שתף קטע נבחר

 

מדוע עדיין לא נעשה שימוש ב-VAR בספרד

ב-15 מדינות ברחבי העולם כבר משתמשים בטכנולוגיית קו השער שמונעת טעויות קריטיות ומביכות מהשופטים. כמה זה עולה, האם יש סיכוי לראות את זה בישראל ומדוע בליגה הספרדית, אחת הגדולות בעולם, יחלו בכך רק בעונה הבאה

השער שלא אושר של ליונל מסי בתיקו 1:1 בין ברצלונה לוולנסיה העלה שוב על סדר היום את נושא השימוש בטכנולוגיית קו השער. שוב המצלמות הראו בבירור שהכדור עבר את הקו ושוב נותרה אחת הקבוצות (בארסה במקרה זה) מקופחת.

 

 

טעויות שופטים היו ויהיו, אבל מקרה שמשפיע בצורה כל כך ברורה על התוצאה ועל מאבק האליפות מקומם והזכיר מקרים שנויים במחלוקת מהשנים האחרונות. הבולט שבהם היה כמובן השער הפסול של פרנק למפארד בהפסד 4:2 של נבחרת אנגליה לגרמניה בשמינית גמר מונדיאל 2010. אם אותו שער היה מאושר ואנגליה הייתה משווה ל-2:2 הכל היה עשוי להיראות אחרת. גם שער הרפאים שכבשה נבחרת פנמה מול קוסטה ריקה, שהעלה אותה למונדיאל 2018 על חשבון ארה"ב, עורר תרעומת גדולה.

  

צפו: כך הגיבו בספרד לטעות    (צילום: אלי סגל)

צפו: כך הגיבו בספרד לטעות    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הכדור של מסי עובר את הקו (צילום: מתוך ערוץ 50, ONE) (צילום: מתוך ערוץ 50, ONE)
הכדור של מסי עובר את הקו(צילום: מתוך ערוץ 50, ONE)

 

בעקבות אותו מקרה ואחרי מחאה ממושכת החליטו בפיפ"א להשתמש במצלמות כדי לקבוע במקרים שנויים במחלוקת. במונדיאל 2014 החל השימוש בטכנולוגיה באופן רשמי, שהיה קיים עוד לפני כן בפרמייר ליג באנגליה. פיפ"א המליצה על השימוש באמצעי החדש, אבל לא חייבה את ההתאחדויות לעשות זאת, בשל העלות היקרה. מפעלים חשובים נוספים בהם נעשה שימוש בטכנולוגיה היו אליפות העולם עד גיל 20, גביע הליברטדורס וגביע הקונפדרציות שנערך ברוסיה בקיץ האחרון.

 

השער של למפארד במונדיאל 2010 (צילום: AP) (צילום: AP)
השער של למפארד במונדיאל 2010(צילום: AP)

 

בשנים האחרונות הטכנולוגיה מנעה לא מעט טעויות בליגה האנגלית ובליגת האלופות, אבל בספרד ייעשה שימוש בכך רק החל מהעונה הבאה. לא מעט אנשים מרימים גבה לנוכח העובדה שדווקא באחת הליגות הבכירות עדיין יש מקום לטעויות שופטים קריטיות כל כך. זאת, בזמן שבגרמניה, בליגה האיטלקית, בהולנד, ב-MLS ואפילו בפורטוגל החלו להשתמש בטכנולוגיה כבר העונה (בפורטוגל עלה הפרויקט כ-600,000 אירו, כלומר כ-2,000 אירו למשחק). "המסקנה ברורה – הליגה זקוקה לשימוש בטכנולוגיה", אמר סרחיו בוסקטס.

 

צפו בשער הפסול של מסי

צפו בשער הפסול של מסי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מדינות נוספות בהן החלו בשימוש ב-VAR (ראשי תיבות של Video Assistant Referee) הן צ'כיה, אוסטרליה, ברזיל, קטאר, ערב הסעודית, טורקיה, יפן ודרום קוריאה. בסך הכל נעשה בכך שימוש כבר ב-15 מקומות בעולם וגם במדינות כמו בלגיה ופולין מתכוונים ללכת באותו הכיוון. מדוע בספרד בעלת מועדוני הפאר עדיין לא משתמשים בטכנולוגיה? בעיתון AS נכתב היום שהסיבה לכך היא מחלוקת בין ההתאחדות הבינלאומית להתאחדות הספרדית.

 

כל מדינה המעוניינת להשתמש בטכנולוגיה חייבת לחתום על פרוטוקול מיוחד בפיפ"א לשם כך ולבצע ניסיונות לפני ההפעלה. הקבוצות בספרד משתמשות מאז 2011 בתוכנה הנקראת Media Coach, העוזרת למאמנים לנתח מהלכים. אותה תוכנה אינה מאושרת על ידי פיפ"א, שדרשה מהספרדים תשלום של 4 מיליון אירו תמורת אישור השימוש בה באופן רשמי והפיכתה לכזו שתהיה כלולה במודל הבינלאומי.

 

מסי, פאוליניו וסוארס זועמים על הקוון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מסי, פאוליניו וסוארס זועמים על הקוון(צילום: EPA)

 

ראשי הכדורגל הספרדי סירבו לשלם את הסכום וטענו שהדרישה אינה קבילה. בשל חילוקי הדעות לא הוכנסה עד כה הטכנולוגיה החדשה, אבל בספרד משוכנעים כעת שהיא תוכל להוות תחליף לטכנולוגיה הקודמת ולא רק תאפשר לשופטים להימנע מטעויות, אלא גם תעזור למאמנים לנתח משחקים. החל מהעונה הבאה הכל אמור להשתנות.

 

לכל אוהדי הכדורגל בעולם ברור שלא ייעשה שימוש בטכנולוגיה בכל הליגות, אבל הציפייה היא שלפחות בליגות המקצועניות הגדולות ובמפעלים החשובים ביותר, בהם מתגלגלים הסכומים הגבוהים ביותר, ייעשה שימוש ב-VAR.

 

המערכת עובדת כך: מצלמות הממוקמות בגג האצטדיון ומכוונות לקו השער מופעלות בו זמנית ברגע שהכדור חודר לתוך הרחבה. השידור הנקלט במצלמות מועבר למרכז הבקרה ומשם לשעון אותו עונדים ארבעת השופטים. ברגע שהכדור עובר את הקו השופט מקבל לשעונו את הסיגנל עם המילה "גול" בתוך פחות משנייה. השידור המועבר במצלמות הינו בדיוק של מילימטרים, דבר שאמור למנוע הישנות של מקרים השנויים במחלוקת.

 

הסיגנל שמקבלים השופטים (צילום: תומר גנור) (צילום: תומר גנור)
הסיגנל שמקבלים השופטים(צילום: תומר גנור)

 

לפני המשחק אמור השופט לבדוק אם המערכת פועלת. מיד עם עלייתו למגרש השופט בועט בכדור אל מעבר לקו ובודק אם הוא ושלושת השופטים האחרים מקבלים את הסיגנל לשעונם. ארבעת השופטים עוברים בין שני השערים ובודקים גם אם הם מקבלים את הסיגנל כאשר הכדור מוסתר מהמצלמות על ידי אחד מהם.

 

האם יש סיכוי לראות בקרוב את הטכנולוגיה בשימוש בישראל? מאיגוד השופטים נמסר: "אנחנו ממתינים לאישור מאופ"א. זה מחולק על פי ליגות ואצלנו עדיין הוא לא התקבל. גם אם נקבל אישור, העלות הכספית היא גבוהה מאוד גם להתקנה עצמה של המערכת, ובנוסף יש עלות נוספת של עשרות אלפי שקלים לכל מחזור".

 

משה שיינמן השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ערוץ 50 (ONE)
השער הפסול של מסי
ערוץ 50 (ONE)
מומלצים