"לקחת השראה": תצפית חדשה ביער שווייץ לזכרו של חסיד אומות העולם
נקודת תצפית שצופה אל נוף הכינרת הוקמה לזכרו של קרל לוץ, השוויצרי הראשון שהוכר כחסיד אומות העולם בשל מאמציו להציל יותר מ-62 אלף יהודים במהלך השואה. "פעל לפי טוהר לבו"
בשבוע שעבר נחנכה תצפית נוף חדשה ביער שווייץ שעל ההרים בצדה המערבי של הכינרת. התצפית הוקמה לזכרו של קרל לוץ, אזרח שווייץ הראשון שהוכר על ידי "יד ושם" כחסיד אומות העולם בשל מאמציו המיוחדים להציל יותר מ-62 אלף יהודים במהלך השואה.
יער שווייץ משתרע על פני כ-3,000 דונם בין טבריה עילית בצפון ואכסניית פוריה בדרום. מלבד הנוף עוצר הנשימה, שמו של היער נקבע בשל העובדה כי הקהילה היהודית בשוויץ סייעה בנטיעתו. ביער מסלולי טיול רגליים ומסלולי אופניים, בנוסף לחניוני פיקניק, מתקנים לילדים, שרידים ארכיאולוגיים ומעיין עין פוריה הסמוך.
נקודת התצפית החדשה הצופה אל הכינרת הוקמה על ידי הקרן הקייימת לישראל ובני ברית שווייץ. בתו של לוץ, אגנס הירסקי, הגיעה לטקס חניכת התצפית במיוחד משווייץ, יחד עם בני משפחה נוספים וניצולי שואה שהגיעו לכבדם. בטקס השתתפו גם אנשי שגרירות שווייץ בישראל ובכירי עיריית טבריה.
הירסקי אמרה בטקס כי "הנוף מפה מזכיר את הנוף ונקודת התצפית של בית אבי. חוקי החיים חזקים מהכללים שהאדם קבע, כך האמין אבי וכך פעל. הוא לא נולד גיבור, אבל לא היה מוכן לסבול רצח של יהודים".
היא הוסיפה: "מעולם לא פגשתי כל כך הרבה ניצולים בפעם אחת. אני מתרגשת לחנוך מקום זה לזכרו ומקווה שכאשר אנשים יבקרו פה הם ישמעו על פועלו".
לוץ הוצב בינואר 1942 בבודפשט כסגן הקונסול בשגרירות שווייץ הממונה על "המחלקה לאינטרסים זרים". בתקופה זו פעל כדי לאפשר את עלייתם של כ-10,000 ילדים ונערים יהודים לארץ ישראל. לאחר הכיבוש הנאצי של הונגריה במרס 1944 ותחילת השמדתם השיטתית של יהודי הונגריה, החל לוץ לפעול בנחרצות להצלתם.
לאחר משא ומתן עם בכירים נאצים כאדולף אייכמן ואדמונד וזנמאייר, השיג לוץ אישור להנפיק 8,000 כתבי חסות שווייצריים ליהודים. בפועל הנפיק לוץ כתבי חסות לכ-30 אלף יהודים ומספר אותם בטווח מספרי 8,000 כתבי החסות שעליהם קיבל אישור, כדי להסתיר את מעשה הרמייה. פעולות זיוף כתבי החסות התנהלו ב"בית הזכוכית" הסמוך לשגרירות ובאמצעות נייר שנגנב ממשרד האס.אס.
כשהנאצים דרשו לרכז את היהודים בגטו של בודפשט לצורך שילוחם למחנות ההשמדה, רכש לוץ 76 דירות והכריז עליהן כנספחים של הנציגות השווייצרית – מה שהוציא אותן אל מחוץ לתחום של הכוחות ההונגריים והחיילים הנאצים והגן על יושביהן מפני גירוש או גיוס לעבודות כפייה. בדירות אלו שיכן לוץ אלפי יהודים ודאג להעביר אליהם מזון וצורכי קיום בסיסיים. ב"בית הזכוכית" לבדו מצאו מקלט כ-3,000 יהודים הונגרים.
שגריר שוויץ בישראל, ח. ז'אן-דניאל רוך, אמר כי "אנחנו כאן היום כדי לכבד את זכרו של קרל לוץ, דיפלומט שווייצרי שהלך אחר מצפן ליבו. לוץ לא הושפע מהסביבה ופעל לפי טוהר לבו. כולנו יכולים ללמוד מפעולות כאלה ולקחת השראה לחיי היום יום שלנו".
התרומה להקמת התצפית, בהיקף של 360 אלף שקלים, נתרמה על ידי ידידי קק"ל שווייץ ובני ברית שווייץ. בטקס השתתפו נציגי KKL שווייץ בראשות הנשיא ארתור פלוטק, וכן נציג בני ברית שווייץ, הנשיא לשעבר של א.ק.ל. ציריך, ד"ר ארתור בראונשווייג.