340 הדחות והוצאות להורג. מאחורי הטירוף של קים
טיהורים בגלל חשש מהפיכה, הוצאות ענק על פסלים וזיקוקים, פולחן האישיות שהתחיל כשהוציא להורג את דודו והתלות בנשק גרעיני כדי לא ללכת בדרכם של קדאפי וסדאם. על השלטון האכזרי של קים ג'ונג און
שבעה יועצים בכירים ליוו ביום קפוא בדצמבר 2011 את קים ג'ונג און, אז השליט החדש של צפון קוריאה, בטקס ההלוויה של אביו קים ג'ונג איל בפיונגיאנג. שש שנים אחרי, אף אחד מהם לא שרד במשטר האכזר של הרודן הצעיר.
באוקטובר האחרון הדיח קים ג'ונג און את שני היועצים האחרונים שנשארו מתקופת אביו – שני גברים בשנות ה-90 לחייהם. במקומם הוא קידם את אחותו הצעירה לפוליטבורו, המועצה העליונה שמקבלת את ההחלטות החשובות במדינה המבודדת בעולם.
לפי המכון לאסטרטגיית ביטחון לאומי בדרום קוריאה, בשש השנים שבהן שולט קים בצפון קוריאה הודחו מהממשל 340 איש – חלקם הוצאו להורג. קים הוציא להורג שני בכירים שחשש שיאיימו על שלטונו ומעוניינים לבצע הפיכה.
אחותו הצעירה, קים יו ג'ונג, היא היחידה במשטר עם קרבת דם לרודן. "הוא הדיח מפקדים ובכירים רבים בקלות רבה ורצח חלק מהם באכזריות, מה שגורם לך לתהות אם הוא שפוי", אומר לי סאנג קון, פרשן מסיאול לענייני צפון קוריאה. "אבל זאת הדרך ההיסטורית שתגרום לו לשלוט הרבה זמן".
קים בן ה-33, אחד המנהיגים הצעירים בעולם, מפחיד מדינות רבות בגלל התנהלות תוקפנית ובלתי צפויה. אחרי שיגור טיל בשבוע שעבר הוא הכריז שצפון קוריאה הפכה למדינה גרעינית, עם טילים שיכולים להגיע לכל ארה"ב. חיזוק הצבא והיכולות הגרעיניות של ארצו היא אחת הדרכים שלו לאחד את הצפון קוריאנים סביבו. שתי הדרכים האחרות: רפורמות בכלכלה ופולחן אישיות עצום.
תקציב הזיקוקים: 26.8 מיליון דולר
קים החליף את אביו בשלטון בדצמבר 2011. הנתונים של המכון לאסטרטגיית ביטחון לאומי בדרום קוריאה מראים שעד דצמבר 2016 הוא הוציא 300 מיליון דולר על 29 ניסויים גרעיניים וניסויי טילים, 180 מיליון דולר על בניית 460 אנדרטאות ופסלים שמפארים את השושלת המשפחתית ומיליארד דולר לכל היותר על הקונגרס המפלגתי ב-2016 – כולל 26.8 מיליון דולר רק על זיקוקים.
הרודן הצעיר ירש מאביו כלכלה קורסת אחרי נפילת ברית המועצות, שגרמה לשלושה מיליון תושבים למות מרעב. האב קים ג'ונג איל השתמש בהבטחות של פירוק מגרעין כדי לקבל סיוע. בפברואר 2012 נראה שקים ג'ונג און הולך בדרכו, ואמר שיקפיא את תוכנית הגרעין בתמורה לאוכל וסיוע מארה"ב. כמה שבועות בלבד חלפו עד ששינה את דרכו – והבטיח שארצו תשגר טילים ארוכי טווח.
פוטין: "קים ייתן לאזרחים לאכול דשא לפני שיוותר על הגרעין"
להשקפתו של קים סדאם חוסיין בעיראק ומועמר קדאפי בלוב נחלשו קשות בגלל שלא היה להם נשק גרעיני. "ההיסטוריה מוכיחה שכוח הרתעה גרעיני היא החרב החזקה ביותר נגד התוקפנות של הזרים המתוסכלים", כתבה סוכנות הידיעות הממלכתית בינואר 2016. צפון קוריאה, שמרגישה מאוימת, מאמינה שהיא זקוקה להתרעה גרעינית, וקים חושש שאם לא יהיה לו נשק גרעיני גורלו יהיה לזהה לגורלו של קדאפי.
צפון קוריאה מוציאה קרוב לרבע מהתמ"ג שלה על ביטחון: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שקים ג'ונג און ייתן לאזרחיו "לאכול דשא" לפני שיוותר על תוכנית הגרעין שלו. אך עם עבר של אזרחים שגוועים ברעב קים רוצה גם להביא לצפון קוריאנים שפע ושגשוג, בטח לנוכח סנקציות חריפות של הקהילה הבינלאומית בגלל תוכנית הגרעין.
קים הבטיח לעם: "לא תצטרכו 'להדק את החגורה'"
ב-2012, זמן קצר אחרי שעלה לשלטון, קים ניסה לחקות את הרפורמות שעשתה סין בשנות השמונים. החקלאים קיבלו אישור לשמור את רוב התוצרת החקלאית. עסקים בבעלות המדינה קיבלו אשראי לקנות ולמכור במחירי שוק, וסמכות להעסיק ולפטר עובדים ללא התערבות המדינה. עסקים פרטיים קיבלו תמריצים להשקיע בפרויקטים ממלכתיים. קים גם התחיל "להעלים עין" בנוגע לפעילות בשוק האפור.
באפריל באותה שנה פנה קים בקולו לאומה – הפעם הראשונה ב-17 שנה שהצפון קוריאנים זכו לשמוע את קול המנהיג שלהם. "למפלגה יש נחישות איתנה להבטיח שהעם לא יצטרך שוב 'להדק את החגורה'", אמר המנהיג. מחוץ לצפון קוריאה היו שקיוו שהרפורמות מאותתות על פתיחות פוליטית, שתקרב את צפון קוריאה לעולם החופשי. המשך פיתוח תוכניות הטילים והגרעין הראה שמדובר בתקוות שווא.
אחד הבכירים שליוו את קים ג'ונג און בהלוויית אביו היה רי יונג הו, שהיה רמטכ"ל צפון קוריאה. קים הדיח אותו ביולי 2012. אחר כך מסרו גורמי מודיעין בדרום קוריאה שהוא הוצא להורג. הבכיר השני שליווה את קים באותו יום קר בפיונגיאנג והוצא להורג היה ג'אנג סונג תאק.
ג'אנג היה דודו של קים. הוא היה נשוי לאחותו של קים ג'ונג איל, היה שליח מיוחד לסין ונחשב לאחד הבכירים ביותר בשלטון בפיונגיאנג. בדצמבר 2013 הוא סולק מהפוליטפבורו והואשם בניסיון ההפיכה.
"ג'אנג חלם חלום טיפשי", כתבה התקשורת הממלכתית, והוסיפה שג'אנג קיווה שרפורמות כלכליות שהוא מקדם יעזרו לו "לקבל הכרה ממדינות זרות". ג'אנג נורה "עשרות פעמים" על ידי מרגמות ושרידי גופתו נשרפו. זו הייתה הנקודה שבה התחיל קים לחזק את פולחן האישיות סביבו.
ביום שבו נחשפה הוצאתו להורג של ג'אנג פורסם בעיתון יומי בבעלות המדינה שיר הערצה לקים בשם "לא מכירים דבר מלבדך". בשנה שלאחר מכן הורה הרודן שתוכנית הלימודים תתמקד בהאדרתו, ושספרי הלימודים יכללו תמונות של נשק גרעיני וטילים.
1,200 שירים וסיפורים על המנהיג הנערץ
ההערצה לקים הגיעה לשיאה בשנה שעברה, כשהתמקדה בתרבות הפופ והנוער: "מורנבונג", להקת בנות צפון קוריאנית שקים בחר את חברותיה, ערכה סיבוב הופעות שבו קראה לאזרחים להיות נאמנים למנהיג. בנוסף פרסמה ועדה של צעירים צפון קוריאנים כ-1,200 שירים וסיפורים על קים.
קים ג'ונג און רוצה להיזכר כמנהיג שהביא לצפון קוריאה שפע כלכלי, אחרי הרעב בתקופת אביו. "הוא קושר את הלגיטימיות שלו בשיפור המצב הכלכלי במדינה", אומר ג'ון דלורי מאוניברסיטת יונסיי בסיאול. "הוא רוצה להפוך ל'דיקטטור של פיתוח'".
בשל הרצון הזה כמעט חצי מהופעותיו הפומביות של קים ב-2015 היו באירועים כלכליים. רק השנה, כשארצו שכללה את הארסנל שלה והביאה את המתיחות עם ארה"ב לשיא, חזר הרודן להופיע בעיקר באירועים צבאיים.