שמרה בבטן: ההיריון הסודי והלידה בשירותים במדינה המוסלמית
צעירה בת 17 נכנסת להיריון מחוץ לנישואים - לכאורה לא סיפור גדול במאה ה-21, אבל במדינת שמרנית כמו קומורו זה מנוגד למסורת. זהו סיפורה של סארה, ששמרה בסוד את הריונה עד הלידה: "חשבתי שאבי יהרוג אותי"
היריון מחוץ לנישואים הוא כבר מזמן לא כזה סיפור גדול במאה ה-21, אבל בכמה מדינות בעולם עדיין מדובר בסוגיה רגישה ביותר בקרב גורמים שמרניים-מסורתיים. קחו למשל את קומורו, מדינת איים באוקיינוס ההודי וחברה בליגה הערבית שלא עולה בדרך כלל לכותרות בכלי התקשורת. קרן האוכלוסייה של האו"ם (UNFPA ) פרסמה לא מזמן כתבה על סארה (שם בדוי), צעירה בת 17 שמתגוררת במדינה הקטנה שרוב אוכלוסייתה מוסלמית, שנכנסה להריון אחרי שיצאה עם גבר בן 20.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
"ההיריון הסודי באיי קומורו: סיפורה של צעירה אחת", הייתה כותרת הכתבה שפורסמה בחודש שעבר על ידי ארגון UNFPA. שרה הצעירה, שמתגוררת בכפר קטן בקומורו, החליטה לשמור את ההריון שלה בסוד משום שחששה מתגובת משפחתה ובכלל החברה המקומית - עד שילדה את התינוק של בשירותים של בית חולים.
שיעור גבוה יחסית של אימהות בגילים 19-15
סארה לא לבד. מתוך 1,000 בנות בגילים 19-15 באיי קומרו, 70 הופכות לאימהות. מדובר בנתון גבוה בהרבה ביחס לממוצע העולמי שעומד על 44 אמהות בטווח גילים זה מתוך 1,000 בנות. התופעה של היריון מחוץ לנישואים בקרב צעירות באיי קומורו היא תוצאה של שני גורמים מרכזיים: היעדר חינוך מיני - צעירים וצעירות במדינה השמרנית חסרי ידע בנושא הימנעות מכניסה להיריון בלתי רצוי, ומחסור בשירותי בריאות ידידותיים לצעירים.
סארה הצעירה ניסתה כאמור לשמור על הריונה בסוד, אבל בסביבתה כבר החלו לחשוד. כשהייתה בחודש השביעי להריונה קראה לה סבתה לשיחה ושאלה אותה מדוע עלתה משמעותית במשקל. סארה השיבה לה שהיא שתתה מים קרים, דבר שעל פי האמונה המקומית גורם לנפיחות בגוף. גם שכניה של הצעירה החלו לשאול אותה לגבי משקלה והיא ענתה בהומור: "זה בגלל שאני אוכלת טוב. אני אוכלת המון ושותה המון מים קרים".
אלא שאז הגיעו צירי הלידה וסארה ביקשה מהוריה לקחת אותה לבית חולים סמוך. שם, בבית חולים שנתמך על ידי קרן האוכלוסייה של האו"ם, היא אמרה לאחיות שהיא סובלת מכאב בטן. "ביקשתי ללכת לשירותים. אמא שלי ליוותה אותי עד לדלת. נכנסתי ושם נולד הילד שלי", היא שחזרה.
כשאמה של סארה נכנסה לבדוק מה שלומה וראתה את התינוק היא התעלפה. אחיות שהגיעו למקום אחרי ששמעו את צעקותיה של הצעירה. סארה נלקחה למחלקת יולדות ואחד הרופאים במקום טיפל במקביל באמה שהייתה שרויה בהלם.
סארה מקווה שהאימהות לא תעמוד בדרכה לרכוש השכלה ושתצליח לשלב בין הטיפול בילדה לבין החינוך שלה. הוריה עוד לא עיכלו את הבשורה, אך לפי ארגון UNFPA הם תומכים בה בהשלמת לימודיה. "זה דבר טוב ואני מודה להם מאוד. אני לא מוכנה לעזוב את בית הספר. אני חייבת להצליח בחיים שלי כדי לגדל את הבן שלי", אמרה סארה.
קומורו, מדינה שמורכבת משלושה איים באוקיינוס ההודי שקיבלה את עצמאותה מצרפת ב-1975, היא חלק מ-22 המדינות שחברות בליגה הערבית ורוב אוכלוסייתה היא מוסלמית סונית. המדינה הקטנה עלתה מעט לכותרות בשנים האחרונות בהקשר של עמידתה לצד סעודיה ונגד איראן. בכלי התקשורת הסעודיים אף פרסמו מבזקים בהולים כשקומורו החליטה ללכת בעקבות סעודיה ולנתק את היחסים עם איראן.