הרבה יותר עתיק: קבר ישו בירושלים נחפר
ממחקר שיופיע בשער "נשיונל ג'אוגרפיק" עולה כי המונומנט בכנסיית הקבר נבנה 700 שנה לפני הערכת החוקרים עד כה. ישו באמת נטמן שם?
השיפוץ ההיסטורי והמחקר שנערך לאחריו גילו - קבר ישו עתיק ב-700 שנה מהערכת החוקרים עד כה. סודות כנסיית הקבר בירושלים, שעל פי האמונה הנוצרית היא מקום קבורתו של ישו, נחשפו בעקבות בדיקות מדעיות חדשות. כתב רשת NBC האמריקנית קיר סימונס ביקר במקום אחרי החשיפה החדשה. צפו בקטע מכתבתו.
הממצאים החדשים אמנם מחזקים את ההערכה שנבנה מונומנט נוצרי במקום כ-300 שנה אחרי מותו של ישו, אבל אין עדיין שום הוכחה מדעית שישו אכן נטמן בכנסיית הקבר, כפי שמאמינים הנוצרים.
כנסיית הקבר סבלה מפגיעות מכוונות, שריפות ורעידות אדמה במשך שנים ונחרבה לחלוטין בשנת 1009. הרומאים זיהו קבר אבן גיר מקודש בתוך הכנסייה כמקום קבורתו של ישו כבר לפני 1,700 שנה – כ-300 שנה אחרי מות ישו. אבל עקב הרס הכנסייה לפני מעט יותר מאלף שנה בהוראת החליף אל-חאכם, מדענים התקשו לאשר זאת.
כעת, ממחקר חדש שיפורסם בשער הגיליון הבא של המגזין הבינלאומי "נשיונל ג'אוגרפיק" ושתוכנית המבוססת על פרטיו תשודר בישראל ב-25 בדצמבר (חג המולד), עולה כי הקבר כמעט בן 1,700 שנה. עד כה הסברה במחקר הייתה שהקבר כבן 1,000 שנה בלבד, ומתוארך לתקופה הצלבנית.
המחקר, שנעשה על ידי אוניברסיטה באתונה, לא מביא עדויות חותכות שישו אכן קבור במקום זה, אבל הוא מחזק את ההערכה ההיסטורית שלפיה הרומאים בנו מונומנט באתר בערך 300 שנה אחרי מותו. כריסטין קומי, עורכת הארכיאולוגיה והפלאונתולוגיה של "נשיונל ג'אוגרפיק", כתבה כי "היה בלתי אפשרי ארכיאולוגית לומר שהקבר הוא מקום הקבורה של ישו, שלפי הברית החדשה נצלב בירושלים בשנת 30 או 33 לספירה".
עם זאת, היא ציינה כי "הממצאים מראים כי הבנייה המקורית של מתחם הקבר נעשתה בתקופת קונסטנטינוס, הקיסר הנוצרי הראשון של רומי". הארכיאולוג מרטין בידל אמר למגזין כי "התארוך מתאים במדויק למה שקונסטנטינוס עשה. זה די מדהים".
באוקטובר 2016 הקבר עצמו נפתח לראשונה מאז שנציגי קונסטנטינוס הגיעו לירושלים בשנת 325 בניסיון לאתר אותו. כוחותיו הצביעו לכאורה על מקדש רומי שנבנה 200 שנה קודם לכן. לפי ה"נשיונל ג'אוגרפיק", המקדש הרומי נהרס וחפירות מתחתיו חשפו קבר שנחצב במערה.
כשהקבר נפתח אשתקד, הקהילה הנוצרית ששולטת על הכנסייה אישרה לצוות העובדים רק 60 שעות לחפור בקודש הקודשים. המומחים עבדו יום ולילה כדי להגיע ללב הקבר ולחקור אותו. הכומר דיוויד גרנייר, מזכיר הכנסייה הקתולית בירושלים, אמר כי "מה שקרה כאן לפני 2,000 שנה שינה לחלוטין את ההיסטוריה של העולם. האפשרות לחפור לאבן שבה נקבר ישו - זה מעורר אושר".
לפני כחצי שנה הושלם השיפוץ ההיסטורי בכנסיית הקבר, שם לפי הנצרות ישו נמשח ונקבר לפני שקם לתחייה. הצוות עבד תשעת חודשים בכנסייה שברובע הנוצרי והתמקד בחיזוק ושימור "המזבח" - תא שבתוכו נמצא על פי האמונה מקום קבורתו של ישו. זו הייתה העבודה הראשונה מסוגה שנעשתה במתקן מאז 1810, אז שוקם המקום לאחר שריפה.