צה"ל צופה זינוק דרמטי במתגייסים ותומך בקיצור שירות
תחזית אכ"א: ב-2027 יהיו 17,000 מתגייסים נוספים, וקיצור שירות "יביא לשפיץ המבצעי יותר חיילים". רפורמת הכלואים: עריקים ונפקדים יוחזרו ליחידתם במקום לכלא במטרה לשקמם. ומה אומרים נתוני המוטיבציה?
על רקע קיצורי השירות, הירידה במוטיבציה לקרבי והדעיכה בכמות המתגייסים החרדים - בצה"ל ממלאים ואף יותר את השורות ביחידות הקרביות, ואף צופים זינוק דרמטי במספר המשרתים: לפי תחזיות אגף כח אדם (אכ"א) בצה"ל, בעוד כעשור יהיו 17 אלף מתגייסים יותר מאשר היום.
"ועדת צבא העם" שהוקמה בצבא בחודשיים האחרונים צפויה להתכנס בקרוב כמה פעמים כדי לגבש המלצות כיצד לנהל בצורה הנכונה את תוספות כוח האדם הגדולות הצפויות, שנובעות בעיקר מהגידול הדמוגרפי. הוועדה תבחן חלופות שעשויות לתת משמעות מחודשת למודל "צבא העם" של בן גוריון. בין הרעיונות שייבחנו לטווח הרחוק: הוספת יותר בני נוער למכינות הקדם צבאיות, קיצורי שירות נוספים, הקמת יחידות צבאיות חדשות בהתאם לצרכים המשתנים או גיבוש מודל שירות דיפרנציאלי, כלומר שבעלי תפקידים פחות חשובים, בעיקר "ג'ובניקים", ישרתו הרבה פחות ויזכו לפחות זכויות.
בראש הוועדה עומד ראש אכ"א אלוף מוטי אלמוז וחברים בה קצינים בכירים בהווה ובעבר, ומומחי כח אדם ותכנון. העלייה הגדולה צפויה להתבטא החל מ-2024, אז כבר יהיו 10,000 מתגייסים במחזור לעומת כיום. רובם ככולם של המתגייסים הנוספים, מעריכים באכ"א, יהיו מיועדים או יוכלו לשרת במערך העורפי, כך שהדבר עשוי להתבטא ביותר בסיסים, תשתיות ומחנות הדרכה.
לדלג מעל הבור
עד שנת 2023 הצבא אמור דווקא להרגיש ירידה בכמות חיילי החובה שלו, שכן בשנה זו ישתחררו ראשוני המתגייסים שיהנו מקיצור שירות נוסף, של חודשיים, החל מ-2020. בצה"ל יגבשו את עמדתם לנושא לקראת דיון בקבינט לאשרור החלטה זו, דיון שייערך בשנת 2019, אך כבר כעת נראה שהצבא הצליח להתמודד עם קיצור השירות הנוכחי: בעוד שלושה חודשים ישתחררו שני מחזורי גיוס לאחר שבאוגוסט 2015 התגייסו לראשונה חיילים לשירות של שנתיים ושמונה חודשים.
הדבר יצר בור של 6,000 חיילים שיורדים ממצבת כח האדם בחודש מרס הקרוב, 2,000 מהם לוחמים. כדי להתגבר על בור זה, בצבא גייסו 1,000 לוחמים יותר ליחידות הקרביות בשנה האחרונה, ופעלו בכמה דרכים: הפחתת הנשר, ייעול וקיצור ההכשרות, הקמת גדודים מעורבים חדשים ועוד.
בנוסף, החל מינואר הקרוב צבא היבשה יעבור למודל אימונים חדש ונרחב, שבמסגרתו הגדודים הסדירים יתאמנו מחצית מהמזמן ובמחצית השנייה יעשו תעסוקות מבצעיות בגזרות הביטחון השוטף, לראשונה מאז תחילת העשור הקודם. הרחבת אימוני כוחות היבשה הסדירים, מעריכים באכ"א, תוביל לשני מהלכים: חיזוק גדודי המילואים בתעסוקות מבצעיות נוספות במקום הסדירים שיתאמנו (30 גדודי מיל' נוספים יעשו תעסוקות בשנה הבאה) ואפשרות למפקדי הגדודים הסדירים להתמודד טוב יותר עם הורדת הנשר בזמן שהגדוד מתאמן ולא בגזרה מבצעית. הקצין הבכיר הוסיף כי "בסך הכול, קיצור השירות יביא לשפיץ המבצעי של צה"ל יותר חיילים".
מוטיבציה? תלוי מאיפה מסתכלים
באשר לירידה במוטיבציה, שהתבטאה בשנה האחרונה בנתון שלפיו רק 67% מבני הנוער המיועדים לשירות קרבי הביעו רצונם לשרת כלוחמים, באגף כח אדם העדיפו היום להציג תמונה שונה, שבוחנת את הנתונים בצורה אחרת. ראשית, אומרים באכ"א, יש במחזורי הגיוסי האחרונים מילוי מלא של השורות לאחר הגעת המל"שבים לבקו"ם, ובחלק מהחטיבות והחילות בסיסי הטירונות מדווחים אף על יותר מ-100% טירונים מהתקן שנקבע.
"פחות מעניין אותנו מה הנער אמר לנו לגבי העדפות שלנו כשהיה בן 17, אלא מה הוא אומר לנו בבקו"ם או באוטובוס בדרך לבסיס הטירונות", אמר קצין בכיר באכ"א, "שם רוב רובם של המלש"בים מביעים רצון לשרת ביחידה שאליה שובצו או כלוחמים. כן יש לנו בעיות במקומות כמו חילות ההנדסה, השריון, התותחנים ואיסוף קרבי. בדקנו וראינו איזה שינוי יש ביחס המלש"ב בעקבות פעולות יזומות שלנו בטרם גיוסו, כמו יותר שיח שלנו איתו ברשת, ביקורי מפקדים בביתו ועוד".
יחד עם זאת, עד 40% מקרב המתגייסים ליחידות קרביות שונות הביעו מיד לאחר גיוסם את חוסר רצונם לשרת בקרבי, בהם גם אלה שנשלחו למג"ב, חרף הביקוש הכללי הגדול ליחידה זו.
בנוגע ללוחמות, הזכיר בכיר באכ"א כי אין כוונה לפתוח בשנים הקרובות גדודים מעורבים חדשים. הנשר ביחידות אלה פחת בעיקר לנוכח הפרמטרים החדשים שנדרשו בשנה האחרונה מהלוחמים והלוחמות בגדוד הקרקל ודומיו: "פעם דרשנו מלוחמת בקרקל את מה שדרשנו מלוחם בגולני, למרות שהמשימות והצרכים המבצעיים מהם שונים. לא נגדיל את כמות הלוחמות כי כיום הגדודים האלה נותנים מענה מבצעי טוב למשימותיהם".
עדיף בלי כלא
בתוך כך, באכ"א הציגו היום רפורמה שתסייע להתמודד גם עם פערי כח האדם שיצור קיצור השירות הנוכחי: חיילים נפקדים ועריקים שנשפטו בבית דין צבאי לתקופת מאסר יוחזרו ליחידתם לתקופה של חצי שנה על תנאי, ומפקדיהם יסייעו להם להשתקם. אם במהלך התקופה החייל יחזור על אותה עבירה, העונש ימומש מיד. אם לא, בתום חצי שנה יתייצב החייל בפני השופט אל מול חוות הדעת של מפקדיו כדי לפסוק אם אכן לממש את העונש.
הפיילוט יתבצע תחילה החל מהחודש הבא בחיל האוויר ובאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, שבהם אחוז הנפקדים הגבוה ביותר. "ניסיון העבר לימד אותנו שחייל נפקד חוזר מהכלא להמשך שירות שלרוב אינו מוצלח. אנחנו נותנים בימי עיון לנושא למפקדים את הכלים להתמודד עם חיילים כאלה, לפי מודלים שקיימים מחוץ לצבא, כמו בשירות בתי הסוהר. כבר בשנה האחרונה יש ירידה של 1,400 כלואים (פחות 11% לעומת אשתקד) ואנחנו מעדיפים שיותר חיילים יישפטו ביחידתם מבלי שייכנסו לכלא. המפקדים מעוניינים בזה והדבר לא הפחית את רמת המשמעת ביחידות", ציין הקצין.
"פחות בריחת מוחות"
בנוגע לסוגיית בריחת המוחות, בעיקר ביחידות הטכנולוגיות, ציין כי הקצין כי מקרב קבוצת האיכות הגבוהה מכלל משרתי הקבע שצה"ל חפץ בשירותם, 26.6% עזבו את הצבא ב-2014 אך המגמה נבלמה ואף דעכה והגיעה השנה ל-21%: "ראש אגף התקשוב אמר לאחרונה שיותר ויותר מאנשיו כן רוצים להישאר. הסברנו טוב יותר את מודל שירות הקבע החדש, שאומר שלמרות שיש תחנות יציאה, בגיל 28 ובגיל 35, הרוב יישארו איתנו עד גיל הפרישה החדש והמוקדם (42) וישתחררו עם פנסיית גישור. בסקר שערכנו מרבית משרתי הקבע אמרו לנו שהמודל החדש מאפשר את מיצוי יכולתם. במקביל, כ-70% אמרו שהם חשים יותר עומס בעבודה אחרי שקיצצנו כ-5,000 תקני קבע בשנים האחרונות".