שתף קטע נבחר

 

דמי ניהול מוזלים בפנסיה? רוב העובדים יצטרכו להמתין עוד שנה

ועדת הכספים הצליחה לשנות את החלטת רשות שוק ההון ולהקדים בשנה את העברת חלק מהעובדים המשלמים דמי ניהול גבוהים, לקרנות הפנסיה המוזלות שנבחרו במכרז האוצר. הבעיה: השינוי יחול רק על העובדים המשלמים דמי ניהול מקסימליים ולא על כלל העובדים המשלמים דמי ניהול גבוהים

אלפי עובדים ימשיכו לשלם דמי ניהול גבוהים בקרנות הפנסיה שלהם ולא יעברו לקרנות הפנסיה המוזלות, כך עולה מהחלטתה של ועדת הכספים היום (ג') לקבל את המתווה שפרסמה רשות שוק ההון בנושא.

ההחלטה מגיעה כשבוע לאחר שהוועדה פנתה לרשות שוק ההון בדרישה לבחון הקדמת המעבר של העובדים לקרנות הפנסיה בדמי ניהול מוזלים, שזכו במכרז האוצר.

 

נזכיר כי בתחילת 2016 ערך משרד האוצר מכרז לבחירת 2 קרנות פנסיה בדמי ניהול מוזלים שיהוו ברירת מחדל - אליהן יצרפו המעסיקים, עובדים שלא בחרו בקרן פנסיה. המהלך הגיע על רקע המציאות בה מאות אלפי עובדים, שלא בחרו בקרן פנסיה ספציפית, מנותבים על ידי מעסיקיהם לקרנות פנסיה, חלקן בדמי ניהול גבוהים שנוגסים עשרות אלפי שקלים בחיסכון במרוצת השנים.

 

עובד שלא הודיע למעסיק לאן להעביר את ההפרשות החודשיות לפנסיה, המעביד הוא זה שבוחר עבורו את החיסכון. כאן קיימים לא מעט שיקולים מצד המעסיק או סוכן הביטוח ומנהל ההסדרים הפועלים מטעמו, שיעדיפו קרן מסוימת, שלא בהכרח טובה לעובד ועלולה לגבות דמי ניהול יקרים יותר.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

המכרז נועד כאמור לחייב את המעסיקים לנתב את אלו שלא הגדירו להיכן להפקיד את כספי ההפרשות הפנסיוניות - לקרנות ברירת המחדל המוזלות (בהן זכו הלמן אלדובי ומיטב דש). אלא שבדיקה שערכנו, אותה פרסמנו בחודש מאי, העלתה כי ההוראות בנושא שפרסמה המפקחת על שוק ההון, דורית סלינגר, לא באמת מחייבות ולמעשה הן די ריקות מתוכן, לפחות בטווח השנים הקרובות.

 

אחד הסעיפים בהוראות קובע כי מעסיק שיש לו כבר הסכם עם קרן פנסיה מסוימת, להעביר אליה עובדים חדשים שלא בחרו להיכן יופקד החיסכון שלהם, יוכל להמשיך בהסכם זה עד מרס 2019.

 

הבדיקה העלתה כי באופן תמוה, לרוב המעסיקים יש הסכם כזה. הלכה למעשה מסתבר שגם הסכם שבעל פה, או אולי אפילו כזה שבקריצה - נחשב ככל הנראה כהסכם. אותם מעסיקים נשענים על ה"הסכמים" הללו ומנתבים את עובדיהם לתוכניות בדמי ניהול מופרזים שנוגסים בחסכונותיהם.

 

לאחר הפרסום ב ynet פנה ח"כ יואב קיש (ליכוד) לוועדת הכספים כדי שזו תפעל לקיצור פרק הזמן של הוראת המעבר ממרס 2019 למרס 2018. הוועדה דנה בנושא והטילה על רשות שוק ההון "לחזור לוועדת הכספים בתוך שבוע עם תשובה, האם הם מסכימים להקדים את המועד למרס 2018".

 

היה ראוי לחול על כלל המעסיקים

אלא שלמרות דרישות הוועדה, ברשות שוק ההון גיבשו פתרון שייתן מענה רק לחלק מהעובדים, במסגרתו הקדמת המעבר של החוסכים לקרנות המוזלות (לחודש מרס הקרוב, במקום מרס 2019) תחול רק על העובדים שמשלמים דמי ניהול מקסימליים ולא על כלל העובדים הרלוונטיים. כך נוצר מצב שבו עובד שמשלם כמעט את המקסימום, לדוגמה, ימשיך לשלם את המחיר הגבוה במשך עוד שנה.

 

על פי הערכות בשוק ההון, השינוי יחול על כ-10% בלבד מהעובדים הרלוונטיים.

 

יוזם הדיון ח"כ קיש, ציין בדיון כי מלכתחילה היה ראוי להקדים את היישום המלא של הרפורמה לגבי כלל המעסיקים. קיש הוסיף כי בכוונתו לעגן את המהלך בחקיקה ולא להסתפק בהוראות של הממונה על שוק ההון.

 

נציג המעסיקים, מנהל תחום פיננסים ושוק ההון באיגוד לשכות המסחר, רונן סולומון, ציין כי מבחינת המעסיקים אין בעיה להקדים את יישום הרפורמה לכלל העובדים הרלוונטיים, אולם נראה כי בלחץ כבד של חברות הביטוח, שמעבר העובדים לקרנות המוזלות יפגע בהם, גיבשה רשות שוק ההון את המתווה האמור.

 

יו"ר הוועדה ח"כ גפני סיכם: "אנחנו מקבלים את עמדת רשות שוק ההון לפיה עובדים אשר משלמים דמי ניהול מקסימליים וההסכם בעניין הפנסיה שלהם יפקע במרס 2018. על כן, מי שלא נמצא במסלול המקסימלי, ההסכם שלו יפקע רק במרס 2019. עם זאת, הוועדה קוראת לכל המעסיקים לפעול בהתאם לרוח העולה מדיוני הוועדה להיטיב עם העובדים, ואף במקרים בהם הם אינם מחויבים יהיו לעשות זאת כבר ממרז 2018, לא להמתין עד 2019 ולפעול להשיג בהקדם דמי ניהול מופחתים עבור עובדיהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים