ההנחיה החדשה של המשטרה משגעת את הנהגים: "מי שישלם את הקנס - פראייר"
נהגים ושוטרים כאחד מעלים תהיות לגבי אכיפת ההנחיה החדשה, שנחשפה ב-ynet, האוסרת על הטיית ראש מכיוון הנסיעה בזמן נהיגה. הנהגים זועמים ואף סוברים כי מדובר בדרך "להגדיל את הקופה". "מה אם הסתכלתי על מוט ההילוכים?", תוהה נהג. שוטר: "ההוראה עדיין לא ברורה"
הן שוטרים והן נהגים לא יודעים איך להתייחס להנחיה החדשה של המשטרה - שאוסרת על הטיית ראש מכיוון הכביש במהלך נהיגה. "עדיין לא ברור לנו איך נאכוף את זה - אם נהג היטה ראשו למספר שניות - לתת לו דוח או לא?", תוהה שוטר באגף התנועה.
בהנחיה החדשה שפרסמה המשטרה לשוטרים, שפורסמה אמש (ה') לראשונה ב-ynet, נכתב כי "שוטר המבחין בנהג שרכבו בתנועה ואשר ראשו מוטה מטה וניכר כי מבטו אינו מופנה לדרך וכי הוא מתעסק בעניין שאיננו חלק מפעולת הנהיגה - ירשום לנהג דו"ח בגין נהיגה בחוסר זהירות. הקנס: 500 שקלים ו-6 נקודות". במשטרה אמרו כי השוטר לא חייב לראות טלפון נייד ברכב, שלנהגו הוא רושם את הדו"ח.
"אנחנו נתקלים הרבה בנהגים שמתעסקים בטלפון בזמן נהיגה, שהטלפון נמצא על הברכיים, בין המושבים או במושב ליד הנהג", מספר שוטר. "נהג שמתעסק עם הטלפון, גם כשהוא לא ביד, מבחינים בזה: גם בצורת הנהיגה, בדרך כלל הנהג מאט את נסיעתו, וגם אם זה בכביש מהיר ושחולפים על ידו מבחינים שהוא עסוק ולא רק בנהיגה. עד כה לתת דוח היינו צריכים לראות את הנהג מחזיק את הטלפון ביד בזמן הנהיגה אבל עכשיו אנחנו לא צריכים בכלל לראות את הטלפון - מספיקה הטיית ראש למטה. פה מבקשים מאיתנו לאכוף עבירה של הטיית ראש למטה. ההוראה עדיין לא ברורה לחלוטין ונצטרך ללמוד אותה".
מתנדב במשטרה אומר: "יכול להיות שההוראה החדשה תרתיע נהגים, אבל מה יקרה אם נהג מרכין ראש בגלל משהו אחר? או מרכין ראש מספר פעמים, בכל פעם לשבריר שנייה? זה יצדיק מתן דוח? ומה אם אין לנהג טלפון, או שהטלפון נמצא על הדשבורד, והוא הרכין ראש מסיבה אחרת? אני צופה הרבה כעס של נהגים על שוטרים שייתנו להם דוח כזה".
מכיוון הנהגים כבר נשמעים קולות של כעס, ויש שסוברים שההוראה החדשה נועדה להעשיר את קופת המדינה ולהוציא כסף מנהגים. "זה הזוי - גם אם אין לי טלפון אקבל דוח", אומר נהג. "מה אם הרכנתי ראש בגלל משהו שנפל לי לברכיים? מה אם הסתכלתי על מוט ההילוכים? מה אם רק נפל לי משהו על הרצפה? הרכנת ראש היא כמו שאני מנסה להחליף תחנה ברדיו או מרים את הסיגריות שנמצאות לצידי ולשנייה אני מסיט את ראשי. זו הוראה אבסורדית ולא ברורה. נחכה לראות מה יקרה כשדוח כזה יגיע לבית משפט, שיצטרך לקבוע אם הרכנת ראש לשנייה היא עבירה".
לימור, תושבת נשר בת 35, אומרת על ההנחיה החדשה: "זה כבר ממש מוגזם. ממש נכנסים לנו לתוך הנשמה וזה שולל לדעתי כמה זכויות. חשוב לעצור את הקטל בדרכים, אבל זה מוגזם - מחפשים את הנהג הנורמטיבי במקום את פורעי החוק בכביש".
משי, תושבת תל אביב בת 26, אומרת: "זה מוגזם בעליל. אני חושבת שזה לא משהו שאפשר באמת לוודא או לבדוק וזה פותח פרצה מטורפת לשוטרים לעשות כל העולה על רוחם. נורא קשה לבדוק באמת אם הנהג הסיט את מבטו או לא. אולי גירד לו האף? זו לא עילה לדוח. זה נשמע כמו עוד דרך להגדיל את הקופה מדוחות. זה ממש הזוי, ברור שאמא שנוסעת עם תינוק ברכב לידה תסיט מדי פעם את המבט. המשטרה מתנהלת בהיסטריה ולא רואה אותנו הנהגים".
עו"ד נחמי פיינבלט, שמייצג נאשמים בבית משפט לתעבורה ובעבר היה קצין משטרה ותובע משטרתי בתחום התעבורה והפלילים, אומר: "מדובר בעבירה מגוחכת ובלתי אכיפה. ההנחיה של אגף התנועה דורשת מהשוטר יכולת של קריאת מחשבות - האם הסטת המבט היתה לצורך נהיגה או לא? כל נהג שיקבל דוח יוכל לבקש להישפט ולטעון כי הסיט את מבטו כדי להסתכל על לוח המחוונים. מי שישלם את הקנס הוא פראייר. מדובר במתן כוח בלתי סביר לשוטר התנועה שעלול ליצור התעמרות מיותרת בנהגים".