ועידה פסימית על המזרח התיכון: "אין תקווה"
מנהיגים, שרים ואנשי עסקים מ-45 מדינות הגיעו לוועידה באיטליה על המצב במזרח התיכון - שהייתה עגמומית למדי. כשסעודיה ואיראן המשיכו בחילופי האשמות, וקטאר הציגה תמונת מצב קודרת שבה "אין חוכמה באזור", ניסו המשתתפים להתנחם בניצחונות על דאעש - אבל הזהירו שהטרור יימשך
שר החוץ של קטאר, מוחמד עבד א-רחמן אל ת'אני, התייחס לעגמומיות בוועידה וקונן על "היעדר החוכמה" באזור. הוא אמר כי עבור תושבי המזרח התיכון "אין תקווה" ששנים ארוכות של סכסוכים וטלטלות יגיעו לקיצן. "אולי הצגתי תמונה קודרת, אבל היא קודרת יותר ממה שהסברתי", אמר שר החוץ של קטאר, שסובלת מבידוד כלכלי מצד שכנותיה הערביות שמאשימות אותה בתמיכה בטרור.
קטאר הכחישה את ההאשמות שהמשבר גרם למדינה הקטנה והעשירה להתקרב לאיראן השיעית, יריבתה הגדולה של סעודיה הסונית. גם שרי החוץ של סעודיה ואיראן הגיעו לוועידה באיטליה.
"מאז 1979 האיראנים הצליחו לברוח מרצח באזור שלנו, וזה חייב להפסיק", אמר שר החוץ הסעודי עדל אל-ג'ובייר והאשים את טהרן באחריות לרצח במזרח התיכון, ובהתערבות בנעשה במדינות ערב – בין השאר בסוריה, בלבנון ובתימן.
יום קודם, על אותה במה, האשים שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף את סעודיה בהצבת מכשולים שיביאו להפסקת אש בסוריה, ב"חניקתה של קטאר", בהחלשתה של לבנון ובתמיכה בדאעש. זריף גם דחה את הטענות שטהרן מתערבת בענייני המדינות השכנות, והתעלם מהקריאות שהיא צריכה להפסיק לתמוך בארגוני טרור, כמו חיזבאללה בלבנון.
הנואמים שניסו להתמקד בצד החיובי דיברו על התבוסות שסופג דאעש, שבשנים האחרונות שלט על מיליונים בסוריה ובעיראק – וכעת מחזיר בשטחים קטנים אחרי חודשים של קרבות קשים. עם זאת הזהירו הנואמים שלא יהיה פשוט לחסל לחלוטין את הארגון הג'יהאדיסטי.
"הוא הובס ככוח צבאי בשטח, אבל צפוי לחזור לערים כדי להשליט הרס וטרור", אמר אחמד אבו אל-רייט, מזכ"ל הליגה הערבית, והעריך שארגון הטרור יהיה בשטח בעשור הקרוב. שר החוץ של עיראק קרא לעולם להתאחד כדי לשקם את ארצו כפי שהקואליציה הבינלאומית איחדה כוחות במלחמה בדאעש.
"העולם חייב לנו את זה", אמר איברהים אל-ג'עפרי. "ההרס הרב דורש שיקום רב. מוסול היא בכלל לא מה שהייתה קודם. היא הייתה יפהפייה. הייתה בה באוניברסיטה. עכשיו יש רק הריסות".
שבוע אחרי הפיגוע הקשה בתולדות מצרים שבו נרצחו יותר מ-300 בני אדם אמר שר החוץ המצרי, סאמח שוקרי, שלוחמי דאעש שנמלטים מסוריה ומעיראק הגיעו לארצו. בין הנאומים על המלחמה והכאוס דיברו המשתתפים, גם אם מעט, על המאמצים הדיפלומטיים להביא שלום לאזור.
"בתקופה שיש כל כך הרבה גורמים למתח וכל כך הרבה אסונות הומניטריים יש גם מעט דיפלומטיה", אמר רוברט מאלי, סגן נשיא "ארגון המשברים הבינלאומיים". כאילו כדי לחזק את טענתו לא הגיע לכנס אף נציג מהבית הלבן, מה שלדעת חלק מבאי הכנס משקף את הרצון של דונלד טראמפ להתרחק מהצרות באזור. בשנה שעברה הגיע לוועידה ג'ון קרי, שהיה מזכיר המדינה של ברק אובמה.