ברור. אני לא חושב שהם ילכו נגד עצמם. זה מלחיץ אותנו יותר כי עכשיו אנחנו צריכים ללכת לקראתם על דברים אחרים, אבל אתה לא יכול לפוצץ את כל החבילה".
אז בעצם תתמכו בחוק של סגירת המרכולים בשבת.
"
לא סגירה, חוק שמקנה לשר הפנים סמכויות שבג"ץ החליט שאין לו, והוא לא חל רטרוקאטיבית. החוק הזה לא חל על החלטת בג"ץ בעניין תל אביב, זה יחול על ערים אחרות, בערים אחרות אין כמעט בעיה. רוב המקומות סגורים, אתה יכול לבדוק בכל מקום. קח לדוגמה את ראשון לציון. בראשון יש מרכול אחד שפתוח, זה 'טיב טעם'. בתל אביב מדובר על 180, משהו כזה, יש הבדל.
"כבר כמה שבועות השר לוין יושב עם דרעי על הניסוחים של החוק הזה. אנחנו לא מקבלים את הניסוח של דרעי כפי שהוא, ודרעי יודע שתהיה סינתזה בין ההצעות של השר לוין להצעות שלו. אנחנו רוצים למצוא את דרך המלך בין טובת הציבור והצורך של הציבור לקבל שירותים, במיוחד תחבורה ציבורית, ובין שמירת השבת. נמצא את הדרך, אבל אי אפשר לעמוד לנו עם אקדח על הרקע, זה ברור שלא".
בתגובה לדברים נמסר מלשכת השר חיים כץ: "העבודות שאושרו היו הכרח לפיקוח נפש. כל טענה אחרת משוללת כל יסוד. בשנה האחרונה פעל השר חיים כץ לשקיפות מול המפלגות החרדיות בדבר חיוניות העבודות ובכך מנע משברים רבים".
בסוף הריאיון התבקש ביטן להעריך שוב אם באביב הבא יהיו בחירות. על כך הוא השיב: "יש סיטואציה שיכולה להתפתח, אי אפשר להתווכח עם זה. אני מקווה שהיא לא תתפתח. אנחנו מסוגלים לשמור על המערכת כי אף אחד לא רוצה בחירות וכולם מבינים שאם יהיו בחירות תהיה כמעט אותה תוצאה, ונגיע לאותה ממשלה, רק שזה יעלה לציבור שני מיליארד שקל וכל החקיקה תיעצר לחצי שנה. רק בגלל הדברים האלה אנחנו לא רוצים בחירות. אם היינו רוצים - היינו מנפחים את המשבר הזה והולכים לבחירות".