מתנגדים בבית הלבן להצהרת טראמפ; ארדואן: "דונלד, מה אתה מנסה לעשות?"
ב-CNN דווח כי הכרזת הנשיא האמריקני על ירושלים כבירתה של ישראל נתקלה בהתנגדות של מזכיר המדינה טילרסון ומזכיר ההגנה מאטיס. עם זאת, גורמים בבית הלבן טענו: "יהיו כאבים בטווח הקצר, אך ההחלטה תסייע בטווח הארוך". הנשיא הטורקי תקף: "טראמפ רוצה להראות שהוא חזק וצודק, אך הוא טועה"
הכרזתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על ירושלים כבירתה של ישראל עוררה ביקורות רבות ברחבי העולם, אך גם בבית הלבן. ב-CNN דווח הלילה כי עם המתנגדים לצעד של הנשיא האמריקני נמנים גם מזכיר המדינה רקס טילרסון, מזכיר ההגנה ג'יימס מאטיס וראש ה-CIA מייק פומפיאו.
הכרזת טראמפ - כתבות נוספות:
הרצוג: "טראמפ הסיר את השקר בנוגע לירושלים"
פייק ניוז: כך טראמפ עבד על כולם
גורמים בכירים בבית הלבן צוטטו ב-CNN באומרם כי הצהרת טראמפ עלולה לשבש זמנית את המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. "הרבה אנשים היו מעורבים בהחלטה כדי לבחון איך עושים זאת מבלי לזרוק את תהליך השלום מהחלון. ההכרזה עלולה לשבש את המהלך בזמן הקרוב", אמר אחד מהם. בכיר נוסף אמר: "אנחנו יודעים שיהיו כאבים בטווח הקצר, אבל חושבים שההחלטה תסייע בטווח הארוך".
מי שהמשיך להביע את התנגדותו להכרזה הוא נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שאמר כי טראמפ התעלם מהחלטת האו"ם כשהכיר בירושלים כבירת ישראל והזהיר כי זו "תצית את האזור". הנשיא הטורקי הוסיף בנאומו: "היי טראמפ, מה אתה מנסה לעשות?", והוסיף כי בכוונתו לשוחח בעניין עם האפיפיור פרנסיסקוס, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ומנהיגי גרמניה, צרפת וספרד. לדברי ארדואן, "טראמפ רוצה להראות שהוא חזק וצודק, אך בפועל הוא טועה".
ראש הממשלה המלזי, נאג'יב רזאק, קרא למוסלמים בכל העולם להתנגד להכרזת הנשיא האמריקני ובנאום שנשא בכנס של מפלגת השלטון במדינה טען כי "טראמפ הפך את המדיניות האמריקנית בעשורים האחרונים. כל המוסלמים צריכים להשמיע את קולם ולהבהיר את התנגדותם להכרה של ירושלים כבירתה הנצחית של ישראל". גם ממשלת עיראק קראה הבוקר לנשיא טראמפ לחזור בו מהכרזתו.
הלילה דווח כי מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס מחר לבקשת 8 מתוך 15 החברות בעקבות נאומו של טראמפ. דיפלומטים מסרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי המדינות שזימנו את הפגישה הן צרפת, בוליביה, מצרים, איטליה, סנגל, שבדיה, בריטניה ואורוגוואי.
הלילה פרסמה סוכנות הידיעות רויטרס מסמך של מחלקת המדינה שהועבר לישראל ובו בקשה שהגורמים הרשמיים בארץ יעדנו את תגובתם על ההכרה בירושלים מחשש לתגובות נקם נגד מבני הממשל האמריקני ועובדיו בישראל.
"אנחנו מבינים שההכרזה תתקבל בברכה, אך עלינו לבקש מכם להגיב באיפוק. אנחנו צופים לתגובות נגד שיתעוררו במזרח התיכון ובעולם כולו, ועדיין בוחנים את השלכות ההכרזה כלפי מבני הממשל ועובדיו מחוץ לארה"ב", נכתב במסמך.
מסמך ההוראות נשלח גם לשליחים האמריקנים בקונסוליה הכללית בירושלים, לשגרירויות בלונדון, פריז, ברלין ורומא, ולמשלחת האמריקנית לאיחוד האירופי. מחלקת המדינה ביקשה מנציגיה באירופה לומר למקביליהם ביבשת כי החלטתו של הנשיא אינה שוללת החלטות נוספות שיתקבלו בעתיד במהלך שיחות השלום.
משרד החוץ בירושלים ושגרירויות ישראל בחו"ל כבר התחילו בגישושים ראשונים עם מדינות נוספות בחו"ל כדי לבחון אם יסכימו ללכת בעקבות ארצות הברית ולנקוט בצעד דומה של הכרה בירושלים כבירת ישראל, הכולל נכונות להעביר את השגרירות לירושלים. בשלב הזה מדובר בגישושים בלבד כדי שלא להיתקל בתשובות שליליות.
בישראל "בונים" על כך שנשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה יילך גם כן בעקבות טראמפ. יש להניח שישראל תפנה גם למספר מדינות נוצריות באפריקה, שהתקרבו לאחרונה לישראל בעקבות המסעות של נתניהו ביבשת.