שתף קטע נבחר
 

הערב סופר-מון: הירח גדול ובהיר מהרגיל

הערב עם שקיעת החמה הרימו את העיניים לשמיים וצפו בירח הזורח שיהיה גדול ב-7% מהרגיל

ירח מלא הוא אמנם מחזה שכיח המתרחש בכל אמצע חודש עברי, אולם היום (א') עם שקיעת החמה מומלץ להרים את העיניים לשמיים. הערב תתרחש תופעת הסופר-מון - ירח מלא וגדול בכ-7% מהרגיל. בנוסף הירח יהיה בהיר ב-14% מהרגיל.

 

מהי תופעת הסופר-מון

מסלולו החודשי של הירח סביב כדור הארץ הוא מסלול אליפטי ולא מעגל מושלם. במהלך החודש משתנה מרחקו של הירח מאיתנו בהפרש של כ-50,000 קילומטרים, בין כ-356,000 לכ-406,000 קילומטרים, מה שמביא לך שגודלו הזוויתי משתנה. בנובמבר אשתקד היה הירח במרחק הכי קרוב לכדור הארץ מאז 1948 ואז גודלו היה 8% יותר מהממוצע.

 

הסופר-מון בנובמבר 2016    (רויטרס)

הסופר-מון בנובמבר 2016    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הירח בסופר-מון כפי שצולם לפני כשנה.  (צילום: איל לנזיני) (צילום: איל לנזיני)
הירח בסופר-מון כפי שצולם לפני כשנה. (צילום: איל לנזיני)

 

אך היום בחודש בו הירח נמצא במיקומו הקרוב ביותר לכדור הארץ (פריגאה) משתנה מחודש לחודש (עברי). לכן, לא בכל חודש תופעת הסופר-מון תיראה, משום שכדי שהיא תתקיים, על הירח להיות בנקודה הקרובה לכדור הארץ וגם להיות מלא (כאשר הירח בנקודה הקרובה ביותר אך אינו מלא, לא נוכל להבחין בגודלו הזוויתי הגדול וליהנות מאורו החזק).

 

ההפרש בגודלו הזוויתי של הירח עשוי להיות עד 14% הפרש, אך חשוב לציין שכדי לראות את ההבדלים בין גודל ירח מלא כשהוא במרחקו הרחוק ביותר (אַפּוֹגֵיאָה) לבין ירח מלא בשיא קרבתו לכדור הארץ (פֶּרִיגֵיאָה), צריך להשוות שני ירחים בהפרש של 7 חודשים לערך, מה שניתן לעשות על ידי צילום ולא על ידי העין האנושית.

 

בתמונה ניתן לראות את ההבדלים בין 2 ירחים מלאים בהפרש של חצי שנה. אכן פער גדול.  (צילום: גדי אידלהייט, בלוג "אסטרונומיה ומדע") (צילום: גדי אידלהייט, בלוג
בתמונה ניתן לראות את ההבדלים בין 2 ירחים מלאים בהפרש של חצי שנה. אכן פער גדול. (צילום: גדי אידלהייט, בלוג "אסטרונומיה ומדע")

 

שיא קרבתו של הירח יהיה הערב בשעה 17:48 - כשעה לאחר זריחתו, אז יהיה הירח במרחק של כ-358,000 קילומטרים, אך ההמלצה היא לצאת לראות את זריחת הירח בשעה 16:45 בכיוון צפון מזרח. כך גם תוכלו ליהנות מתופעת הירח האדום והאשליה האופטית שגורמת לעין האנושית לראות את הירח עוד יותר גדול כשהוא ממש מעל קו האופק.

 

למה הירח כתום כשהוא זורח?

הירח אדום או כתום בגלל האטמוספרה של כדור הארץ. האור החוזר מהירח הוא אור לבן אבל האטמוספרה מפזרת את רוב גלי האור באורכי הגל השונים ורק האור האדום מצליח להגיע בצורה ישרה לעיננו. כאשר הירח נמוך, האור המגיע ממנו, עובר מרחק גדול יותר באטמוספרה וזאת הסיבה שאנו רואים את הצבע האדום בולט יותר. כאשר הירח גבוה בשמיים האור יעבור פחות שכבות באטמוספרה, עד שהוא מגיע לעינינו ולכן נראה את הצבע הלבן של הירח. אגב, מאותה סיבה בדיוק גם השמש נראית אדומה בזריחה ובשקיעה.

תופעת הירח האדום (צילום: גדי אידלהייט, בלוג "אסטרונומיה ומדע") (צילום: גדי אידלהייט, בלוג
תופעת הירח האדום(צילום: גדי אידלהייט, בלוג "אסטרונומיה ומדע")
 

 

אז צאו הערב וצפו בירח הזורח. אך גם אם לא תבינו על מה המהומה, צפייה בזריחת הירח המלא היא תמיד דבר יפה ואפילו רומנטי. ואם פספסתם הערב, לא נורא. בעוד חודש בדיוק (בי"ד טבת) צפויה להתקיים שוב תופעת הסופר-מון - אם כי מעט קטנה יותר.

 

מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בספר השנה עם כל האירועים האסטרונומיים לשמי ישראל ובעמוד הפייסבוק שירת הכוכבים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי אידלהייט, בלוג "אסטרונומיה ומדע"
ירח גדול ואדום
צילום: גדי אידלהייט, בלוג "אסטרונומיה ומדע"
מומלצים