אורטיקריה או סרפדת? לא חשוב השם, העיקר שהגירוד הבלתי נסבל ייפסק
אורטיקריה (סרפדת) לא גורמת רק לכאבים ולאי-נוחות קיצונית, אלא גם לדיכאון, חרדה ועייפות כרונית. איך מאבחנים ומה עושים כדי להתמודד עם המחלה? בדקנו
בחסות נוברטיס ישראל
מגרד לכם? סובלים מפריחה חוזרת ונשנית שמופיעה בלי סיבה הגיונית הנראית לעין? הייתם כבר אצל אינספור רופאים וניסיתם כל משחה ותרופה שאפשר לקנות או לרקוח? לדברי פרופ' שטגר, מנהל מכון האלרגיה בבית חולים קפלן, תסמינים אלה הם אופייניים לאורטיקריה כרונית, מחלת עור שתוקפת בכל רגע נתון 1% מהאוכלוסייה, ו-15%-20% מהאנשים יסבלו ממנה לפחות פעם אחת במהלך חייהם.
השם אורטיקריה (בעברית סרפדת או חרלת), מרמז על תופעות פיזיות שדומות לתגובה לצמח הסרפד. המחלה מתבטאת בפריחה עורית חמורה, בנגעים עוריים (בליטות אדומות גדולות על העור), בנפיחות (אנגיודמה), צריבה, כאב וגרד עזים. האורטיקריה עלולה להוביל לפגיעה משמעותית באיכות החיים כשדיכאון, חרדה, בדידות חברתית, עייפות כרונית ונדודי שינה, קושי בריכוז, דימוי עצמי נמוך ומגבלות על התפקוד היומיומי, מלווים את החולה ומשפיעים על מערכות היחסים שלו ועל יכולתו לעבוד ולכלכל את עצמו בצורה ראויה.
קראו עוד על ההתמודדות עם מחלת האורטיקריה
את האורטיקריה מסווגים בהתאם למשך הזמן שנמשכות התופעות:
• אורטיקריה אקוטית – נעלמת תוך שעות עד ימים ולכל היותר שישה שבועות. היא נגרמת לרוב בעקבות תגובה אלרגית או דלקתית.
• אורטיקריה כרונית – במקרה הזה מדובר בהתקפים חוזרים ונשנים, אשר משכם עולה על 6 שבועות. במרבית המקרים ההתפרצות ספונטנית ומקורה לא ידוע.
אורטיקריה אקוטית נפוצה יותר בקרב ילדים ומבוגרים צעירים, ואורטיקריה כרונית אצל נשים בגילאי 20-40. 50% מהסובלים יחוו שילוב של אורטיקריה ונפיחות (אנגיואדמה).
מהם התסמינים הקליניים של אורטיקריה?
נגעים עוריים אורטיקריים הם לבנים או אדומים. הם יכולים להופיע במשך דקות, שעות ויותר, צורתם עגולה, טבעתית או ככתם, וקוטרם נע בין מילימטרים בודדים לסנטימטרים. הנגעים העוריים יכולים להופיע בכל הגוף, וברוב המקרים הם מגרדים, מעקצצים ושורפים.
אנגיואדמה אורטיקרית – נפיחות תת-עורית עמוקה, מופיעה בעיקר בפנים, בידיים או באיבר המין, ולרוב מלווה בכאב עז.
מה גורם למחלה?
ההתפרצות היא תגובה אוטו-אימונית של הגוף, אבל סיבת ההתפרצות לא ידועה. לכן, ההתמקדות בטיפול בחולים צריכה להיות בניהול התסמינים ובהקלה עליהם. פרופ' שטגר מציין, כי לעיתים יש קשר בין דלקות כרונית או מחלות כרוניות אוטו-אימוניות להתפרצות של אורטיקריה.
מה גורם לנגעים העוריים האורטיקריים? שחרור של מתווכים כימיים כמו היסטמינים וציקוטינים מסויימים בגוף הנקראים תאי מאסט, מפעילים את המערכת העצבית וגורמים לדילול של כלי הדם ודליפת נוזלים אל תוך הרקמות הסמוכות, כשהביטוי של זה הוא בכתמי העור ונפיחות.
איך מאבחנים אורטיקריה?
פרופ' שטגר מסביר: "אין אבחנה מבדלת עבור אורטיקריה, ואבחון המחלה נעשה על-ידי ספירת דם, ובדיקות דם לשלילת מחלות וזיהומים. תגובה אלרגית לגורמים סביבתיים תישלל בעזרת אבחנה מקיפה. נחקור גורמי גירוי (טריגרים) שונים כמו חשיפה לקור, חום, מאמץ או מתח, ונראה אם יש להם השפעה על תדירות ההתקפים. אם ההתפרצויות האורטיקריות ממשיכות, תתקבל האבחנה של אורטיקריה כרונית ספונטנית".
הטיפול בתסמינים
הטיפול באורטיקריה כרונית ספונטנית הוא כאמור טיפול בתסמינים, במטרה להפחית את הנגעים העוריים ולהקל על הגרד והכאב. פרוטוקול הטיפול במחלה כולל שימוש באנטי-היסטמינים במינונים הולכים וגדלים, ולאחר מכן מעבר לתרופות המשפיעות על פעילות המערכת החיסונית. במקרים מסויימים יש גם שימוש לזמן קצר או ממושך בסטרואידים למרות שאינם נכללים בפרוטוקול הטיפולי.
טיפול זה מוגבל בזמן בגלל החשש להחלשת מערכת החיסון ותופעות לוואי אחרות של התרופות. לחולים שלא הגיבו לפרוטוקול הטיפול המקובל, מוצעים כיום טיפולים חדשים המקלים על התסמינים בצורה משמעותית ובעלי פרופיל בטיחותי מוכח. חשוב לפנות למומחה לאלרגיות או רופא עור המתמחה במחלה כדי לקבל אבחון מדויק ומידע רלוונטי נוסף.
בחסות נוברטיס ישראל