דיווח: ישראל שיגרה טילי קרקע-קרקע "יריחו" בתקיפה בסוריה
בלבנון טוענים כי בתקיפה בסוריה, שיוחסה לצה"ל, שוגרו שני טילי קרקע-קרקע. לפי הדיווח שני טילים נורו ואחד מהם יורט על ידי מערכת ההגנה האווירית הרוסית "פנציר S-1". מעולם לא דווח עד כה על שיגור טיל יריחו במסגרת מבצעית
בלבנון מדווחים על שיגור נדיר מאוד של טילי הקרקע-קרקע הישראלי "יריחו 1" בתקיפה בסוריה שיוחסה לצה"ל : גורמים רוסיים מסרו לרשת הלבנונית "אל-מיאדין", המזוהה עם חיזבאללה, כי מערכת ההגנה האווירית ברוסיה יירטה הלילה (יום שבת) טיל קרקע-קרקע מדגם "יריחו 1", שכוון לעבר מחסני אמצעי לחימה השייכים לצבא אסד.
התקיפה שאחרי ההדלפה: לטפל בבסיס האיראני לפני שיאויש / רון בן ישי
לפי הדיווח, שני טילי "יריחו 1" שוגרו, ואחד מהם יורט. לפי הגורמים הרוסיים, מערכת ההגנה האווירית הרוסית "פנציר S-1", שהוצבה כדי להגן על האתרים שבהם נמצאים אנשי צבא רוסים מפני איום אפשרי, היא שיירטה את אחד מטילי היריחו.
כבר הבוקר טענה הטלוויזיה הסורית הרשמית כי נעשה שימוש בטיל קרקע-קרקע בתקיפה החריגה: "האויב הישראלי שיגר בשעה 00:30 לפנות בוקר טילי קרקע קרקע לעבר אחד מהמוצבים הצבאיים בפרברי דמשק. מערכות ההגנה האווירית הגיבו והשמידו שתי מטרות. ההתקפה הבוטה גרמה לנזקים באתר המדובר". גם בתקיפה שאירעה בדצמבר אשתקד טענו הסורים כי ישראל שיגרה טיל קרקע-קרקע, אך אז לא נטען שמדובר בטיל מסוג "יריחו".
על פי פרסומים זרים הטיל נמצא בארסנל הישראלי כבר עשרות שנים, מאז שנות ה-60 של המאה הקודמת, אך עד כה מעולם לא דווח על שיגור טיל כזה במסגרת מבצעית. טיל "יריחו 1" נחשב לטיל קרקע-קרקע מיושן לטווח קצר, ואילו טיל "יריחו 3" המשודרג יכול לפי פרסומים זרים לשאת נשק גרעיני.
בעקבות הדיווחים על אודות התקיפה בסוריה אמש ייתכן שאיראן תנסה למצוא דרכים אחרות להתבסס בסוריה. זו אחת ההערכות שנשמעו בסוף השבוע, בעקבות התקיפה החריגה שיוחסה לישראל בלילה שבין שישי לשבת, במהלכה הותקף מהאוויר בסיס צבאי שנמצא בשלבי בנייה מתקדמים עבור הצבא האיראני, דרומית לדמשק.
אחת האפשרויות העומדות בפני האיראנים היא לנסות ולהתבסס בתוך האוכלוסייה, ולא בבסיסים סגורים ומבודדים יחסית, כמו זה שהותקף הלילה, כמה עשרות ק"מ מהגבול ברמת הגולן. המודל שאיראן עשויה לבחון הוא היטמעות בתוך אוכלוסייה, בדומה למוקדי הכוח במאות כפרים בדרום לבנון שהקים חיזבאללה - או כמו מרכזי הפיקוד, השיגור והפעלת הכוחות של הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה, מתוך הנחה שישראל תחשוש לתקוף בסיס איראני מעין זה, כדי לא לפגוע בבלתי מעורבים. יחד עם זאת, הדעת נותנת כי בטהרן יחשבו פעמיים לפני שיילכו על כיוון זה, מאחר שחלק גדול מהאוכלוסייה בסוריה עלולה להיות עוינת מבחינתם.
לפי הדיווחים, הבסיס שהותקף יועד לשמש כוחות צבא יבשתיים של איראן, במרחק של תמרון מהגבול עם ישראל, והיה בשלבי הקמה מתקדמים, אך טרם אוכלס. יש לציין שכמעט יממה לאחר התקיפה יוצאת הדופן ביחס לעשרות תקיפות קודמות שיוחסו לישראל, שכללו בעיקר משלוחי נשק מתקדם לחיזבאללה או מתקנים לפיתוח אמצעי לחימה השייכים לסוריה, רוסיה לא הגיבה לאירוע החריג.
רק לפני שבועיים התייחס שר הביטחון אביגדור ליברמן בתדרוך לכתבים לאותו בסיס ואמר: "אנחנו שקופים וברורים לכולם, גם לשתי המעצמות ולשחקני האזור. לא צריך שום הבנות. לא נאפשר לאיראן להתבסס בסוריה. לגבי הבסיס שפורסם עליו ליד דמשק - מדובר בבסיס סורי שעובר שיפוצים ללא נוכחות איראנית". בנאום שנשא יממה לפני התקיפה לכאורה ופורסם הערב אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "לא נאפשר לאיראן להתבצר צבאית בסוריה".
ניתן להעריך שאחת ממטרות התקיפה, הגם שהערך המבצעי שלה היה כנראה נמוך, הייתה לאותת לאיראנים שאם יחשבו לאכלס כוחות בסוריה, הם יידעו שהם מסתכנים בפגיעה בכוחותיהם. אם אכן ישראל עומדת מאחורי התקיפה, ניתן להסיק שסומן קו אדום בפעולה הלילה, במעשה ולא רק בהצהרה - אבל סביר שהאיראנים לא יפסיקו במאמצים שלהם להתבסס בסוריה ולא ייכנעו על מנת לממש את תכניתם ליצור המשך לנעשה בלבנון עם חיזבאללה, רק על אדמת סוריה.
בימים הקרובים אמור להגיע ראש אמ"ן לוושינגטון כדי לדון בדאגה הישראלית מהתבססות איראן בסוריה. בישראל מוטרדים מכך שהאמריקאים אינם שמים בעדיפות גבוהה מספיק את ההתבססות האיראנית בסוריה ואינם רואים את פוטנציאל ההסלמה שהיא טומנת בחובה.