הנחיות חדשות בישראל לגבי התרופה "המסרטנת"
בתחילת החודש פורסם מחקר רחב היקף שמצא סיכון גבוה לסרטן קיבה בקרב מטופלים שנוטלים תרופות המפחיתות חומציות בקיבה, דוגמת "אומפראזול". בעקבות הפרסום יוצא האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה בהנחיות חדשות לציבור: הסיכון נמוך, התרופה בטוחה ואין להפסיק את הטיפול
התרופות לאולקוס בטוחות לשימוש: כך קובע מסמך הנחיות חדש של האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה, בעקבות פרסום המחקר שמצא קשר בין התרופות המפחיתות חומציות בקיבה לסרטן הקיבה. המומחים בישראל קובעים בין היתר כי מדובר בתרופות בטוחות לשימוש וכי המחקר כלל אוכלוסיה במזרח הרחוק שנמצאת ממילא בסיכון גבוה לסרטן הקיבה.
הבהלה החלה בתחילת נובמבר, בעקבות ממצאיו של מחקר בריטי רחב היקף שמצא קשר בין נטילה ממושכת של תרופות ממשפחת PPI, המפחיתות חומציות בקיבה, לבין סיכון מוגבר לסרטן הקיבה. תרופות אלה מפחיתות את ייצור המיץ החומצי בקיבה, ובכך מקלות על תופעות של צרבת וכיב קיבה.
המחקר שהיה רחב היקף, בוצע על אוכלוסייה בהונג קונג, שם שכיחות סרטן הקיבה גבוהה בהרבה מזו של האוכלוסיה בישראל. כמו כן, האוכלוסיה שהשתתפה במחקר לקתה בזיהום בחיידק הליקובקטר פילורי והייתה בסיכון מוגבר ממילא ללקות בסרטן קיבה. נוסף על כך, ציינו החוקרים כי מדובר במחקר תצפיתי, לכן קשה היה לקבוע קביעה חד משמעית שהתרופות הן שגרמו לסרטן הקיבה. ובכל זאת, טענו החוקרים אז, מדובר באות אזהרה שלא נראה בעבר.
הנחיות הטיפול לא השתנו
התרופות שנבדקו כאמור, הן ממשפחת מעכבי משאבות פרוטונים – PPI, קבוצת תרופות המדכאות את יצירת החומצה בקיבה. אצל הסובלים מכיב קיבה וצרבת, יש צורך להפחית את יצירת החומצה מחשש לפציעה של רירית הקיבה, שגורמת לא רק כאבים וסבל אלא סכנת דימום קטלנית.
בניגוד לתרופות אחרות כמו "טאמס" או "אלקה זלצר" שרק סותרות זמנית את מיץ הקיבה החומצי שכבר נמצא בקיבה, תרופות ה-PPI מפחיתות את יצירתו של המיץ והפרשתו לקיבה.
המחקר עורר בהלה רבה בעולם וגם בישראל בקרב מטופלים, ותהיות גם בקרב רופאים המורגלים לרשום את התרופות הפופולריות להפחתת חומציות. מטופלים רבים נוטלים תרופות אלה שנים ארוכות, בזכות יעילותן הרבה בהפחתת החומציות בקיבה, הפחתת הסיבוכים.
בעקבות פרסום המחקר, הפיץ האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה מסמך הנחיות בו הוא קובע כי בשלב זה ההנחיות לטיפול לא השתנו. יש ליטול את ה-PPI (התרופות להפחתת חומציות) בהתאם להוריה הרפואית על פי משך הזמן המומלץ.
ההנחיות ממליצות כי כאשר יש הקלה בתסמינים, יש לנסות להפחית את המינון. לסיכום קובעות ההנחיות כי דרושים מחקרים נוספים על מנת לאשר או לשלול את ההנחות שהועלו במחקר, וכי האיגוד ימשיך לעקוב אחר הספרות הרלוונטית ולעדכן את ההנחיות על פי המידע שידווח.
המומחים בישראל סיכמו עוד: "תרופות מסוג PPI נמצאות בשימוש נרחב מתחילת שנות השמונים, תרופות אלו יעילות ביותר בהפחתת חומציות הקיבה, ולאורך השנים הוכחו כבטוחות לשימוש. מחקרים חוזרים לא הראו עליה בשכיחות ממאירות בעת השימוש בתרופה".