דיון בכנסת על קצבאות הנכים פוצץ: "יהיה פה טרור"
ישיבת ועדת העבודה והרווחה של הכנסת ננעלה לאחר שאחד הנכים קילל נכה שתומכת במתווה ובמקום התפתח עימות שגלש לפסים אלימים. נכה נוסף ניסה לדקור בעט אדם שהיה בוועדה. כמה מהנכים זועמים על הפסקת הדיון: "למה לא הוציאו את מי שמתפרע? נחזור לחסום כבישים כבר היום"
דיון בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת פוּצץ בעקבות עימות אלים בין נציגי ארגוני הנכים. אחת מחברות ארגון שתומך במתווה דיברה בדיון ולפתע נכה המתנגד למתווה תקף אותה: "את מקבצת נדבות בצומת, לכי לצומת". באולם התפתח עימות שגלש גם לפסים אלימים כשאחד הנכים, אריק הררי, ניסה לדקור בעט משתתף אחר באולם. הררי עוכב על ידי מאבטחי הכנסת. עופר סופר, ממובילי המחאה, אמר: "היום יהיה פה טרור".
ח"כ אילן גילאון, שחלק מהנכים שהיו בדיון תקפו אותו מילולית, הגיב לנכים: "חבורה של אנשים אנוכיים. אגואיסטים. אתם רוצים רק פרסום". עימות חריף התפתח בין ארגוני הנכים התומכים במתווה לבין אלה המתנגדים לו, וזו הפעם הראשונה מאז השגת המתווה שהוסכם עם הממשלה שנציגי שני המחנות החלוקים יושבים בחדר אחד.
חלק מהנכים זעמו על ההחלטה להפסיק את הדיון. דליה אטל אמרה ל-ynet: "נחזור לחסום כבישים כבר היום. בחמש וחצי בבוקר יצאתי כדי להגיע לישיבה הזאת ולא נתנו לנו לדבר. למה לא מוציאים את מי שמתפרע? למה מפוצצים את הישיבה?". אלכס פרידמן, יו"ר ארגון "נכה, לא חצי בן אדם" שתמך במתווה, זעם: "בגלל אלימות של מספר קיצוניים נמנעו דיון וקידום העלאת קצבאות הנכות".
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף, אמר כי הוא ישקול לקיים את הישיבות הבאות ללא השתתפות פעילי הנכים שמתנגדים למתווה. יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין: "אני מזועזע מהאירוע החמור שהתרחש עתה בוועדת העבודה והרווחה בכנסת. עם כל ההבנה לחשיבות המאבק של הנכים, שהוא מאוד אמוציונלי, כמו גם מאבקים רבים אחרים - לאף אחד אסור להשתמש באלימות, ואני קורא גם לכל מנהיגי המאבק להוקיע מתוכם את אלה שנוהגים כך".
עוד בתחילת הדיון נרשמו עימותים בין כמה מהנכים ובין חברי הכנסת. הנכים שמתנגדים למתווה צעקו: "מכרתם אותנו" ולא אפשרו לדיון להתנהל. שר הרווחה חיים כץ ויו"ר הוועדה אלי אלאלוף יצאו מהוועדה, אך חזרו לאחר זמן קצר. אחד ממובילי המחאה, עופר סופר, צעק על חברי הכנסת: "תסתמו את הפה. אל תדליקו אותי, אני אעיף עליכם משהו".
הדיון הופסק לזמן קצר והתחדש לאחר שהרוחות נרגעו. יו"ר הוועדה אלי אלאלוף אמר עם חידוש הדיון: "אנחנו נחדש את הדיון ללא פשרה, מי שיתפרע וישתמש בלשון לא נקייה - ייצא. אתם בבניין קדוש. הכנסת זה המקום האחרון שבו יש קדושה לציבור ולדמוקרטיה. לא תהיה סבלנות".
אלאלוף התייחס במיוחד לעופר סופר ואמר לו: "אני מזהיר במיוחד את האדון הזה. החוק הזה ייעשה גם בלעדיך ואתה לא תהרוס! אם אף אחד לא יידע לשלוט בך, אנחנו נשלוט בך. פה יש סדר".
במהלך הדיון הבטיח יו"ר הקואליציה דוד ביטן לנכים כי החוק שמגדיל את קצבאות הנכות ייכנס לתוקף עד תחילת 2018. בדיון בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת הוא הוסיף: "אי אפשר לחכות יותר לממשלה. הבטחות צריך לקיים. החוק יעבור והכסף ייכנס בינואר".
ביטן אמר: "על הצעת החוק שהוגשה על ידי השר כץ יש ויכוחים תקציביים גדולים, אם היא תסתיים בכלל זה יהיה בעוד שנתיים. אני אומר במפורש - עד השבוע השלישי של דצמבר החוק יעבור בקריאה שנייה ושלישית. הצעת החוק תכיל את כל ארבע הפעימות, עד 2021. בשבוע הבא נביא את ההצעה לקריאה ראשונה, בעוד שבועיים קריאה שנייה ושלישית - ונסיים את זה".
יותר מחודשיים לאחר שהגיעה להסכמות עם ארגוני הנכים על העלאת קצבאות הנכות, החלה הממשלה בהליך חקיקה במטרה לעגן את המתווה בתיקונים שייעשו בחוק הביטוח הלאומי. היום התכנס הדיון הראשון בנושא בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. המטרה, כאמור, היא שהחוק המתוקן ייכנס לתוקף סמוך לתחילת 2018, כפי שהממשלה הבטיחה לנציגי הנכים.
לפני הדיון אמר ח"כ גילאון לאולפן ynet: "אנחנו חייבים רפורמה בסיסית מאוד בקביעת מעמד חדש לביטוח לאומי וקביעת ההפרדות בין הקצבה לבין המיסוי, צריך ללכת למערכות ברורות ופשוטות שהציבור יבין אותם". ח"כ קרין אלהרר הוסיפה: "הממשלה הזאת עם כל הזמן שהיא קיימת לא קרה כלום בתחום הזה".
שר העבודה והרווחה חיים כץ (הליכוד), הציג בשבוע שעבר בישיבת שרי מפלגתו תזכיר חוק שמבוסס על הפעימה הראשונה במתווה, שנקבעה לינואר 2018, ומרחיב את התוספות לאוכלוסיות נכים שלא נכללו בו.
ההצעה של השר כץ נתקלה בהתנגדות גורפת מצד כל ארגוני הנכים מאחר שהיא התייחסה רק לשנת 2018, שבה סכום הקצבה יעלה לכ-3,100 שקל בלבד, והתעלמה משלוש הפעימות הנוספות שסוכמו במתווה, שבסופן, בשנת 2021, הקצבה אמורה להגיע לסכום של כ-4,000 שקל.
בעקבות הביקורת נפגש בשבוע שעבר השר כץ עם נציגי ארגוני הנכים "מטה מאבק הנכים" ו"נכה, לא חצי בן אדם". לטענתם, הוא עדכן את הצעתו כך שתתבסס על כל ההסכמות שהושגו לפני כחודשיים ותוסיף עליהן.