שתף קטע נבחר

 

לעדות במשפט הרוצחים: נדרשים ניצולים מבאבי יאר

בעקבות איתורם של שניים שלקחו חלק ברצח בגיא ההריגה באוקראינה, מרכז שמעון ויזנטל מחפש ניצולי שואה ששרדו את הרצח ויסכימו להעיד במשפטם. עד היום לא הועמד לדין איש בגין הרצח בגיא ההריגה שבו איבדו את חייהם כ-50 אלף יהודים

מחפשים ניצולים לצורך מתן עדות במשפט. אנדרטה במחנה הריכוז שטוטהוף (צילום: עזרא וולפינגר, NOVA) (צילום: עזרא וולפינגר, NOVA)
מחפשים ניצולים לצורך מתן עדות במשפט. אנדרטה במחנה הריכוז שטוטהוף(צילום: עזרא וולפינגר, NOVA)

מרכז שמעון ויזנטל לשימור זיכרון השואה הודיע כי הוא מחפש ניצולי שואה ששרדו את הרצח בגיא ההריגה באבי יאר באוקראינה, אשר יסכימו להעיד במשפטם של מעורבים ברצח שאותרו לאחרונה. המרכז על שמו של צייד הנאצים הידוע איתר 80 שמות של אנשים שלקחו חלק ברצח בחוליות הרצח, ויש סיכוי סביר שעודם בחיים.

 

ד"ר אפרים זורוף, שעומד בראש המרכז, יצר קשר לגבי המידע עם הממשלה הגרמנית במטרה לאתרם. לאחר שלא עלה דבר במשך שנתיים פנה ד"ר זורוף לטלוויזיה הגרמנית ובשיתוף פעולה ביניהם נמצאו לפני כחודשיים לפחות שניים מהפושעים הנאציים שלקחו חלק ברציחות בבאבי יאר, שבו נרצחו כ-50 אלף יהודים החל מספטמבר 1941.

 

במרכז שמעון ויזנטל ממשיכים גם לחפש אנשים שניצלו ממחנה הריכוז שטוטהוף בפולין. לפני כשבועיים הוגשו כתבי אישום נגד שני שומרים ששירתו במחנה שטוטהוף בתקופה שבה פעלו במקום תאי גזים לקראת סוף 1943. במרכז פועלים כדי למצוא עדים עבור המשפטים הללו. המרכז איתר כ-20 איש שהיו במחנה שטוטהוף בתקופה המדוברת.

 

עוד פועלים במרכז כדי למצוא ניצולים מז'יטומיר וקמניץ פודולסקי - לשם גורשו בקיץ 1941 יהודים שחיו בהונגריה ולא היו אזרחים הונגרים, ונרצחו שם על ידי אוקראינים, גרמנים והונגרים. זאת בתקווה לממש את ההזדמנות האחרונה להעמיד את הפושעים הנאצים לדין. "אנחנו במרוץ נגד הזמן", מדגיש ד"ר זורוף. "כל יום שעובר בלי שהאנשים האלו מעומדים לדין מקרב אותם להתחמק ממשפט וצדק".

 

לפני כעשר שנים חל שינוי במדיניות ההעמדה לדין בגרמניה של פושעים נאצים. בעבר, כדי להעמיד פושע נאצי לדין היה צריך להוכיח שאותו אדם ביצע פשע ספציפי נגד קורבן ספציפי ובגלל שנאה גזענית - דבר שכיום כמעט בלתי אפשרי להוכיח, משום שכמעט ולא נותרו עדים, וקשה מאוד לזהות את הפושעים הנאצים משום מרבית היהודים לא ידעו מי הרוצחים שלהם.

 

שינוי המדיניות התאפשר בעקבות החלטה ולפיה משום שסיבת הקיום של מחנות המוות הייתה רצח אנשים חפים מפשע, ניתן להרשיע את כל מי ששירת שם בסיוע לרצח על בסיס שירותם בלבד. העונש על כך בגרמניה הוא 10-5 שנים.

 

שינוי זה מאוד הקל על התביעה, בשל העובדה שכבר אין צורך בעד שיזהה את הנאשם - דבר שסלל את הדרך להעמדה לדין של הרבה מאוד פושעים שלא היה ניתן לתבוע באופן אחר.

 

הרשעתו של ג'ון איוון דמיאניוק, שכונה "איוון האיום", על סמך שינוי המדיניות היוותה תקדים. לאחר תקדים זה החלו לחפש את כל מי ששירת במחנות המוות ובחוליות הרצח, והורשעו שני פושעים נאצים נוספים ששירתו באושוויץ.

 

ניתן ליצור קשר עם המרכז בטלפון 02-5631274/5 ובאי-מייל swcjerus@netvision.net.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מחנה השמדה בפולין
צילום: AP
מומלצים