לרכוב על נמ"ר טורף: תיעוד מאימון סיירת גולני
מסתערים בעצמם, נוגחים במבני האויב, מרככים מטרות ובקרוב גם יכילו מקלע רימונים ותותח שמסוגל להחריב חדר מלא מחבלים גם בקומה חמישית. תיעוד מלחימת הנמ"רים החדשה של גולני ("הפכנו ליחידה היברידית, זו אבולוציה") וברקע השאלה המטרידה: האם יחידות השדה בצה"ל נערכות לחיזבאללה החדש?
חיזבאללה מודל 2018 מול צה"ל מודל 2018 יהיה דו-קרב שונה מזה שנערכו אליו שני הצבאות לפני חמש או עשר שנים. אחד הנעלמים הגדולים לקראת מלחמת לבנון השלישית, שרחשים ומתחים לגביה נשמעו דווקא בצד הלבנוני בחודש האחרון, נוגע למצבו של ארגון חיזבאללה.
במערכת הביטחון אמרו לא אחת בשנה האחרונה שהארגון השיעי, שאותו כינה הרמטכ"ל רא"ל גדי איזנקוט האויב מספר 1 של ישראל, נמצא בנקודת שפל מורלית, מנהיגותית, פוליטית וכלכלית שלא ידע מימיו. מאידך גיסא, אלפי לוחמיו ומפקדי השדה שלו יגיעו לעימות הבא עם צה"ל לא רק עם מטרייה של רקטות מדויקות, מאות מזל"טים ופצמ"רים כבדים, אלא עם ניסיון מבצעי וביטחון עצמי שלא יסולא בפז, שרכשו בדמים במלחמת האזרחים בסוריה.
המאפיין העיקרי של חיזבאללה, שיש מי שמכנה אותו בפיקוד הצפון צבא לכל דבר, יהיה היוזמה ההתקפית והיכולת המוכחת להפעיל גדודים וחטיבות. אחד האגרופים שמנגד, במשוואה הזו, שייך לחטיבת גולני - מכוחות החוד העיקריים של צה"ל בימיה הראשונים של המערכה הבאה.
ביקור שערך ynet בשבועות האחרונים באימון החטיבה ברמת הגולן העלה עד כמה תנועת החי"ר המסורתית, נסיעה בנגמ"ש משוריין אל היעד, השתנתה לטובת התנועה בכלים המשוריינים, או שלכל הפחות קיבל המתווה הזה משמעות מחודשת.
הסיבה לכך נעוצה בשם אחד: נמ"ר (נגמ"ש מרכבה) – הנגמ"ש המפלצתי ששולב בכל גדודי החטיבה, מבוסס על פלטפורמת טנק המרכבה סימן 4 וניחן בטכנולוגיות מתקדמות שהופכות את החי"רניק לחלק ממכונת המלחמה החדשה בחוד של הצבא הירוק.
לנמ"רים, שבהם מערכת הגנה אקטיבית מעיל רוח ליירוט טילי נ"ט, מתכוונים בצה"ל להוסיף מקלעי רימונים ותותחי 30 מ"מ אמריקניים שיכילו חימושים חודרי קירות בירי בזווית של 60 מעלות ואף יותר. המשמעות: מהנמ"ר יהיה ניתן להשמיד חדר בקומה חמישית אם יש בו מחבלים. כוח אש זה יהפוך את הנמ"ר לקטלני עוד יותר, כיוון שבעתיד הנראה לעין יגיע טווח הירי שלו לארבעה-חמישה ק"מ - לעומת קילומטר וחצי כיום.
בינתיים לוחמי גדוד הסיור מתרגלים עם הנמ"ר הסתערות על בסיס חושנייה הנטוש בגולן, ומהתרשמות קצרה ניתן להסיק: הרגישות למיגון הלוחמים עלתה וכמוהה גם עוצמות האש והטכנולוגיות שמביא החי"רניק לנקודת המגע עם האויב.
"היום טיהור יעדים הוא לא כמו בעבר, אלא ממוקד יותר לפי מודיעין", הסביר ל-ynet קצין בכיר בחטיבת גולני. "מכלי שמביא את הלוחמים אל היעד הפך הנמ"ר לכלי שנלחם על היעד. אין מסוגו בצבאות זרים כי אין כלי מתקדם כל כך מבחינה טכנולוגית".
ואכן, נסיעה בנמ"ר, שמטפס בקלות בשיפועי צד חדים ומתמרן גם בשטח הררי קשה וגם בין מבנים, היא חוויה אחרת. הוא ממוזג והישיבה בו נוחה ל-11 הלוחמים שנוסעים בו, וחשוב מכך - הלוחמים יכולים לצפות במתרחש סביבם מבלי להוציא את ראשם מהצריח, באמצעות מסכים שמקרינים את הנעשה בחוץ, שאותו מתעדות מצלמות הפרוסות בצידי הנמ"ר.
בגולני לקחו את הנמ"ר צעד אחד קדימה והכשירו מפקדים ייחודיים לנמ"ר בקורס ייעודי, שמחזורו הראשון הסתיים לאחרונה. מפקד הנמ"ר מוסמך אפוא להפעיל את אמצעי הלחימה שעל הכלי ולמצותם, והוא רוכש את הטכניקות הקרביות בהפעלת הכלי ואת המיסוך לכוח הפורק. "זו חוויה שונה לאויב וקשה במיוחד אם אתה פורץ לו למבנה שהוא מסתתר בו עם הנמ"ר שמסוגל לנגוח בקירות עם חזיתו", הסביר הקצין.
בתרגיל ניתן להתרשם בביטחון הגבוה של הכוחות בכלי המשוריין. בעבר פרקו לוחמים מהנגמ"שים במרחק של קילומטרים ספורים עד כמה מאות מטרים מהיעד ואז צעדו לעברו ברגל עד שהותקלו והסתערו, אך הנמ"ר נצמד ממש לפתח היעד, מרסס ממקלעי המא"ג והמקלע הכבד שעל סיפונו כמעין כיתת רתק שמרככת את היעד, ורק אז הכוח פורק מטווח קצר ומסתער ישירות על המטרה.
מהו "תדרוך פיני גרשון"?
עוד לפני כן הלוחמים מתרגלים את מה שבגולני מכנים "תדרוך פיני גרשון", על שם מאמן הכדורסל הוותיק: מפקד הכוח שבנמ"ר מסביר ללוחמים כבר בתוך תא הלוחמים כיצד לפרוק ומאילו כיוונים לאגף ולתקוף את המטרה. לצורך ההסברה הוא משתמש בלוח מחיק ומדבר בשפה שדומה מאוד לתכנון התקפה על הקבוצה היריבה, עד לקליעה - כלומר השמדת האויב.
"פעם נגמ"ש פרק את הלוחמים ונשאר לחכות להם. היום הנמ"ר הוא לא סטטי, אלא ממשיך בעצמו את ההסתערות עם הכוח שפרק ונלחם, מחפה לטווחים קרובים וגם לרחוק, מתקדם ביישור קו ונותן מיסוך עשן לחיילים שמתקדמים בסמוך אליו", ציין הקצין.
פיתוח הטכנולוגיות לשדרוג הנמ"ר לא יסתיים רק באמצעי לחימה. בצה"ל מפתחים טאבלטים ללוחמים בתוך הנמ"ר כחלופה למסכים העבים והמסורבלים יחסית שדרכם הם צופים במתרחש מחוץ לכלי. מפתחי הנמ"ר, שחלק מייצורו יעבור לארה"ב לפי הסכם הסיוע החדש עם ארה"ב, עמלים גם להוסיף מושב ללוחם נוסף ומערכת כריזה שדרכה יוכלו להורות לאוכלוסייה שבסביבת האויב להתפנות וכו'.
"פלוגה מנומרת זו פלוגה רובאית שיודעת להתקדם אל היעד בקרב משולב בין הנמ"רים ללוחמים שפרקו. הנמ"רות לא באה על חשבון החי"ריות, אלא גם וגם", הסביר הקצין והוסיף: "חטיבת גולני הופכת כך להיברידית, עם איגוף רגלי מימין של גדוד אחד והתקדמות מקבילה ממוכנת של גדוד אחר, על הנמ"רים. זו לא מהפכה, זו אבולוציה, וחלק מהדברים אנחנו למדים ומטמיעים תוך כדי תנועה. גם כשסטיב ג'ובס תכנן את האייפד הראשון הוא חשב שזה רק למוזיקה".
ובכל זאת, האם הלוחמים כיום מתאמנים ומכירים את חיזבאללה המשופר של ימינו, או נערכים לחיזבאללה המוכר מלפני שבע שנים?
"אנו מעדכנים וכותבים טכניקות חדשות שמותאמות למשימה האופרטיבית. הקרקע עצמה לא משתנה. אני מאמין גדול במודיעין ואנו מתבססים על כך, לתרגם את המודיעין למציאות תרגולית. קצינים שלנו נדרשים להיכנס לראש של האויב, לחשוב איך יפעל. אני לא חושב שהלוחמים שלנו בקצה יופתעו".
מפקד חטיבת גולני, אלוף משנה שלומי בינדר, אמר: "הלחימה כיום מתוחכמת יותר. לוחם ומפקד צריכים להיות לוחמי החי"ר הטובים ביותר, ברמה שמצופה מלוחמי חוד. בזמן הלחימה הלוחם צריך לחשוב איך הוא מנצל את הנמ"ר בצורה הטובה ביותר וכיצד הוא תורם לקרב הפלוגתי".