שתף קטע נבחר

 

כחודש לאחר פיצוץ המנהרה: מחסומים בעוטף עזה בשל פעילות צבאית

הותר לפרסום: בימים האחרונים הוצבו מחסומים וניידות של משטרה צבאית באזורים בעוטף בשל פעילות צבאית, כחודש לאחר שצה"ל פוצץ את מנהרת הטרור של הג'יהאד האיסלאמי בגבול הרצועה. נאסרה כניסת רכבים פרטיים ומורגשת תנועה מוגברת של כוחות צבא. בינתיים בצפון: זוהה שיגור מסוריה ללא נפגעים או נזק

 

פיצוץ המנהרה של הג'יהאד האיסלאמי

פיצוץ המנהרה של הג'יהאד האיסלאמי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

כחודש לאחר שצה"ל פוצץ מנהרת טרור באזור כיסופים בימים האחרונים שוב נחסמו אזורים מסוימים בעוטף עזה בעקבות פעילות צבאית. כך הותר היום (א') לפרסום. ניידות של משטרה צבאית הוצבו באזורים שונים בעוטף עזה והכניסה לרכבים פרטיים אסורה. בג'יהאד האיסלאמי אמרו הערב כי מטח הפצמ"רים בשבוע שעבר לא היווה תגובה לפיצוץ המנהרה: "התגובה עוד לא יצאה אל הפועל. התגובה תבוא בזמן ובמקום המתאימים". במקביל, הערב זוהה שיגור לעבר שטח פתוח ברמת הגולן. ככל הנראה מדובר בזליגת ירי מהלחימה הפנימית בסוריה ואין נפגעים או נזק.

 

עם זאת, חקלאים הורשו להיכנס בתיאום עם הצבא כל זאת בשל פעילות צבאית רחבה באזור. כמו כן מורגשת תנועה ערה של כוחות צבא באזור. למרות זאת אין הנחיות מיוחדות לתושבים והחיים בישובי האזור מתנהלים כסדרם. מאז פיצוץ המנהרה ב-30 באוקטובר, צה"ל הגביר את ההיערכות הכוחות מחשש לתגובה אולם ההיערכות הצטמצמה בהדרגה. בימים האחרונים שוב גברה ההיערכות בעקבות בפעילות הצבאית שהתחדשה באזור בימים האחרונים.

 

מחסום באחד הכבישים ליד גבול הרצועה, היום (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
מחסום באחד הכבישים ליד גבול הרצועה, היום(צילום: בראל אפרים)

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)
 

ראש מועצת אשכול, גדי ירקוני, כתב בסוף השבוע האחרון לתושבים: "אנו מודעים לכך שככל שתתקדם בניית המכשול, יש סבירות שיתגלו מנהרות בשטחנו". מסר זה הועבר לתושבים לאחר פגישתו של ירקוני בשבוע שעבר עם חבר הקבינט ושר החינוך נפתלי בנט.

 

הפיצוץ והאיום בתגובה

 ב-30 באוקטובר פוצץ צה"ל מנהרת טרור שהייתה בשלבי בנייה ואותרה בשטח ישראל סמוך לגדר המערכת בגבול רצועת עזה במרחב חאן יונס. בצה"ל אמרו כי עקבו במשך תקופה אחר בניית המנהרה, שעוד לא הייתה מוכנה לפעולה, וכי זו "הפרה בוטה של ריבונות ישראלית שלא נאפשרהּ".

 

בפיצוץ המנהרה נהרגו שבעה פלסטינים, בהם מפקד חטיבה בג'יהאד האיסלאמי וסגנו. כמו כן נהרג מפקד ביחידת עילית של חמאס שהגיע בכוח חילוץ. עוד 11 נפצעו. לפי הערכות הן בישראל והן ברצועה, את המנהרה בנו פעילי הג'יהאד האיסלאמי - ארגון הטרור הפרו-איראני והגדול ברצועה אחרי חמאס. ארבעה הרוגים נמנים עם הזרוע הצבאית של הארגון, בהם מפקד החטיבה, סגנו ושני פעילים נוספים. הרוגים נוספים היו מהזרוע הצבאית של חמאס, מרואן אל-ארא ומיסבאח שבייר, אחד מהם הוא מחבל מיחידת העילית "הנוחבה".

 

חילוץ הגופות של הפלסטינים שנהרגו בפיצוץ המנהרה ()
חילוץ הגופות של הפלסטינים שנהרגו בפיצוץ המנהרה

הג'יהאד האיסלאמי לא קיבל אחריות רשמית לחפירת המנהרה אך איים אז כי הוא "בוחן את האפשרויות לתגובה על ההסלמה והתקופנות הישראלית. זו הכרזת מלחמה מצד ישראל". דובר הג'יהאד האיסלאמי דאוד שיהאב מסר אז, מבלי לקחת אחריות רשמית על בניית המנהרה, כי "המנהרה הזאת היא חלק ממדיניות ההרתעה להגן על העם הפלסטיני. לא נהסס להגן על אדמתנו. התקיפה הישראלית שפגעה בקבוצה של לוחמים ואזרחים היא הסלמה מסוכנת ותוקפנות, וניסיון חדש לערבב את הקלפים. אנחנו בוחנים את כל האפשרויות כדי לא לאבד את האפשרות להגיב על התוקפנות הזאת".

 

צה"ל תגבר את כוחותיו בעקבות המתיחות אחרי פיצוץ המנהרה  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צה"ל תגבר את כוחותיו בעקבות המתיחות אחרי פיצוץ המנהרה (צילום: AFP)

 
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מנהיג חמאס, איסמעיל הנייה, נשא דברים בהלוויית אנשי הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי שנהרגו בפיצוץ המנהרה. "התגובה שלנו לטבח הזה תהיה להמשיך במאמצים להשיב את האחדות הלאומית", אמר אז הנייה, שהתייחס בדבריו לפיוס בין חמאס לפתח.

 

בעקבות המתיחות, צה"ל הציב סוללות כיפת ברזל מחשש לירי רקטות ומצרים נכנסה לתמונה כדי לנסות ולהרגיע את המצב. בכירים מצריים שוחחו עם עמיתיהם הישראלים והפלסטינים בעזה כדי שלא להיגרר להסלמה

 

המנהרה שפוצצה הייתה כשני ק"מ מקיבוץ כיסופים, באזור שבו טרם הוקם המכשול החדש ולא צפוי להיבנות בו כזה בזמן הקרוב. המנהרה נחשפה באמצעות טכנולוגיה חדשה שפותחה לאחרונה ולראשונה חשפה מנהרה חודרת באופן הזה. בצה"ל לא מסרו אז על האמצעים הטכנולוגיים שאפשרו את גילוי המנהרה ורק ציינו כי "זו הצלחה מבצעית של יכולות שהתחלנו להפעיל לאחר צוק איתן. פעלנו בשטחנו בזמן שהצד השני מפר את הריבונות שלנו, כך שאין פה דילמה".

 

למנהרה לא היה פתח יציאה בישראל, ולפי הערכות בצה"ל היא לא יועדה לפיגוע מיידי. "הפעולה שלנו הייתה הגנתית, בשטחנו, ואם תהיה תקיפת תגובה היא תיענה כפי שאנו יודעים לענות במצבים האלה", אמר אז דובר צה"ל, "אנו ערוכים ואף שיפרנו את רמת המוכנות לכל מצב אך פנינו אינם להסלמה. הפיצוץ היה מתוך רצון לקטוע את המנהרה".

 

 

 

.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
מחסום בכביש ליד גבול הרצועה
צילום: בראל אפרים
מומלצים