האופציות לבניית שגרירות אמריקנית בירושלים
מגרש שארה"ב משלמת עליו שקל בשנה, מלון היסטורי שהפך לבית אבות או מעון הקונסול במערב העיר? אם טראמפ יחליט להעביר את השגרירות לבירה, לאמריקנים יהיו כמה אפשרויות
אם דונלד טראמפ אכן יחליט להעביר את השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים הבעיה האחרונה שתטריד את הממשל האמריקני תהיה בעיית נדל"ן. ממשלת ישראל ועיריית ירושלים ייצאו מגדרן כדי לסייע לאמריקנים למצוא שטח שיענה על הצרכים שלהם להקמת שגרירות לתפארת - שאחריה מקווים בישראל ששגרירויות נוספות יעברו לבירה.
סוגיית העברת השגרירות עומדת על הפרק כבר שנים רבות, ונבחנה על ידי כמה נשיאים אמריקנים. בפני האמריקנים עומדות כבר היום כמה אופציות. אלה הן:
1. מתחם אלנבי בשכונת בקעה. בעקבות "חוק ירושלים" שהתקבל בכנסת הורה נשיא ארה"ב רונלד רייגן להיערך להעברת השגרירות מתל אביב לירושלים, ובעקבות זאת חכר הממשל האמריקני לתקופה של 99 שנה מגרש בקרן הרחובות דרך חברון ודניאל ינובסקי, בשטח שבו היה בעבר מחנה אלנבי הבריטי ובסיס של צה"ל עד שננטש.
בהסכם החכירה נשאר השטח תחת השם המעורפל "מבנה דיפלומטי", וממשלת ישראל הגיעה להסכם עם האמריקנים שבמקום יישב בעתיד נציג אמריקני בכיר. ארה"ב משלמת על השטח סכום של שקל אחד בשנה.
2. מלון דיפלומט ההיסטורי בשכונת ארנונה, שנמצא כיום בבעלות הממשל האמריקני אך מופעל כבית אבות ומתגוררים בו כ-500 קשישים יוצאי ברית המועצות לשעבר, שאמורים להתגורר בו עד 2020. הקמת השגרירות במקום תיאלץ את המדינה למצוא מקום חלופי לקשישים.
3. פתרון זמני. ראש עיריית ירושלים ניר ברקת הציע לאמריקנים בשלב הראשון להעביר את השגרירות מעון הקונסול האמריקני במערב ירושלים, שממוקם בבניין מרשים ברחוב אגרון.
הבניין יוכל לאכלס את לשכת השגריר ואולי גם מעונו, אך לא את כל משרדי השגרירות - אלה יצטרכו להתפרס על פני כמה מבנים בירושלים – עד אשר תוקם השגרירות החדשה. השגריר דיוויד פרידמן יוכל גם בינתיים להתגורר בביתו ברחוב פינסקר בשכונת טלביה.
4. מציאת שטח חלופי שעליו תיבנה השגרירות.