סערה בדיון על חוק ההמלצות: "התנהלות שמזכירה משפחות פשע"
האופוזיציה הציגה בוועדת הפנים של הכנסת התנגדויות ליוזמה שתמנע מהמשטרה לפרסם קיום תשתית ראייתית בחקירות נתניהו: "החוק הזה הוא שיבוש חקירה". ייתכן שההצבעות על החוק בקריאה שנייה ושלישית יידחו כי חברי קואליציה נמצאים בפורום סבן בארה"ב ולא בטוח שיהיה לה רוב
בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת התקיים הבוקר (יום ה') דיון סוער בחוק ההמלצות לקראת המשך הליך ההצבעה: השבוע הוא עבר בקריאה ראשונה, ולקראת ההצבעות בקריאה שנייה ושלישית הציגה האופוזיציה את התנגדויותיה בדיון מיוחד בוועדה. מכיוון שחברי קואליציה ישהו בשבוע הבא בכנס סבן בוושינגטון, ולא יהיה לה רוב להעביר את החוק, ככל הנראה יידחו ההצבעות שתוכננו ליום שני הקרוב. טרם נמסרה הודעה רשמית על דחייה.
ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני) תקפה את יו"ר הוועדה ויוזם החוק, ח"כ דודי אמסלם (הליכוד), על הקידום האגרסיבי של ההצעה ברקע חקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמרה: "ההתנהלות כאן מזכירה משפחות פשע. הבריונות שלכם".
ח"כ אמסלם: "אני מבקש שתחזרי בך. זה חמור מאוד".
ח"כ כהן פארן: "אני מדברת על ההתנהלות. אני לא אומרת שאתה ראש ארגון פשיעה".
ח"כ אמסלם: "אני אפנה לוועדת האתיקה".
ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) תקף גם הוא את אמסלם: "אתה פשוט שליח. אדוני השליח, אתה רץ ואני לא בטוח שיש לך חיילים אחריך. חברי סיעות מהקואליציה פונים אליי ומבקשים שאקזז אותם כי הם לא רוצים לקחת חלק בבושה הזאת. החלטנו שלא לתת קיזוזים ושהחוק לא יעלה בשבוע הבא. מראש כוונת החוק הייתה שיבוש הליך חקירה, לכן החוק הזה הוא לא פחות משיתוף פעולה פלילי".
הוא התייחס לבקשה של ח"כ בגין בגין (הליכוד) שהחוק לא יחול על חקירות מתנהלות, מה שהיה מסיר את ההנחה שלפיה מדובר בחוק פרסונלי שנתפר עבור נתניהו: "הייתה פה אמירה שנאמרה בקול חלוש על ידי אדם שביקש ממך בקשה קטנה, ואתה קפצת כנשוך נחש כי הבנת שאתה לא יכול ללכת עם הקו הזה".
החוק מעורר המחלוקת, שאותו מקדם ח"כ דוד ביטן עם ח"כ אמסלם, ימנע מהמשטרה לפרסם את קיומה של תשתית ראייתית בסיום חקירות של אישי ציבור, גם באלה, כמובן, של ראש הממשלה נתניהו. בתחילת הדיון אמר ח"כ אמסלם: "הפרקליטות סוגרת כ-80 אחוז מהתיקים שהמשטרה ממליצה בהם על תשתית ראייתית. הבסיס של החוק הוא רמיסת הזכויות של יותר מעשרת אלפים איש. עם החוק היועמ"ש יוכל לקבל המלצות בכל תיק שהוא רוצה, אבל אסור יהיה לפרסם כי זה פוגע בזכויות יסוד".
ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני) פנה לח"כ אמסלם ואמר: "אתם מצליחים בכנסת הזאת לשבור את כל השיאים של פגיעה בדמוקרטיה הישראלית. אתם משחיתים את יסודותיה של מדינת ישראל. אתם מטילים פחד על המדליפים. אין תקשורת בלי הדלפות. סיפורים גדולים ומכריעים בהיסטוריה של מדינת ישראל לא היו רואים אור אם לא היו הדלפות. אתה לא יכול למנוע מהתקשורת לעשות את עבודתה. יבואו עוד חוקים, כי הם לא יסתיימו פה. אני אומר לך: תעצור את זה, תבטל, תוותר, תחכה, תחזור בעוד שנה, תן לסיטואציה הנוכחית לרדת מסדר היום, ואז ניגש לזה מחדש".
ח"כ לאה פדידה (המחנה הציוני) הוסיפה: "זה פשע בחסות החוק. אי אפשר להתעלם מתזמון החוק. לא רוצים להקשיב לפרקליטות ולמשטרה. זה חוק בשליחות הבוס. זה מזכיר משטרים אפלים, רפובליקת בננות, העיקר שיצליחו להגן על ראש הממשלה".
ח"כ מוסי רז (מרצ) אמר בדיון: "אני רואה את הפאניקה. לא במקרה מקיימים ישיבה ביום חמישי, לא במקרה מחוקקים חקיקת בזק. כי זה הרי חוק כזה שהוא פשוט אור לגויים. רק דבר אחד חסר לו כדי להיות חוק שתפור למידתו של ראש הממשלה בלבד - מידת הנעליים שלו. ואז נראה את הדאגה הגדולה לזכויות האדם של הקואליציה". חברתו לסיעה תמר זנדברג הוסיפה: "מדובר בחוק בזוי ומושחת, עם עיתוי בזוי ומושחת, שנועד להגן על ראש ממשלה בזוי ומושחת. כבר אין באמת שאלה אם נתניהו מנהל את ענייני המדינה לפי האינטרס ההישרדותי האישי שלו - זה ברור כשמש".
התנגדות הושמעה גם מכיוונו של תת-ניצב ערן קמין, ראש חטיבת החקירות באגף החקירות והמודיעין: "זו הצעת חוק רעה מאוד. הצעת החוק אומרת שאני נדרש להעביר את סיכום החיקרה ללא שורה תחתונה. הצעת החוק תפגע בחקירות של ראשי ארגון פשיעה ומכתימה את ציבור החוקרים בכך שהיא אומרת - אתם צפויים לשנת מאסר כי כל מה שעשיתם הוא להגיע לחקר האמת".
מאמץ לסיים את החקירה לפני החוק
החוק צפוי להיכנס לתוקף כשבועיים אחרי ההצבעות, ולפיכך נמצאים חוקרי המשטרה בתיק 1000 (פרשת המתנות) של ראש הממשלה במרוץ נגד הזמן לסיים את עבודתם בהקדם ולהעביר את התיק לפרקליטות לפני שהחוק ייכנס לתוקפו. "לא נשאר לנו הרבה", אמרו גורמים המעורים בתיק.
לקראת ההצבעות פרסם היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, חוות דעת הנוגעת לשאלה אם אלה הנמצאים בחקירה משטרתית מנועים מלהשתתף בהצבעה בגלל ניגוד עניינים. חוות הדעת ניתנה בתגובה לפניית התנועה לאיכות השלטון, ונכתב בה: "משבאנו לבחון את הדברים מצאנו כי ראש הממשלה והשר חיים כץ, הנזכרים בפנייתך, לא השתתפו בהצבעה על הצעת החוק בקריאה הראשונה, ולדבריו של יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, הם גם לא נלקחים בחשבון על ידו לצורך ההצבעות בקריאה השנייה והשלישית ולא יטלו בהן חלק".
כמו כן עתרה התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ נגד חוק ההמלצות, והיא מבקשת להעביר את הדיון מוועדת הפנים שבראשות ח"כ אמסלם לוועדת חוקה. התנועה מבקשת לבטל את הקריאה הראשונה של הצעת החוק וטוענת שאמסלם עשה שימוש פסול בכוחו וקידם שיקולים פוליטיים ואישיים.