משבר אמון חמור בין חמאס לפתח: "הנשק לא על הפרק"
משלחת של המודיעין המצרי הגיעה לעזה כדי לעקוב אחר תהליך הפיוס שנחתם לפני חודש וחצי בין שתי התנועות. בפתח טוענים כי חמאס אינו מאפשר לממשלה לקבל את האחריות המלאה על הרצועה ומתעקש על אי-פירוק הזרוע הצבאית מנשקה. בארגון העזתי טוענים לניסיון הפיכה: "נשק ההתנגדות יועבר לגדה כדי להילחם בישראל"
משלחת של המודיעין המצרי הגיעה היום (ב') לרצועת עזה בניסיון להציל את הסכם הפיוס בין פתח לחמאס. מאז סבב שיחות הפיוס שהתקיים במצרים בשבוע שעבר, שורר משבר אמון חמור בין פתח לחמאס שמתבטא בחילופי האשמות חמורים בין שני הצדדים. המשלחת צפויה לדלג בימים הקרובים בין עזה לרמאללה.
ניתן היה להבחין בניצני המשבר כבר מהודעת הסיכום של השיחות המרתוניות בקהיר שנמשכו יומיים. ההודעה חסרה התייחסות ספציפית להתקדמות בתהליך הפיוס והתמקדה בסיסמאות כלליות ועמומות על רצון לקיים בחירות חדשות לנשיאות, לפרלמנט ולמועצה הלאומית הפלסטינית ללא הגדרת תאריך.
לאחר מכן החלו לצאת הדלפות על כך שמצרים הצליחה למנוע בציפורניים את קריסת הסכם הפיוס במהלך השיחות הללו שבהן לא הושגה בין הצדדים כל הסכמה.
במהלך סוף השבוע עלה בכיר פתח חוסיין א-שייח להתקפה נגד חמאס ואמר כי הארגון מנסה להכשיל את הפיוס. "הממשלה הפלסטינית לא קיבלה אחריות אפילו על חמישה אחוזים מתחומי האחריות שלה בעזה, לא מבחינה מנהלתית, לא מבחינה כספית ולא מבחינה ביטחונית", אמר הבכיר.
הוא גם תקף את חמאס על התעקשותו שלא לפרק את הזרוע הצבאית שלו ואמר: "הנשק הוא לא סוגיה ארגונית או של פלג מסוים. אנחנו לא נסכים לזה ויהיה רק נשק אחד וחוק אחד. או שנלך בכיוון הזה או שלא נצחק יותר אחד על השני".
דבריו של א-שייח', שהוא גם חבר במשלחת פתח לשיחות הפיוס, העלו את חמתם של בכירי חמאס שהגדירו אותם כדברי התנשאות חצופים שמשקפים זלזול בתושבי רצועת עזה. בנוסף, אמרו גורמים שונים בארגון כי דבריו של א-שייח הופכים אותו לדובר של הדרישות של ישראל וארצות הברית.
בעקבות התלהטות היצרים כינס חמאס היום מסיבת עיתונאים מיוחדת שבה דיבר חליל אל-חיה, סגנו של מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר. "ישנם גורמים שמעוניינים לבצע הפיכה בתהליך הפיוס", אמר. "עלינו לשוב לדרך הישר חמאס עודנו רציני בנוגע לפיוס".
אולם אחרי האמירות המתונות הוציא אל-חיה שוב מהשק את הסוגיה הקשה והמורכבת מכולן. "נשק ההתנגדות הוא הכבוד שלנו ולא יהיה שום דיון בעניין הזה", הצהיר ואז הוסיף: "נשק ההתנגדות יועבר לגדה המערבית כדי להילחם בישראל. אנחנו רוצים להילחם בישראל בגדה המערבית. זוהי זכותנו להתנגד לכיבוש עד אשר יסתיים". אל-חיה נמנע מלפרט כיצד יועבר הנשק לגדה המערבית.
בתגובה לכך אמר מחזיק תיק הפיוס בפתח, עזאם אל-אחמד, כי סוגיית הנשק כלל לא עלתה לדיון במהלך השיחות שהיו בקהיר. דובר פתח מצידו אמר כי נושא הנשק הוא קו אדום והוא כלל לא נושא לדיון מבחינת תנועתו.
על פי הסכם הפיוס, הממשלה הפלסטינית צריכה לקבל לידיה את מלוא הסמכויות ברצועה עד ראשון בדצמבר – בעוד ארבעה ימים בלבד. בשלב זה נראה כי הצדדים רחוקים מאוד מליישם החלטה זו במועדה, אולם לשם כך הגיעו לעזה ולרמאללה בכירי המודיעין המצרי.
בינתיים ממשיכים מנגנוני הביטחון הפלסטינים לעצור פעילי חמאס בגדה המערבית. בחודש אוקטובר נעצרו עשרות פעילים כאלה. ב-ynet פורסם לראשונה כי מנגנוני הביטחון של הרשות סיכלו במהלך אוקטובר שבעה פיגועים נגד יעדים ישראליים ביהודה ושומרון. לדברי גורם במנגנוני הביטחון, הפיגועים שסוכלו היו אמורים להיות במתווה של ירי, השלכת מטענים ודקירה. הגורם הפלסטיני ציין כי מספר העצורים של אנשי חמאס עמד על 46. בנוסף נעצרו עוד עשרות פעילים המזוהים עם פלגים אחרים.