אחד מכל עשרה חונה בחניית נכים: "חוצפה וכשל מוסרי"
בדיקה שערכה עמותת "אור ירוק" העלתה כי עשירית מהנהגים חנו בחניית נכים אף שלא היה ברשותם תו נכה. נאור הנעזר בכיסא גלגלים: "תמיד אומרים לי שקפצו לכמה דקות לאנשהו ואז מתנצלים. זו המציאות". צפו בכתבה באולפן ynet
אחד מכל עשרה נהגים חנה בחניה השמורה לנכים אף שאינו נכה. כך עולה מבדיקה שערכה עמותת "אור ירוק", לרגל יום הנכה הבינלאומי שחל אתמול (א'). בעמותה טוענים להיעדר אכיפה, נהג נכה מצביע על "החוצפה הישראלית" ומבקש: "זו הנגישות שלנו, אל תחנו בחניית נכים".
לדברי עוז דרור, דובר העמותה, כ-150 אלף בני אדם בישראל מחזיקים בתו נכה, בכללם "הקבועים וגם אלה שהוציאו תו זמני". הוא סיפר כי "אור ירוק" שלחה מתנדבים ל-130 רשויות ברחבי הארץ כדי לבדוק מה היקף התופעה. "בדקנו 579 כלי רכב ב-127 רשויות מקומיות בישראל. עשרה אחוז, כלומר אחד מכל עשרה נהגים, חנה בחניה ששמורה לנכה".
דרור הוסיף: "מה המשמעות של אדם נכה? כשהוא מגיע, קודם כל הוא צריך לחפש חניה אחרת. יש להם בדרך כלל כלי רכב גדולים, ואן עם מעלון בצד. כך שאם תפסתם לו את המקום, הוא גם לא מוצא את המקום שהוא יירד כמו שצריך למדרכה אז הוא יורד אל הכביש, ומתחיל להתנייד בין כלי הרכב ופוגעים בהם. זה קורה".
מצפצפים: נהגים חונים בחניה השמורה לנכים
נאור לביא מתמודד עם מוגבלות והוא נעזר בכיסא גלגלים. המקרים האלו מוכרים לו מקרוב. "זה קורה לצערי לא מעט", הוא אומר. "אנשים חונים לא רק בחניות אלא גם בפסי ההפרדה שביניהם והם לא מבינים שהפסים האלו משמשים להורדת מנוף של כיסא גלגלים מהרכב. אם מישהו מחנה, אני מנסה לשלוח את אשתי לראות אם הוא ברכב ואם לו אז מתקשר למשטרה, אין לי כוונה שיתנו לו דו"ח רק שיזיז פשוט את הרכב".
נאור מכיר גם הוא את התירוצים השונים. "בדרך כלל יוצא אדם ואומר 'אוי אני מצטער. רק קפצתי לגן להביא את הילד או ירדתי רק לקנות לחם ודברים קטנים במכולת'. היו אנשים ששאלו אותי 'מה זה מפריע לך, יש לך עוד חניות'", הוא מספר. "יום אחד אני בא להיכנס לחייה ומישהו חתך אותי ואמר לי: 'רק לדקה אני רק אוסף את השמלה של אשתי'. חיכיתי 10 דקות ואז הוא יצא והתנצל שהתעכב בקופה, זו המציאות שלנו, חוצפנים לא חסר".
במשטרת ישראל מציגים עלייה במספר הדו"חות שחולקו בשנים האחרונות על חנייה במקומות השמורים לנכים. מתחילת השנה ועד כה נרשמו כ-10,000 דו"חות, בתקופה המקבילה אשתקד נרשמו 8,900 דו"חות ובתקופה המקבילה בשנת 2015 רשמה המשטרה 7,700 דו"חות. מחר יצוין בכנסת היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות ובפני ועדת הכלכלה בראשות ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) תונח הצעת החוק הממשלתית להחמיר את הפיקוח על חניות הנכים כך שבמקרה שבו יש חניה המיועדת לרכב ספציפי וחונה בו רכב אחר - בעליו ייכנס גם אם מדובר ברכב שיש בו תו נכה.
דובר אור ירוק מצביע על כשל באכיפה. "כמעט ואין אכיפה. כמות הדו"חות קטנה מדי. אם אדם יודע שיש סיכוי גבוה מאוד שיתפסו אותו וגם יינתן לו קנס של אלף שקל, אני מאמין שהוא לא יעשה את זה", טען הדובר.
לצד הדרישה מהמדינה להחמיר את החקיקה והאכיפה לביא מבקש לפנות גם לציבור הנהגים: "המסר שלי לציבור הוא אל תחנו בחניית נכים כי אם חס וחלילה הייתם נכים כמוני עם מוגבלות ברגליים, הייתם מבינים כמה זה קשה ומקשה עליך שחוסמים לך את החניה. זו הנגישות שלנו. באחד המקרים ראיתי אדם עם כיסא גלגלים שהתהפך עם הכיסא אחרי שתפסו לו את החניה והוא נאלץ לחנות במקום פחות מוסדר והוא ניסה לצאת מהרכב והחליק. זה יכול להיגמר באסון".