אנשים, לא תמרורים. לא חונים בחניית נכים
נהגי ישראל יופתעו לגלות שתמרורי חניות נכים זכו לפנים ושמות של אנשים אמיתיים עם מוגבלויות, שהחליפו את התמרורים הכחולים הסטנדרטים. מדובר בקמפיין יוצא דופן למיגור תופעת עברייני חניות הנכים שיושק היום (ד') לרגל היום הבינלאומי לקידום זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות
מסתבר שכמעט כולם עושים את זה - חונים רק לרגע קטן בחניה של הנכים וכך שותפים לעבירה המקשה על 150,000 אנשים עם מוגבלויות בישראל.
לרגל היום הבינלאומי לקידום זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות שיתקיים ב-3/12, עמותת "נגישות ישראל" יוצאת בקמפיין יוצא דופן למיגור תופעת עברייני חניות הנכים. במסגרת הקמפיין שכותרתו People.Not Symbols, בין לילה, אלפי תמרורי חניות נכים ב-15 ערים, ובעשרות רבות של חניונים ומרכזי קניות בפריסה ארצית יוחלפו בתמונות של 50 אנשים עם מוגבלות אמיתים, המספרים את סיפוריהם האישיים.
הקמפיין, שהופק על ידי משרד הפרסום ליאו ברנט ישראל שמלווה את העמותה במשך שנים רבות ובהתנדבות מלאה, מבקש להכיר ולהזכיר לנהגים את האנשים שמאחורי הסמלים - את הנפגעים הישירים מהחנייה הפסולה בחניית נכים, ומתבסס על ההבנה שסמל הנכה הבינלאומי המצוייר על גבי התמרור, אינו מעורר אמפתיה ואינו מקושר לאדם בשר ודם, עם צרכים מיוחדים.
אנשים עם מוגבלות מכל הקשת החברתית בישראל נרתמו להצטלם לקמפיין. ביניהם חבר הכנסת אילן גילאון, הספורטאים הפאראלימפיים נעם גרשוני ופסקל ברקוביץ ורבים אחרים.
מעל 180,000 אנשים עם מוגבלויות בישראל נעזרים בתוי חניה לנכים. עבורם ועבור בני משפחותיהם זמינות חנייה זו היא קריטית לניהול חיים נורמליים. חנייה במקום מרוחק מקשה עד מאד על ניידותם של אנשים עם מוגבלויות ואף מונעת מהם את היכולת להגיע למקומות מסויימים.
למרבה הצער, ישנם עברייני חניות נכים רבים בישראל - רק השנה ניתנו קרוב ל-20,000 דוחות על ידי משטרת התנועה והרשויות המקומיות (בשווי 20 מליון שקלים), בגין חנייה לא חוקית בחניית נכים.
עברייני חניות הנכים מתחלקים לשניים: קבוצה ראשונה: נהגים הבוחרים להחנות בחניות נכים, על פי רוב מתוך מחשבה שאין בחנייה בחניית נכה, נזק אמיתי. הקבוצה השנייה כוללת בני משפחות של אנשים עם מוגבלות הזכאים לתו נכה, המנצלים לרעה את תו הנכה וחונים בחניית נכים, גם כשבן המשפחה הנכה אינו ברכב.
"לייצר מצב בו חניות הנכים תהיינה זמינות רק לנכים"
שותפים רבים חברו להעלאת המודעות, ביניהם הרשויות המקומיות בערים: ראשון לציון, קרית ביאליק, אשדוד, פתח תקוה, תל אביב, גבעתיים, רחובות, באר שבע, אילת, רעננה, הוד השרון, כפר סבא ומודיעין.
כמו כן לוקחים בו חלק עסקים בפריסה ארצית: אמות-נכסים, סנטראלפארק חניונים, נכסי רמות, דלק מוטורס, חניוני אחוזת חוף, קניוני עזריאלי, קניוני אריאל פרומול, מרכזי ביג, דלק ושופרסל.
לא יאמן שבשנת 2017 עדיין יש אלפי נהגים שמעזים וחונים בחניות נכים למרות הקנס בגובה 1,000 שקלים ומבלי להתחשב בצורך של אנשים עם מוגבלות בחניות אלה". מסכם יובל וגנר, מייסד ונשיא עמותת נגישות ישראל שהוקמה לפני 18 שנים ומובילה את קידום הנגישות בישראל והשתלבותם בחברה של 1.6 מיליון אנשים עם מוגבלות על סוגיהם השונים.
"העמותה מקיימת בכל שנה יום מודעות ואכיפה בנושא חניות נכים במטרה לקדם את המודעות ולמגר את תופעת עברייני חניות הנכים ובעיקר לייצר מצב בו חניות הנכים תהיינה זמינות רק לאלו שחייבים זאת לניידותם בשל מוגבלותם. כולנו תקווה שקמפיין חשוב זה יחולל שינוי ושיפור בהתנהגות הנהגים בישראל. אני קורא לחברי הכנסת ולמשרד התחבורה לחבור ולשפר את חוק חנייה לנכים".